Frissítve! Trócsányit másodszorra is leszavazták!

Másodszor is leszavazta Trócsányi Lászlót az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága, mert összeférhetetlennek tartják az európai uniós biztosi posztra – írta a Facebookon Donáth Anna EP-képviselő.

„Ez a magyar kormányon kívül mindenkinek egyértelmű volt”

A bejegyzés szerint a jogi bizottság (JURI) 12:9 arányban erősítette meg a korábbi döntését, miszerint aggályosnak tartják Trócsányi jelölését.

A volt minisztert szeptember 26-án hallgatta meg először JURI, a valódi szakbizottsági meghallgatások előszobájaként, hogy megvizsgálja, van-e bármilyen összeférhetetlensége a biztosjelölteknek, így Trócsányinak is. Az akkori döntés alkalmatlannak találta a magyar jelöltet.

A JURI-nak az első meghallgatásról az Európai Parlament elnökének írt levelében az állt, hogy négy fenntartás merült fel a volt igazságügyi miniszterrel kapcsolatban:

  • Trócsányi többszörös és egyértelmű részvétele a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda tevékenységében;
  • Oroszországhoz fűződő kapcsolata, különös tekintettel igazságügyi miniszterként betöltött szerepére orosz gyanúsítottak Oroszországnak történő kiadatásában,
    igazságügyi miniszterként vállalt szerepe abban, hogy a Nagy és Trócsányi ügyvédi irodáé lehetett a Paks II-vel kapcsolatos 2018. évi szerződés, az összeférhetetlenségi záradék ellenére;
  • a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda társtulajdonosának kinevezése az igazságügyi miniszter személyi tanácsadójának akkor, amikor Trócsányi még a cég 12,6 százalékát birtokolta.

Trócsányi akkor azt mondta, hogy

„minden tényalapot nélkülöző politikai döntés született” született és megteszi a „szükséges jogi lépéseket”.

A JURI mostani lépése nem jelenti azt, hogy Trócsányi nem lehet biztos, arról Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke határoz: dönthet úgy, hogy a jogi bizottság döntése ellenére a volt miniszter jelöle, de úgy is, hogy felkéri Orbán Viktort egy új jelölt kiválasztására.

Trócsányi bukott, de Orbán esett pofára

Immáron bizonyos, hogy Trócsányi Lászlóból nem lesz uniós biztos, mert az Európai Parlament jogi szakbizottságának megállapítása szerint ügyvédi irodájának kormányzati megrendelései miatt a személye összeférhetetlen. Magyarán az, amit Trócsányi László itthon évek óta nyugodtan művel, az Európában teljesen megengedhetetlen – írja a DK oldalán Molnár Csaba, a párt uniós képviselője

A Demokratikus Koalíció szerint Trócsányi László bukott, de ezzel igazán Orbán Viktor esett pofára. Trócsányi elbukása Magyarországnak és az európai magyaroknak hatalmas győzelem, Orbán Viktornak viszont kínos vereség.

Magyar kormánnyal olyan még soha nem fordult elő, hogy még egy uniós biztost sem tudott elfogadtatni. A magyar miniszterelnök az EP-választás óta úgy nyeli az európai vereségeket, mint kacsa a nokedlit. Láthatóan továbbra is csetlik, botlik, lassan megsajnáljuk.

Büszkék vagyunk rá, hogy Európa ismételten bebizonyította, hogy igenis meg tudja állítani Orbán Viktort és kormányát, és mi, európai magyarok számíthatunk az EU-ra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük