Megvan az első orosz lázadó

Viktor An az első lázadó orosz sportoló: máris közölte, hogy indulni fog a phjoncshangi téli olimpián, ha nincs központi bojkott.Moszkva forrong, mármint, ha ez olyan mélyen fagypont alatt egyáltalán lehetséges. Míg az orosz politika büszke urai szinte egy emberként szeretnék bojkottálni a phjoncshangi téli olimpiát a nemzeti csapat kizárása miatt, a sportolók, ha semlegesként is, de mégis inkább szeretnének indulni – már meg is van az első lázadó fecske, aki ezt a szándékát bejelentette.

De azért nem biztos, hogy Viktor An a fagyos orosz télben nyarat csinál. Mint arról már beszámoltunk, a NOB eltiltotta Oroszországot az államilag szervezett doppingprogram miatt a 2018-as téli olimpiától, az orosz sportolók viszont semlegesként, olimpiai zászló alatt indulhatnak, hacsak nem jelentenek most be bojkottot.

A politikusokat kissé más rugók mozgatják, mint a sportolókat: számukra nem fekszik több év áldozatos edzésmunkája, küzdelme, önuralma egy világversenyen való részvételben. Mondhatjuk, hogy ők könnyen sértődhetnek, nem ők gyúrtak a megmérettetésre. Ellenben az orosz sportolók közül Viktor An, a rövidpályás gyorskorcsolyázás hatszoros olimpiai bajnoka szerdán elsőként jelentette be (igaz, nem Moszkvában, hanem Szöulban, de egyértelműen Moszkvának üzenve), hogy semleges zászló alatt is indulni kíván a jövő évi téli olimpián.

Viktor An indul, ha nincs bojkott

„Ha Oroszország nem bojkottálja a phjongcshangi olimpiát, akkor semleges státusban versenyezni fogok. Négy évig készültem erre és egyszerűen nem tudok lemondani róla” – jelentette ki a Szöulban tréningező An a Jonhap dél-koreai hírügynökségnek adott, s az RBK orosz gazdasági lap online kiadása által is ismertetett nyilatkozatában.

Figyelem: nem azt mondja, hogy mindenképpen indul, hanem azt, hogy indul, ha nem rendelik el a központi bojkottot. Különben, ha valakinek, neki aztán nem idegen terep Dél-Korea – ugyanis onnan származik. Viktor An (korábbi nevén An Hjun Szu) ugyanis csak 2011-ben vette fel az orosz állampolgárságot, de Szocsiban már három aranyérmet nyert Oroszországnak.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha Moszkva mégis a bojkott mellett dönt, An kijelentette, erre a lehetőségre még gondolni sem akar. Elismerte ugyanakkor, hogy Oroszország számára nem lesz könnyű döntés engedélyezni, hogy sportolói a nemzeti zászló nélkül versenyezzenek. De úgy vélekedett, hogy mégis így kell tennie.

An 2006-ban Torinóban, még dél-koreai színekben, három arany és egy bronzérmet szerzett a téli játékokon.

A 32 éves versenyző továbbra is az élmezőnybe tartozik, a januári Európa-bajnokságon 500 méteren Liu Shaolin Sándor előtt szerezte meg a bronzérmet, az orosz váltóval pedig a magyar csapat előtt győzött. Ilyenformán az orosz bojkott a mi malmunkra hajtaná a vizet – de legyünk sportszerűek, nem így szép győzni.

Úgy szép, ha mindenki indulhat, aki a szabályok szerint játszik és nem használ tiltott szereket – ugyanis akkor születik valós eredmény.

Reméljük, az orosz politika vezető körei is belátják, az a legjobb, hogyha hagyjuk a sportolókat sportolni…

Szele Tamás

Sport Mindig


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük