Szörnyű ára lesz az Orbán-dúlásnak - Lapzsemle - Városi Kurír

Sorting by

×

Szörnyű ára lesz az Orbán-dúlásnak – Lapzsemle

Heti lapzsemle az Orbán-rezsim eltakarításának esélyeiről és módjáról kirobbanó, egyre hevesebb ellenzéki vitákról.

Hirdetés

Tekintélyes jogtudósok adták meg az alaphangot

Legutóbbi lapzsemlémben bőségesen szemléztem azokat a kezdeményezéseket, amelyeket május 15-én a Népszava Szép Szó mellékletében Bárándy Péter, Fleck Zoltán, Lengyel László és Vörös Imre közös felhívása koronázott meg. („Demokráciát és jogállami alkotmányosságot”) A rendszerváltó javaslat lényege: Orbánék választási veresége esetén egyszerű többséggel alkotmányos rendszerváltást lehet végrehajtani, mivel a jelenlegi rezsim folyamatos alkotmánysértést követ el. Egyeduralmat épít ki, ami alkotmányellenes, ezért az új Országgyűlésnek minden joga meglesz a rezsim nyomainak eltörlésére.

Halmai Gábor: Alkotmányozó Nemzetgyűlést!

Nem ért egyet a fenti állásponttal egy szaktekintély, Halmai Gábor alkotmányjogász. Egy konferencián az elmúlt napokban Halmai és Kim Lane Scheppele az Orbán-rendszer demokrácia-rombolásának súlyos következményeit ecsetelte, és rendkívül borúlátóan nyilatkoztak, látva a Trump-kormányzat alatt még az Egyesült Államokban is tapasztalható hasonló jelenségeket.  A demokrácia züllesztése és ennek nyomán a hanyatlása ma már nemcsak Európában téma: Trump óta az amerikai társadalom egy része is erről beszél. Erről beszéltek az Amerika-Európa Alapítvány és a Leuven Center for Global Governance Studies támogatásával létrejött, a Transzatlanti Előadások című nemzetközi konferencia-sorozat legutóbbi előadói, Kim Lane Scheppele és Halmai Gábor, a két tekintélyes alkotmányjogász.

Vörös Imre korábbi alkotmánybíró és kollégái fent idézett javaslatáról nyilatkozva ugyanakkor Halmai Gábor kifejtette: bár szerepel az Alaptövényben a hatalom kizárólagos megszerzésének tilalma,egy kétharmados törvény feles többséggel nem változtathatunk meg. A legsürgetőbb feladat tehát, hogy mindenek előtt alkotmányozási folyamatot kell indítani.

A kétharmados Alaptörvényt feles többséggel nem lehet megváltoztatni. Ezzel egyszerre tartanánk be és sértenénk meg ugyanazt a törvényt. Tehát mindenképpen félre kell tenni az Alaptörvényt.

Ez Halmai szerint lehetséges kétharmados többség nélkül is. Alkotmányozó gyűlést kell összehívni egyszerű többséggel, majd az új kormány a tervezetet népszavazásra bocsátja. Természetesen a népszavazásra bocsátás szabályait is meg kell változtatni.

A polgárháború réme

Nagy port vert fel. hogy a HVG legfrissebb számában megszólalt Kis János filozófus is. Kis János jogi szempontból egyetért Vörös Imre és kollégái álláspontjával az egyeduralomra törő Orbán-rezsim alkotmánysértésével kapcsolatban. Azzal is egyetért, hogy az alkotmánysértést meg kell semmisíteni. Van azonban egy súlyos megfontolás, mely a semmisségi törvény azonnali kibocsátása ellen szólhat. A határozatot nem csak meg kell szavazni: érvényre is kell juttatni. El kell érni, hogy az állampolgárok elfogadják, a közhatalmi szervek pedig végrehajtsák a rendelkezéseit.

A kibontakozó jogi vita tehát valójában politikai kérdést takar. Egy új rendszerváltás eséllyel kecsegtető menete Kis János szerint az, hogy a várhatóan szűk többséggel megnyert választás után a demokratikus kormány a jelenlegi keretek közt kezdi el a rendszer visszabontását. A kormányhatalom megfelelő felhasználásával minden lehetősége meglesz, hogy elsöprő támogatást szerezzen az Orbánnal és híveivel szembeni szakítópróbához.

Ha mindjárt a semmisségi törvény áterőltetésével kezdenék az új korszakot, az éppen az Orbán-rezsimet támogató erőket mozgósítaná… Lenne esély az új köztársaság erőinek Komoly veszélye lenne annak, hogy nem Orbán tábora bizonytalanodik el, hanem a demokráciáé. A Klubrádió Megbeszéljük című műsorában május 20-án rendkívül izgalmas vita bontakozott ki Kis János esszéjéről. A vitában még az is felmerült, hogy ha a választások után meginduló küzdelemben a dolgok káoszba fordulnának, akár polgárháborús állapotok is kialakulhatnának…

Megindult a közös gondolkodás, a lehetőségek mérlegelése. Meg kell keresnünk a járható utat, kifelé a sötét Orbán-korszakból.

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.