Sorting by

×

Hány magyar rekedhetett Kabulban, akikről nem tud a külügy? 26 biztosan!

Hétfőn még azt állította a magyar külügy, hogy nincsenek magyar állampolgárok Afganisztánban. Keddre kiderült, hogy huszonhat biztosan van, akik korábban a holland nagykövetség védelmét ellátó magyar biztonsági szakember, akik az afgán fővárosban várják a kimenekítésüket – tudta meg a hvg.hu. Az értesülésüket három egymástól független kormányzati forrás is megerősítette.

Hollandia kabuli nagykövetségének objektumvédelmét egy magyar érdekeltségű dubaji cég látta el,

amelynek 26 magyar alkalmazottja dolgozott az afgán fővárosban – a biztonsági szakemberek várják a kimenekítést. Az ügyben az Index megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, válaszukat változtatás nélkül közöljük:

Ahogy minden válsághelyzetben lenni szokott, a külföldön rekedt magyar állampolgárok jelentkezése folyamatos, az adatok napról napra változnak. Ezt a jelenséget láttuk tavasszal is, amikor a koronavírus okozta válsághelyzetben kellett repatriálni magyar állampolgárokat a világ minden tájáról. A 26 fős magyar csapat kihozataláról már megállapodtunk egy katonai szövetségesünkkel és folyamatosan nyomon követjük a folyamatot. A 26 fő mellett, időközben további magyar állampolgárok is jelentkeztek a Külügyminisztériumnál. Velük is folyamatos a kapcsolattartás, számukat és kihozataluknak pontos részleteit biztonsági okokra való tekintettel nem hozhatjuk nyilvánosságra

– írták válaszlevelükben.

Úgy tudjuk, jelenleg már folynak egyeztetések arról, miként juthatnak ki a magyarok Afganisztánból

A 24.hu-nak sikerült telefonon elérnie az egyik magyart, aki a lapnak elmondta:

szombat hajnal óta vannak a kabuli repülőtéren.

Azt mondta,

biztonságban vannak, és úgy tudja, hogy vagy kedden vagy szerdán elrepülnek Afganisztánból. De nem a magyar kormány segítségével, hanem a holland külügy közreműködésével. Beszélt arról is, meglepve olvasta, hogy a külügy nem tud kint tartózkodó magyarokról, miközben 25 társával már hosszú idő óta kint dolgoznak.

A holland védelmi minisztérium vasárnap erősítette meg, hogy a Kabulban állomásozó összes diplomatát, nagykövetségi alkalmazottat és családtagot evakuálják, és ugyanígy kimenekítik a Hollandiában menedékjogot élvező tolmácsokat is. Ugyanakkor a még Kabulban tartózkodók biztonsága érdekében a holland minisztérium nem volt hajlandó részleteket közölni az evakuálásról.

A holland nagykövetséget aztán átköltöztették egy kabuli repülőtér közelében lévő helyre, és Ank Bijleveld védelmi miniszter vasárnap este azt mondta, hogy a személyzet minden tagja biztonságban van, és az új helyszínen folytatja a munkát. Rutte hangsúlyozta, hogy Hollandia “mindent megtesz” a személyzet és a tolmácsok evakuálása érdekében, de nem nyilatkozott a repatriálási misszió helyzetéről.

Az Afganisztánban működő katonai magánvállalkozók száma az elmúlt hónapokban zuhanás szerűen csökkent

Teljes számuk az elmúlt három hónapban több mint felére esett vissza

az áprilisi közel 17 000-ről ebben a hónapban már csak 7800-an lehetnek.

Köztük kevesebb mint 2700 amerikai van. A csökkentés különösen a biztonsági magánvállalkozók, valamint a logisztikusok és a szerelők, köztük az afganisztáni légierő fenntartásához szükséges személyzet esetében szembeötlő – írta korábban a U.S News.

Legfrissebb!

Úgy tudjuk, britek segítségével fognak hazajutni az ott rekedt magyarok, akik közül mindenki jól van. A 26 magyar a holland követség védelmét látta el korábban Kabulban, egy magyar érdekeltségű, dubaji biztonsági cég alkalmazottjaként. A holland diplomaták a tálibok hatalomátvétele miatt elhagyták a nagykövetséget, azóta várakoznak a magyar biztonsági cég munkatársai. Azóta még több magyar állampolgár jelentkezett a külügynél.

“A 26 fő mellett, időközben további magyar állampolgárok is jelentkeztek a Külügyminisztériumnál. Velük is folyamatos a kapcsolattartás, számukat és kihozataluknak pontos részleteit biztonsági okokra való tekintettel nem hozhatjuk nyilvánosságra.” – közölte a Külügyminisztérium korábban

Az ATV Híradó úgy tudja, hogy órákon belül felszállnak, és onnan Amszterdamba mennek. Arra várnak, hogy a civilektől megtisztítsák a pályát.

(Blikk)

Kapcsolódó

 

magyar

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Hány magyar rekedhetett Kabulban, akikről nem tud a külügy? 26 biztosan!

  • 2021.08.17 - 20:46
    Közvetlen hivatkozás

    1979. januárjában Teheránból evakuáltak, a Sah távozása után. Szeptembertől folyamatos zavargások, polgárháború volt. Menekülési terv nem létezett. Égetni kellett az iratokat, tehát a veszélyhelyzet fennállt! A kereskedelmi kirendeltség dolgozói voltunk. Mindennap más férfi dolgozónak kellett felmenni a követséget és vigyázni a diplomatákat, miközben a családjuk egyedül maradt a lakásban!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.