Sorting by

×

Tokiói olimpia: Vadnai Benjamin indul Laserben

Vadnai Benjamin indul Laser Standard osztályban a tokiói olimpia vitorlás mezőnyében, mivel megnyerte a válogatót testvérével, Jonatánnal szemben.

A kvótát a 2019-es világbajnokságon Vadnai Benjamin szerezte meg, de az ötkarikás részvételért meg kellett küzdenie a szintén többszörös utánpótlás vb- és Eb-érmes öccsével. A válogató a pandémia miatt csak két versenyből állt.

A riói olimpián is szerepelt Vadnai Benjamin a tavalyi vb-n 13 hellyel előzte meg Vadnai Jonatánt, és a szombaton véget ért európai kvalifikációs versenyen, a portugáliai Vilamourában szintén jobban szerepelt, 24. lett, míg testvére a 28. helyen végzett – a magyar szövetség honlapja alapján.

Visy László (hunsail.hu) a Vadnai testvéreket már a hajópakolás után érte el telefonon.

Elsőnek Benjamin értékelte a hetet

„Nehéz verseny volt. Gyakorlatilag világbajnoki mezőnyben vitorláztunk, óriási, 70 hajós csoportokat alakítottak ki, nagyon könnyű volt hibázni. Csak egy kieső volt ráadásul a 12 futamra, ez egyáltalán nem szokásos. Lehet bármi gond, technikai akár, vagy például nekem volt ez a szerencsétlen fekete zászlós elrontott rajtom, kétszer is meggondolta az ember, hogy kockáztat-e. Ráadásul, mivel az olimpiai kiküldetésért folyó családon belüli csatánkban is vezettem 13 hellyel, a stratégiám az volt, hogy ha huszadik hely környéki helyeket csinálok, ahhoz a Jonatánnak, hogy megelőzzön, olyan extrém jó helyeken kell végeznie sorozatban, ami ebben a mezőnyben szinte lehetetlen. Úgyhogy ha döntenem kellett, hogy arra menjek, ahol úgy érzem, még előrébb kerülhetek, vagy inkább lekeresztezzem-e a mezőny mögöttem levő részét, akkor az utóbbi mellett döntöttem. Figyeltem arra is, melyik oldalt választja Joni. Próbáltam középen, de arrafelé tendálni. Sokan kérdezték, milyen az embernek a saját testvére ellen küzdeni. Szerencsére nem volt egyszer sem olyan szituáció, hogy szoros, „test-test elleni” helyzetbe kerültünk volna egymással. De biztos nem fordultam volna rá, vagy forgattam volna ki, ha találkozunk, egyszerűen az a 20 centi nem számított volna a köztünk már meglévő pontkülönbség mellett.”

Vadnai Jonatán. Fotó: Joao Costa Ferreira

Jonatán vette át a mobilt

„Végig jó volt a kapcsolatunk, nem volt semmi konfliktus köztünk. Nem volt olyan, hogy alám állt volna rajtnál, vagy takargatott volna hátszélben. Végig segítettük egymást. Most egy kicsit letört vagyok, nem érzem, hogy jó teljesítményt nyújtottam. Ez nem az az eredmény, ami miatt idejöttem. A tavalyi EB 9. hely után többet vártam magamtól. Nem igazán jöttek a lapok. Az oldalválasztásnál figyeltem az eget, a felhőket, ahogy kell, a mai utolsó futamban például már 15. voltam, amikor húsz fokot elfordult a szél. Nem onnan, ahonnét vártam. Negyvenedik lettem. Annak a néhány jó futameredménynek meg persze, hogy örülök…”

Azt hallottam, te is utazol Tokióba – mint edző

 „Benji segítője leszek. Félszavakból értjük egymást, tudom mikor, hogyan kell hozzászólni kritikus helyzetben. A motorosomban ott lesznek a hűtőmellények, amiket a várható nagy hőségben futamok előtt felvesz majd. A hajóval kapcsolatban bármit szerelni, állítani kell, rám bízhatja, addig is pihenhet. Ha kell, futam után kiviszem a hajót – szóval rengeteg apróságban hasznos lehetek a minél jobb szereplés érdekében.”

Utóbbi viadalon a nők között, Laser Radialban a szintén olimpiai kvótás Érdi Mária megnyerte az utolsó futamot és összesítésben a 14. lett.

Vitorlázásban még a Finndingiben világ- és Európa-bajnok Berecz Zsombor, valamint szörfben Cholnoky Sára utazhat Tokióba.

Visszalépések esetén az ugyancsak szörfös Gádorfalvi Áron is készülhet a hetedik olimpiájára.

(MTI)

Vadnai Benjámin olimpiai kvótát szerzett

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.