Sorting by

×

Tarjányi Péter: óriási hírszerzési és elemzési fiaskót látunk, amibe beleremeg világ és nagyon hamar Európa is…!

Döbbenetes ami Afganisztánban történik, különösen azért mert minden hírszerzési forrás hónapokig tartó harcokat jelzett még, ezzel szemben a legfrissebb hírek szerint a tálibok már elfoglalták az elnöki palotát Kabulban. Hogyan tévedhetett ekkorát az USA és a NATO hírszerzése? – tette fel a kérdést Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő.

Miután az afgán elnök vasárnap elmenekült kabuli palotájából, átvették az előre nyomuló tálib fegyveresek a palota felett az irányítást

és fogadkozásuk szerint rövidesen kikiáltják az Afganisztáni Iszlám Emirátust a jelenlegi köztársasági államforma helyett.

Ezzel párhuzamosan számos nyugati ország jelezte, hogy katonai gépeket küld az országban ragadt állampolgárai kimenekítésért, ugyanis a NATO bejelentette, hogy a polgári légiközlekedést megszüntették Kabulban és csak katonai gépek közlekedhetnek.

A NATO biztonsági tanácsa hétfő reggelre rendkívüli tanácskozást hívott össze,

a brit miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy a tálib hatalomátvételt nem akarja elismerni és elvárja a szövetségesektől, hogy senki ne ismerje el bilaterális alapon a tálib kormányt, a tálibok viszont hallani sem akarnak átmeneti kormányról.

Vasárnap este több nagy robbanás is történt az afgán fővárosban.

Diplomáciai nagyüzem

Vasárnap este diplomáciai nagyüzem van a tálib uralom alá került Afganisztán ügyében, így például Boris Johnson brit kormányfő a NATO és az ENSZ főtitkárával beszélt telefonon, ami után közölte, hogy nem akarja elfogadni a tálib kormány hatalomátvételét és elvárja, hogy más szövetséges országok se ismerjék el a tálibok hatalmát. Az orosz kormány is azt jelezte, hogy egyelőre nem ismerik el a tálibokat, hiszen eddig terrorszervezetként tartották őket számon. A NATO biztonsági tanácsa hétfő reggel rendkívüli ülést tart – tudósított a Reuters.

Heiko Maas német külügyminiszter egy vasárnap esti tájékoztatón azt jelezte, hogy katonai gépek küldenek a Kabulban ragadt német követségi- és egyéb emberekért, hogy kimenekítsék őket az országból és hasonlókat mondott Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnök is. Az amerikaiak már a nap során elkezdték kimenekíteni embereiket a nagykövetségről és az állampolgárok menekítése is zajlik, de a Reuters tudósítása szerint robbanások történtek vasárnap este Kabulban és a nemzetközi reptér körül is igyekeznek a tálibok nehezíteni a nemzetközi kimenekítési akciókat. (forrás)

Tarjányi szerint…

“Döbbenetes ami Afganisztánban történik, különösen azért mert minden hírszerzési forrás hónapokig tartó harcokat jelzett még, ezzel szemben a legfrissebb hírek szerint a tálibok már elfoglalták az elnöki palotát Kabulban. Hogyan tévedhetett ekkorát az USA és a NATO hírszerzése?

Hogyan lehetséges, hogy Biden elnök meggyőződéssel állította azt, hogy az afgán kormányerők képesek stabil helyzetben tartani Afganisztánt ezzel szemben az elmúlt egy hétben kártyavárként omlott össze az közép-ázsiai ország?

Sőt, néhány órája a tálibok azt is bejelentették, hogy nemsokára az elfoglalt elnöki palotából kikiáltják az Afganisztáni Iszlám Emirátust a jelenlegi köztársasági államforma helyett.

Nesze neked világ, ismét egy szélsőséges Iszlám Állam… Óriási hírszerzési és elemzési fiaskót látunk most, amibe beleremeg világ és nagyon hamar Európa is…Sajnos!”

Ezzel szemben Magyarországon…

Deák Dániel, a  a XXI. Század Intézet vezető elemzője és a Mandiner azt tartották fontosnak megjegyezni, hogy

“Nagyot fordult a világ: két hónapja még szivárványos zászlókat posztoltak és az LMBTQ-lobbit reklámozták Kabulban, ma azonban már a nagykövetség tetején át menekültek helikopterrel az amerikaiak.”

Kapcsolódó

tarjányi

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.