Nézz ki az ablakon! Tényleg ezt vártad?

A hajnal már nagyon sok felé bemutatót tartott az “ősz szépségeiből”, ezek lesznek az elkövetkezőkben a hétköznapjaink.

Hétfőn az ország túlnyomó részén még tartja magát a hőség,

de az északnyugati, nyugati országrészt már eléri a lehűlést hozó hidegfront. Hajnalban, északnyugaton zivatargócok alakulnak ki a front előtt. Ezek várhatóan reggel megszűnnek.

Napközben…

– A Dunántúl északnyugati térségében, illetve a középső országrész északi határvidékén megerősödik az északnyugati szél. A déli, délutáni időszakban viharos széllökésekre is készülni kell. Már reggeltől zömében felhős égbolt ígérkezik jellemzőnek, majd a reggeli csapadékgócok megszűnését követően, főként délutántól várható egy-egy újabb zápor kialakulása. Éjszaka tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, és nyugat felől terjeszkedve egyre nagyobb területen kell tartósabb, csendes esőre készülni. Erős marad az északnyugati szél.

– Az ország délkeleti ¾-én délutánig, estig gyenge marad a légmozgás. Változó napsütésben lesz részünk gomolyfelhőkkel és kis eséllyel, kevés helyet érintően egy-egy záporral, hevesebb zivatargóccal.

Este egyre többfelé támad fel és erősödik meg az északi szél, a középső országrész északi térségében várható a legkevésbé erős légmozgás. Éjszaka, a felhőzet lassan terjeszkedik kelet felé. Hajnalban előreláthatólag kb. a Tisza vonalában tart, miközben északnyugaton, északon egyre többfelé ered el gyenge vagy mérsékelt, tartós, csendes eső. Északkeleten zivatarok alakulhatnak ki hajnalban, míg délen, délkeleten még nem valószínű csapadék.

Kedden,

átvonul a hidegfront felhőzete NY-K irányban az ország felett. A délkeleti térséget is eléri a front, igaz kisebb lehűlést ígér, mint az északnyugati, északi térségben. Az északról szélvédett északi országrész középső térségének kivételével élénk, gyakran erős lökésekkel kísért északi szél fúj. Délkeleten, keleten reggel még kisüthet a nap, majd ott is beborul, illetve délután északnyugat felől várhatóan ismét egyre többfelé oszlik el a felhőzet, süt ki a nap. A felhőzetből időszakos gyenge vagy mérsékelt eső elsősorban a középső és északi országrészben valószínű. Északkeleten zivatargócok is kialakulhatnak, míg délen és délkeleten csak elvétve várható zápor. A csapadékosabb középső és északi országrészben várható a leghidegebb, ott többfelé csak 15 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Éjszaka országszerte kitisztul az égbolt, mérséklődik a szél, de a Tiszántúlon még élénk marad a légmozgás. Hűvös lesz a hajnal. foltokban párásság alakul ki.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

hétfő reggel 15 – 20,

hétfő délután északnyugaton 22-25, délkeleten 31-34,

kedd reggel északnyugaton 13, másutt 15 – 18,

Folytatás

Szerdára előreláthatólag gyenge légmozgás, csökkenő felhőzet, napsütés, csapadékmentes kellemesen meleg, délkeleten ismét nyáriasan meleg idő valószínű.

Csütörtökön egy újabb hidegfront érheti el térségünket, megosztva hazánk időjárását. Nyugaton hűvösebb időre, változó felhőzetre, időszakos esőre, záporesőre van kilátás. Keleten, délkeleten nyári melegre, napsütésre, majd gomolyfelhőkre és szórványosan kialakuló zivatarra kell számítani.

Péntekre szeles, hűvös, zömében erősen felhős idő a legvalószínűbb esőkkel, zivatarokkal. A középső és keleti térségben valószínű többfelé és kiadósabb eső, nyugaton szórványosabb csapadék.

Hétvégén változékony, hűvösebb időre van kilátás gyakori felhősödésekkel, átmenetibb napos időszakokkal, záporokkal, időszakos esőkkel, élénk széllel.

Közlekedésmeteorológia

Az ország nagy részén hétfőn sem zavarja jelentősen az időjárás a közlekedést. De a nyugati országrészben a megerősödő északnyugati szél, illetve ott a délutántól egyre nagyobb eséllyel előforduló záporesőktől csúszósabbá váló útszakaszok növelik a balesetek kockázatát.

A vélemény bizonytalansága ÁTLAGOS.

Véleményalkotó: Aigner Éva és Pártai Lucia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük