Sorting by

×

Előválasztási pártközi oda-vissza – alkuk asztal fölött és alatt

Arról, miféle megállapodások viták és olykor harcok húzódnak meg az ellenzéki előválasztás hátterében, kimerítő és pontos cikket közölt a 24.hu, mi most ezt szemlézzük nem titkoltan  a figyelemfelkeltés szándékával a teljes cikk iránt.

Karácsony Gergely várt ki a legtovább a miniszterelnök-jelölt aspiránsok közül

A főpolgármester akkorra már hónapok óta építette a hátországát, és meghirdetett mozgalmának névsora kirajzolta koncepcióját:

olyan ernyőt felhúzni, amely alatt ott vannak a zöld- és a baloldali politika képviselői, a városi liberálisok, de még a Fidesz vidékpolitikáját egykor megtestesítő Ángyán József is.

A cél az volt, hogy Karácsony ne csupán a baloldal (pláne a nem túl acélos formában lévő MSZP-Párbeszéd szövetség) jelöltje legyen, hanem

a sokszínű ellenzék vezetőjeként jelenjen meg, lehetőleg a pártok felett állva.

Ehhez a koncepcióhoz Karácsonynak volt egy másik, igen ambiciózus terve is, amiből aztán nem lett semmi

Amikor ugyanis május közepén a főpolgármester egy kisbuszban robogott gyermekkora fontos helyszínéről, Nyírtassról a főváros felé, hogy berúgja a kampányát, Budapesten már megszületett egy olyan egyezség, amely elkaszálta az elképzelését. A Demokratikus Koalíció és a Jobbik akkortájt állapodott meg – az egykor ősellenségnek számító felek között meglepő gyorsasággal lezajlott tárgyalás végén – arról, hogy egymás jelöltjeit támogatja 31 választókerületben. Ez a szám később tovább nőtt, de

az egyezség nemcsak a körzetek számossága miatt volt sorsdöntő az ellenzéki előválasztás szempontjából, hanem azért is, mert így nem tudott létrejönni az a későbbi kormányzati centrumként vizionált MSZP–Párbeszéd–Jobbik együttműködés, ami a Momentummal és az LMP-vel kiegészülve dominálhatta volna az ellenzéki térfelet, sarokba szorítva a Gyurcsány Ferenc vezette DK-t.

Forrásaink szerint  -írja a portál- ez volt Karácsony terve, amelyről hosszasan egyeztettek az érintettek. Ahogy egyikük mondja:

a főpolgármester elképzeléséhez minden adott volt, logika is volt benne, de aztán mégsem lett belőle semmi. „Nem csak Gergő miatt, de Gergő miatt is” – szól a magyarázat.

Csak hiszti ne legyen!

Amikor az elmúlt közel fél év ellenzéki tárgyalásainak összegzésére kérte forrásait a portál, három visszatérő elem volt:

  1. Pragmatizmus jellemzi a pártokat. Nagy Canossa-járások nincsenek, igény se mutatkozik a múltbeli konfliktusok boncolgatására. „Ez nem szerelem, hanem politikai együttműködés. Hatalmas a választói nyomás, hogy rendben menjenek a dolgok, de legalább látványosan ne veszekedjünk” – mondja DK-s beszélgetőtársunk.
  2. Csak hiszti ne legyen: azt mindenképp el akarták elkerülni a felek, hogy valaki nagyon rosszul érezze magát a tárgyalások végén. Méghozzá azért, mert úgy tartják, hogy még a hatos társaság leggyengébb tagja, az LMP is képes lenne több körzet eredményét befolyásolni, ha úgy érzi, nem éri meg neki a részvétel az együttműködésben. Mivel kiélezettnek ígérkezik a 2022-es választás, ezt a kockázatot mindenki el akarja kerülni, emiatt jelenleg nincs is nagy elégedetlenkedés.
  3. Bár az előválasztás hozhat meglepő fordulatokat (senki sem tudja megjósolni, mekkora lesz a részvétel, pedig az komolyan befolyásolja az eredményt), a komolyabb kilengéseket a listaállításnál még lehet kompenzálni. Az előzetes tippek szerint erre főként a Momentum esetében lehet szükség, ha egyéni jelöltjei a párt támogatottságához képest alulteljesítenek az előválasztáson. A hatpárti felállás arra jó, hogy a befeszülésekből mindig legyen kiút. A források szerint – a választói elvárás mellett – éppen ezek a változó erőviszonyok adják a zálogát annak, hogy az ellenzéki együttműködés nem esik szét egyhamar.

Konklúzió:

Fontos, hogy ne erősödjön meg túlságosan senki, de ha ez megtörténne is, akkor a többiek úgyis visszahúznák valahogy.

Minden, amit a témában tudni érdemes és lehet itt.

 

Előválasztás

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.