Sorting by

×

HVG: a külügyminisztérium tájékoztat az afgán helyzetről – élőben! – Frissítve: repülőn a 26 magyar!

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára szerda délelőtt sajtótájékoztatón számol be az afganisztáni fejleményekről. Az eseményt a HVG jóvoltából élőben közvetítjük.

A hvg.hu írta meg kedden, hogy 26, korábban a holland nagykövetség védelmét ellátó magyar biztonsági szakember várja az afgán fővárosban a kimenekítését. Kedden a tárca arról számolt be, hogy a kimentésükről már megállapodtak egy katonai szövetségessel.

Rajtuk kívül több magyar állampolgár is jelentkezett a külügynél,

de a hazaszállításukról akkor még nem adtak tájékoztatást biztonsági okokra hivatkozva. Az ő hazahozataluk történhetett meg kedd este a Magyar Hang szerint a pápai székhelyű Stratégiai Légiszállítási Képesség C-17-esével.

Önálló magyar mentőakció indul Afganisztánba a Kabulban rekedt magyar állampolgárokért – jelentette be Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára szerda délelőtti sajtótájékoztatóján. Ennek kidolgozása folyamatban van – tette hozzá.

Megismételte, hogy annak a 26 magyarnak a kihozatala, aki a holland nagykövetség védelmében vett részt, meg van szervezve, de nem a magyarok hozzák ki őket.

„Katonai szövetségeseinknek köszönhetően biztosított annak a 26 magyar állampolgárnak a hazahozatala, akik nem a magyar állammal voltak szerződéses viszonyban, attól függetlenül voltak Afganisztánban”

– fogalmazott. Hozzátette:

a magyar mentőakció a civilekért indul.

A miniszter kijelentette: senkit (tehát egyetlen magyart) sem hagynak Afganisztánban. Közölte azt is:

a magyar kontingens maroknyi afgán segítőjének, illetve családtagjainak is segítséget kívánnak nyújtani.

A pápai légibázisról Afganisztánba induló repülőgépekről biztonsági okokból nem tud részleteket mondani, de annyit megerősített, hogy dolgoznak ezek a repülőgépek. Azt mondta, nem magyar, hanem NATO-parancsnokság alatt repülnek.

„Ezek nem magyar, hanem NATO-gépek”

– fogalmazott.

Többször megismételte, hogy az Afganisztánban tartózkodók biztonsága érdekében konkrétumokat nem említhet. (forrás)

Kapcsolódó

Frissítés!

Üzbegisztánban, Taskentben voltak 13:30 magasságában.

Szombat óta várakozott egy 26 fős magyar csapat a kabuli reptéren. Az ATV Híradójának sikerült elérnie Pekker Noémit, aki egy Afganisztánban tartózkodó magyar férfi volt barátnője. Noémi arról számolt be, hogy volt párja édesanyjának 13:30 magasságában azt írta: éppen Üzbegisztánban, Taskentben vannak, tehát sikerült kijutniuk Kabulból.

Azt, hogy Taskentből hova utaznak tovább, nem írta meg a férfi.

A 26 magyar az afgán főváros holland nagykövetségét védte egy magáncég alkalmazásában.

 

afgán

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.