Trump és Orbán kenyerespajtások

Nem véletlen, hogy Orbán rajongva szereti az amerikai elnököt. Egyéniségük, jellemük jórészt azonos. Más kérdés, hogy Trump nem veszi észre Orbánt, de hát az orrszarvúnak rossz a látása; csak akkor veszi észre a mezei pockot, amikor már eltaposta. Vagy még akkor sem. Alább Bokros Lajos, a MoMa elnök közleményének szerkesztett változata.

Kooperáció helyett konfliktus

Melyek a közös tapasztalatok? Hivatali hatalommal való visszaélés személyes anyagi előnyszerzés céljából. Család és oligarchia-társak gátlástalan gazdagítása állami erőforrásokkal és segédlettel.

Közömbösség az igazsággal, legtöbbször a valósággal szemben. Magyarul: a tények elferdítése, netán nyílt tagadása. A valóságot hamis hírnek beállítani (fake news).

Támadás a jogállami intézmények ellen, azok tekintélyének és működésének folyamatos aláásása. A jogállam kultúrájának pusztítása.

A nemzetközi kapcsolatok “zsoldos” jellegű felfogása: az egyik ugyanannyit nyer, mint amennyit a másik elveszít. Kölcsönösen előnyös együttműködés helyett harc. Kooperáció helyett konfliktus.

Az USA megszűnt a liberális demokrácia fáklyavivője lenni

Mind Trump, mind Orbán mestere annak, hogy egészen mást mondjon, mint amit tesz. Trumpot sokan pluto-populistának nevezik, hiszen intézkedései a szuper-gazdagoknak kedveznek, miközben szónoklatai a feldühödött és elégedetlen kisembert szólítják.

Szerencsére van különbség. Trump ez ideig mindössze meggyengítette a liberális, vagyis a jog uralmán alapuló demokráciát, Orbán viszont elpusztította azt. Amit Orbán és hasonszőrű társai megszépítve illiberális demokráciának hívnak, az nem más, mint a formális népszavazáson nyugvó diktatúra, szép magyar szóval: önkényuralom.

2017-ben az önkényuralom diadalmasan előrehaladt az egész világon, nem mellesleg éppen azért, mert az USA – legalábbis ideiglenesen – megszűnt a liberális demokrácia fáklyavivője lenni. Trump saját hazájában ugyan nem tudta eltiporni a fékeket és ellensúlyokat – így a végrehajtó hatalomtól független sajtót és igazságszolgáltatást – de naponta tesz botrányos kijelentéseket, amelyek sejtetik, hogy szívesen megtenné.

A világ szabadságszerető demokratái számára azonban kellene a fáklya, mert enélkül hideg és sötét van. Amíg az amerikai elnök csipogva (Twitter) tombol, addig a világon szabadon virágzik a kínai-orosz-török-azeri és mindenféle más önkényuralom- fejezi be közleményét Bokros Lajos

Hasonló

Bokros Lajos: 2018-ban megszűnhet a magyar átok. Megbűnhődte már a nép…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük