Trianon: az újra meg újra véresre vakart orr, amelynél fogva vezetni akarnak

A NER 10 éve után ki kell mondani: nincs nemzeti ünnep, melyet demokraták együtt ülhetnének meg a Fidesszel. És nincs nemzeti sérelem sem, amelyre együtt emlékezhetnének a Fidesszel.

Itt van most Trianon

Ünnep, sérelem: a Fidesz számára egyre megy. Mind csak arra jó, hogy meghamisítsa, hazug vagy egyenesen kirekesztő, uszító módon a maga céljaira használja – szemben a valódi nemzeti érdekekkel.

Itt van most Trianon: igazán undorító, amit eddig is műveltek, hát még, amit ezután…

Trianon alkalom számukra a múlt, a jelen átírására, és a maguk jövendőjének biztosítására. Közben folyamatosan brüsszeleznek, zsidóznak, cigányoznak – uszítanak mindenféle kisebbség ellen.

Trianon-árok

Vegyük például az Alkotmány utcai gyalázatos Trianon-árok példáját: gyönyörködhet benne, aki képes rá; nosztalgiázhat a települések falba vésett magyar nevén – és nem gondol majd arra, hogy azoknak a neveknek jelentős részét erőszakosan magyarosították. Mint ahogy az ellenkezőjére is vannak példák.

Két nevet mondok csak – két olyan nevet, amelyek elgondolkodtatnak a Fidesz valódi szándékairól.

Rudolf Chmel és Smaranda Enache.

Lehetett volna annál értelmesebben és tisztességesebben Trianonról beszélni, mint úgy, hogy szoros kapcsolatban, napi együttműködésben legyen a magyar kormány, a társadalom civil szervezeteinek hálózata e két emberrel és azokkal a demokratákkal, akiket képviselnek?

Ehhez képest a Fidesz kezdettől fogva mindent elkövetett, hogy kitagadja, megsemmisítse azt a felvidéki pártot, amely pedig a legbiztatóbb fejleménye volt a magyar érdekű politikai életnek is: azt ígérte, hogy demokratikus alapon közösen léphetnek föl magyarok és szlovákok. Hogy megadja azt, amiben magyarok és szlovákok egyaránt hiányt szenvednek: a demokráciát, amelyben érvényesülhetnek a kisebbségi jogok is.

A neten megnézhető, mit köszönhet a magyar irodalom, a magyar és a szlovák nép kapcsolata Rudolf Chmelnek – de fideszeseknek erről is hiába beszélne az ember…

Smaranda Enache – nála következetesebb jogvédőt, kisebbségi jogok elkötelezett védelmezőjét keresve sem találni. De ne gondoljuk, hogy a Fidesz törekedett volna arra, hogy jó kapcsolatokat építsen vele…

Mit tett a Fidesz?

Erősítette a magyar nacionalizmust az elcsatolt területeken, dacára annak, hogy a dolog teljesen kilátástalan. Mindent elkövetett a Híd-Most marginalizálásáért – szóba sem állt vele! – , és az RMDSZ csatlóssá tételéért. „Sikere”, hogy csaknem szétverte a romániai magyar szellemi életet… Sorban meghódoltatta a kisebbségi magyarság szervezeteit, hazai közpénzből fizetve őket.

Ha a valóságos magyar érdekek felől nézve Trianon ügyében (is) valakinek  csendben illene maradni  a Fidesz az. Ezért aztán nem is véletlen, hogy a leghangosabban handabandázik…

Tianon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük