Magyarország megint páriává válhat Európában

Salvini, Orbán és szélsőjobboldali barátaik megállítását nevezte az európai parlamenti választás tétjének a szocialisták, demokraták számára Tóth Bertalan MSZP-elnök pártja és a Párbeszéd szombati Szövetségben Európával című budapesti kampányrendezvényén.

Kísért a horthysta múlt

A politikus szociális és zöld fordulatot szorgalmazott, és kijelentette azt is: a magyar kormány, amely kiállíttatta magát saját csapatából, elvesztette képességét az ország érdekeinek hatékony képviseletére.

Célnak nevezte, hogy Európa ne térjen le a béke, a nemzetek közötti együttműködés és a demokrácia útjáról, hogy a diktátorok vagy diktátorjelöltek már-már fasiszta propagandája ne törjön át. Kísért a horthysta múlt – fogalmazott –, Magyarország megint páriává válhat Európában.

Orbán Viktor miniszterelnök szerinte kiírta magát Európa centrumából azzal, hogy Európa-ellenes, végső soron magyarellenes szélsőséges erőkkel szövetkezik, így a magyar miniszterelnöknek nem lesz szava az uniós döntéshozatal, például a költségvetés elfogadása során.

MTI/Mohai Balázs

A magyar dolgozók lássák az uniós források előnyét

Kiemelte pártja szövetségét a Párbeszéddel. Mint mondta, közösen dolgoznak majd azon, hogy ne korrupt kormányok, külföldi multik, hanem a magyar dolgozók lássák az uniós források előnyét, és hogy a fiataloknak ne kelljen külföldön keresni a megélhetést.

Egységes európai, 700 eurónak megfelelő minimálbért szorgalmazott, valamint 300 eurós minimálnyugdíjat, 150 eurós európai családi pótlékot, és évi 1000 eurós hallgatói ösztöndíjat a rászorulóknak.

Szociális és fenntartható Európát építő új vezetésre van szükség

Karácsony Gergely, az MSZP-vel választási szövetségre lépett Párbeszéd társelnöke szerint a néppárti vezetés helyett szociális és fenntartható Európát építő új vezetésre van szüksége az uniónak. Szerinte az Európai Néppárt nem tudta megfékezni a „politikai senkiházikat”, sem a gazdasági lobbikat.

Szólt az osztrák alkancellárról, „Orbán Viktor elvtársáról” nyilvánosságra került felvételről is, és reményét fejezte ki, hogy Európa közvéleménye most felismeri, kik azok a szélhámosok, akik a nemzeti érdekre hivatkozva, saját érdekeiket követik, közben „zsebfasiszták lettek”, hiszen ott vannak Putyin zsebében.

MTI/Mohai Balázs

Európa vagy Orbánisztán

Kijelentette azt is: zöld politikusként hisz a baloldali, szociáldemokrata és a zöld pártok szövetségében, mert ez tudja a leghatékonyabban építeni a jövőt a gyermekek számára, amely Európát nem az elitek, hanem az emberek Európájaként képzeli el, nem a tőke, hanem a munkavállalók Európájaként.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője, kampányfőnöke a szociális Európa megvalósítása mellett foglalt állást és benne egy olyan Magyarország mellett, amely „túl lesz Orbán rendszerén”. Május 26. arról szól: „Európa vagy Orbánisztán” – közölte.

Timmermans: erős baloldali Európára van szükség

Erős baloldali Európára van szükség – jelentette ki az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelöltje szombaton, Budapesten az MSZP európai parlamenti (EP-) kampányrendezvényén.

Frans Timmermans a többi között a milliós európrofitot termelő vállalatok megadóztatását, minimális társasági adó, uniós minimálbér bevezetését ígérte. Ugyanazon munkáért nőknek és férfiaknak ugyanannyi bért kell kapniuk, a szakszervezetek jogait meg kell erősíteni – tette hozzá.

A szocialista jelölt szerint ezeket a célkitűzéseket fenntartható módon kell elérniük, tenni kell a klímaválság ellen.

Orbán és barátai, Strache, Salvini és Farage Putyint csodálják

Frans Timmermans közölte, meg kell adóztatni azokat, akik a környezetszennyezést okozzák, meg kell adóztatni a szén-dioxid-kibocsátást és ezeket az adókat a kiszolgáltatott emberek javára kell felhasználni.

A lakhatási problémákkal kapcsolatban azt kezdeményezte, hogy az új házak legalább 30 százaléka energiatakarékos ház legyen. Terveket dolgoznak ki, hogy a megvalósításra a strukturális alapokból támogatást lehessen kapni – mondta.

Beszélt arról is, ha megválasztják, közvetlen kapcsolatot szeretne a polgármesterekkel, akiknek nem fogja nézni a pártállását.

A politikus szerint Orbán és barátai, Strache, Salvini és Farage Putyint csodálják, akinek egyértelmű célja, az EU gyengítése, szétbomlasztása.

Az EU-ban csak Magyarországon részleges a szabadság

A nacionalisták és szövetségeseik szintén ezen dolgoznak: azt akarják, hogy szétessen az EU – mondta. Megjegyezte, hogy ez bekövetkezett, a baloldal hibája is, mert nem figyelt eléggé.

Szólt arról is, hogy egy kutatás szerint Magyarország az egyetlen olyan tagja az EU-nak, ahol a szabadság csak részleges. Ha szabad országban akarunk élni, akkor szabad médiára van szükség; meg kell szabadulni a manipulációtól és ebben csak a szabad média tud segíteni – mondta.

Azon véleményét hangoztatta, hogy Orbán Viktor ki akarja vinni Magyarországot Európa szívéből, és ha folytatódik a politikája, akkor ez nemcsak mentálisan és politikailag fog bekövetkezni, hanem gazdasági és szociális szempontból is.

A keresztény érték a befogadás, nem a kirekesztés

Mi ezt nem fogjuk megengedni – hangoztatta Frans Timmermans. Hozzátette: fel fognak lépni, ha Orbán továbbra is megsérti a jogállami értékeket, korlátozza a médiát, ha folytatja azt, hogy mások rovására gazdagítja a sajátjait.

Frans Timmermans azt mondta, fontos személyes feladatának tartja, hogy megállítsák a gyűlöletszítást az európai zsidó közösségek ellen.

Hozzátette: számára a keresztény értékek azt jelentik, hogy tiszteletben tartja más vallását, kultúráját, etnikai hovatartozását. A keresztény érték a befogadás, nem a kirekesztés – hangsúlyozta.

A szocialista csúcsjelölt szerint sok-sok millió európai érez együtt Magyarországgal és bízik benne, hogy az ország nem marad magára. Azért, hogy ez így legyen, erős baloldali Európára van szükség – fogalmazott. 

(Forrás: MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük