BlogbazárKiemelt hírek

Két gondolkodó és a kormányzati aparacsnyik ugyanarról, miközben Afganisztán pokollá vált

A század talán legnagobb tragédiája zajlik Afganisztánban. Eközben a magyar kormány, ellentétben más országok vezetésével csak hezitál és hárít, pedig milyen egyszerű lenne segíteni. Lássuk az ellentmondást jó és rossz között!

Menekülés a halálba

Afganisztánban (és nemcsak ott, és ott is sokadszorra) humanitárius katasztrófa van. Ez tény.

A “Magyarország kormánya” néven közismert bűnbanda reakciója borítékolható: fokozódó menekültellenes uszítás, idegengyűlölő propaganda, brutális, fasisztoid fellépés a menekülőkkel szemben.

De vajon lesz-e olyan “ellenzéki” párt, amelyik a választási kampány hevében ki fog állni a legalapvetőbb humanizmus nevében azért, ami a legtermészetesebb dolog kellene, hogy legyen: hogy Magyarország fogadja be a háborús menekülteket?”

“A lassan a kifutópályára forduló óriási repülőgép mellett rohanva a világ egy kétes kapaszkodóra szűkül, valami pöcökre, a futómű egy jókora csavarjára.

A reptéren túl a fanatikus gyilkosok; a reptéren belül a tegnap még barátságosan vigyorgó amerikaiak alacsonyan szálló helikopterekkel terelik és géppisztollyal lövöldözve tartják vissza a tömeget, hogy utat vágjanak maguknak a felszálláshoz.

Tegnap még (mikor az amerikaiak barátságosan vigyorogtak rád), azt hitted, emberszámba vesznek. Tegnap még te is emberszámba vetted magad, mindenfélét tudtál az aerodinamikáról, erőkről és ellenerőkről, a légellenállásról, a sebességről, a gravitációról. Tudtad, hogy lehetetlen megkapaszkodni egy felszálló repülőgépen.

Most mégis kapaszkodsz, csak ennyi vagy, egy görcsös kapaszkodás; kiürültél. Fellendíted a lábad a gépre, valami támaszt keresel, mert egyszerűen nem hiszed el, hogy mindez megtörténhet. Majd megáll a gép. Visszafordul. A filmekben sokszor visszafordul. Szinte mindig. A gép gyorsul, vágtat, a szemed sarkában csíkokká olvad a pokoli színpad, ordítanál, de a torkodat eltömi a sűrű levegő. Még a hajtóművek bömbölését sem hallod. A világ a kezedre szűkül, az öklödre, arra a vasdarabra, ami még hozzáköt az elveszett realitáshoz. Már nincsenek döntések előtted. Öntudatlanul hoztad meg az utolsót. Aztán a gép hirtelen a magasba lendül. Erők, ellenerők, légellenállás, izomszaggató, csonttörő, bőrnyúzó, mindent felemésztő sebesség.” És repülsz.”

Migránsok, vagy menekültek?

“Afganisztánban mintegy 40 millió ember él. Mi lesz, ha az ország teljes politikai és katonai összeomlása után ők vagy sokan közülük elindulnak Európa felé? A bajban lévőknek persze segíteni kell. Mondjuk, lehetőleg nem úgy, hogy káoszt hagyunk hátra. És semmiképpen sem a világméretű népességcsere és a migráció támogatása a segítség. Ijesztő hírek és képek érkeznek Afganisztánból, az afgán helyzet rendkívül komoly kihívást jelent a világpolitikát irányító személyek és szervezetek számára.

Európában pedig ismét szembekerülnek a bevándorlást megszervezni és a migrációt megállítani akaró erők. A magyar kormány álláspontja változatlan.”

Nekik ez ennyi

“Afganisztán: a magyar kormány „komolyan vizsgálja”, hogyan tudna segíteni azokon, akik tolmácsként vagy más minőségben segítettek a magyar csapatoknak” (Telex)

Közepes összegbe, hogy ebből az lesz, hogy alakítanak egy imakört. És ennyi. És leszarnak minden menekülő értelmiségit. Sőt MINDEN menekülőt, bár esélyük nincs akár csak a Kaukázusig is eljutni…

De, hát ilyen az élet. Majd lesz imakör, előimádkozó Azbej Trisztán.”

Döbbenetes felvétel a kabuli evakuálásról: 640-en nyomorognak ezen a gépen

Több órányi leállás után újraindult az emberek kimenekítése Afganisztánból, ahol a kabuli repülőtéren korábban kaotikus jelenetek alakultak ki. Emberek ezrei lepték el hirtelen a kifutópályát abban a reményben, hogy elmenekülhetnek az országot visszafoglaló tálibok elől. Hírügynökségi információk szerint: 7 ember meghalt: egy részüket agyontaposták, két tálib fegyverest pedig amerikai katonák lőttek le. Az Egyesült Államok mellett Németország is küldött repülőket az evakuáláshoz.

A Twitterre került fel egy fénykép, ahogy az amerikai légierő egyik C-17 Globemaster szállító-repülőgépén 640 ember utazik – írja a 444.

Mind a tálibok elől menekültek el, a legénység pedig meghozta a döntést, felszállnak.

 

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Minden, ami Afganisztán>>>

 

Afganisztán

 

Comments (4)

  1. Ha van Isten ez az emberi maradék OV is menkülni fog a bandájával együtt. és a nép még rug is egyet rajtuk !!

  2. Mindig úgy gondoltam, hogy minden népnek magának kell kivívnia a szabadságát. Nem lehet egy másiktól várni, hogy fenntartsák a rendet, törvényességet. A 40 milliós nép egy része – nyilván – tálib. Más része nem az. A menekültek közt sok a férfi, a harcos. Biztos kapnának fegyvert az amerikaiaktól vagy az oroszoktól, vagy máshonnan. Megértem, hogy a nők és gyerekek elmenekülnek. És az idősek és betegek is. Őket be is kell fogadni, kényszer nélkül, önkéntes vállalással. De a férfiak harcoljanak. Ha pedig tálib uralmak akarnak, az az ő döntésük legyen.
    A demokráciát szerintem nem lehet exportálni, importálni.
    Egy dologban azonban biztos vagyok: nőként nem szeretnék tálib uralom alatt élni.

Szólj hozzá!