Magyarország, under construction – Lapzsemle

Minden korábbinál erősebb felhívást tettek közzé a rendszerváltókhoz címezve tekintélyes civil személyiségek. A Népszava Szép Szó mellékletében Bárándy Péter, Fleck Zoltán, Lengyel László és Vörös Imre követel „Demokráciát és jogállami alkotmányosságot”. Heti lapzsemle.

Erősödő civil nyomás

Hónapok óta hallhatjuk-olvashatjuk Vörös Imre volt alkotmánybíró, Bárándy Péter ás Forgács Imre korábbi igazságügyminiszterek, Fleck Zoltán jogász-szociológus, Lengyel László közgazdász, politológus, közíró ás mások egyértelmű felhívásait, figyelmeztetéseit, elemzéseit, hogy az Orbán-rezsim romjait el lehet takarítani jogállami eszközökkel, de a munkához azonnal hozzá kell kezdeni.

A Városi Kurír oldalain olvashatja
Forradalmi újítás kell, hogy az Orbán-rezsim bukása teljes legyen”;
Zavarjuk el ezt az autokratikus kormányzati rendszert!”;
Vörös Imre: Miért ne dőljön be Európa Varga miniszter asszonynak”;
Az Orbán-banda elűzése utáni felszabadulásról
című cikkeinket.

Ugyanitt ajánlottuk Vörös Imre tanulmányát, amely a Civil Bázis segítségével vált széles körben ismertté: ÁLLÁSFOGLALÁS ÉS FELHÍVÁS; Vörös Imre: „A jogállami alkotmányosság visszavétele”; Interjú Vörös Imrével a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában. A Népszava tette közzé Bárándy Péter, Forgács Imre és Vörös Imre felhívását: „Azonnal kezdjen el alkotmányt írni az ellenzék, ha kormányváltás után nem akar gúzsba kötve táncolni

Bibó szelleme

Rendszerváltó idők lendületét idézi Bárándy Péter, Fleck Zoltán, Lengyel László és Vörös Imre gesztusa. A maradék szabad sajtó egyik legtekintélyesebb felületén, a Népszava Szép Szó mellékletének címlapján megjelent közös felhívásukban (amely Marabu zseniális karikatúrájával jelent meg) Bibó Istvánt idézik:

„Amelyik kormányzat törvényesnek tudja magát, és érzi maga mögött az erre vonatkozó közmeggyőződést, az tud határozott és rugalmas, bátor és nagylelkű, erélyes és engedékeny lenni egyszerre. Amelyik kormányzat nem tudja magát törvényesnek, és nem érzi maga mögött az erre vonatkozó közmeggyőződést, az merev és kapkodó, presztízsére féltékeny és belsőleg bizonytalan, erőszakos és erélytelen egyszerre.” (Bibó István: A demokratikus Magyarország államformája, 1945)

illusztráció: Marabu

Orbánék tákolmánya megjavíthatatlan: jogállami rendszerváltást!

„A magyar „törvényes törvénytelenség” és „alkotmányon belüli alkotmányellenesség” összefüggő és zárt, befejezett és reformálhatatlan önkényuralmi rendszeréből immár nem csupán az igazságosságra és a közérdekre való törekvés veszett el, hanem az alkotmányosság, a jogbiztonság, a normavilágosság is. Mára a teljes jog- és intézményrendszer javíthatatlanná vált, ezért alkotmányos jogállami rendszerváltásra van szükség.

Az alkotmányos jogállami rendszerváltáshoz már a tekintélyuralmi rendszer uralma alatt hozzá kell kezdeni az egyesült demokratikus ellenzéknek, a szakmai és egyéb civil köröknek, mert a választások után kormányra kerülők nem lesznek képesek hitelesen és hatékonyan kormányozni, törvényes hatalmukkal élni.
(…)
A demokratikus ellenzéknek választási programjában meg kell hirdetnie a IV. Magyar Köztársaság kikiáltását, a köztársasági, jogállami alkotmányozás és a jogszerű, igazságos és méltányos büntető igazságtétel szándékát, továbbá, hogy a köztársasági államformát és az új alkotmány legitimációját megfelelő előkészítés és valóságos társadalmi vita után népszavazással fogják megerősíteni. Másrészt, szakértői csoportoknak hozzá kell kezdeniük olyan jogszabálytervezetek kidolgozásához, amelyek nélkül az új kormány képtelen lesz kormányozni, és olyan széles körű viták szervezéséhez, amelyek biztosítják a civil társadalmi részvételt az alkotmányozó rendszerváltás folyamatában.”
(A teljes szöveg a Szép Szó mellékletben: Demokráciát és jogállami alkotmányosságot)

 

magyar

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Magyarország, under construction – Lapzsemle

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük