Teljesen össze-vissza időjárás várható a hétvégére

Időjárás: péntek délután melegfront lesz felettünk. A nyugati országrészben erős, keleten élénk DNY-i szélnek köszönhetően, már keleten is jelentős enyhülés tapasztalható. Változóan felhős-napos, a délután második felében erősen megnövekvő felhőzet várható. Eleinte csak szórványosan, majd az esti órákban már sokfelé kell számítani esőre, záporokra, néhol akár egy-egy zivatarra.

Így indul a hétvége

Pénteken Este a Dunántúlt ÉNY-ira forduló széllel, hidegfront éri el. Éjszaka országszerte erősen felhős égbolt marad a jellemző. Keleten és délen fordulhatnak még elő esők, záporok, másutt számottevő csapadék nem valószínű.

Ez lesz a két napon

Szombaton hidegfront okoz szeles és ismét hűvösebb időt. Csak délnyugaton, valamint keleten, északkeleten marad gyenge vagy mérsékelt a légmozgás.

Egész nap marad az erősen felhős égbolt, bár időről-időre kissé elvékonyodhat a felhőzet, és a nap is előbukkanhat. Kisebb záporok bárhol kialakulhatnak. Előreláthatólag délnyugaton és északkeleten várhatók gyakrabban záporok, ott akár az ég is megdörrenhet.

Éjszaka marad az erősen felhős ég, szórványosan kisebb esőkkel.

Vasárnap is még térségünkben marad a hidegfront. A nap nagy részén erősen felhős idő várható, időszakosan kisebb esőkkel. Délután már helyenként, elsősorban a Dunántúlon naposabbra fordulhat az idő. Az ÉNY-i szél az ország nyugati felén újból megerősödik. Tovább csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Pénteken: napközben melegfronti hatásra készülhetünk. Enyhül ugyan az idő, de nem lesz az a nyugodt, zavartalanul napos, tavaszi időjárás. A melegfrontra érzékenyek szervezete ingerlékenységgel, fáradékonysággal, csökkent teljesítőképességgel reagálhat. A front hatására a vércukorszint emelkedik, melynek jelentősége a cukorbetegek esetében különösen nagy, ugyanis míg az egészségesek szervezete a vércukor emelkedésre fokozott inzulin termeléssel reagál, addig a diabéteszesek ezen funkcióval nem rendelkeznek. Az állandóan emelkedett vércukorszint hosszú távon súlyos szövődményekhez vezet. Az időszakos esőktől a köszvényesek és a krónikus mozgásszervi betegek joggal tartanak, az ízületi- és csontfájdalmak fokozódhatnak. Nagyobb valószínűséggel jelentkeznek az epilepsziásoknál rosszullétek, melyek a környezet számára igen ijesztőek lehetnek. A roham után a legtöbb esetben néhány perc után magához tér a beteg, fontos azonban, hogy a rosszulléttől ne ijedjünk meg, hanem védjük a fejét a sérülésektől.

Szombaton: hidegfront lesz felettünk, hidegfronti hatással. Lejjebb csökken a hőmérséklet. A szél ingerlékenységet, maga a front fejfájást, és egyéb ilyenkor jellemző tüneteket idézheti elő az arra érzékenyeknél.

(Eumet)

Kapcsolódó