Tudunk-e etetni 8 milliárd embert?

Egy éve a csaknem 8 milliárdos emberiség pontosan 1,6 Földnek megfelelő nagyságú ökológia kapacitást fogyasztott el.

Ebben az évben már nyár közepén elértük a túlfogyasztás napját, mert amíg 100 év elteltével a népesség négyszeresére, addig a termelés hússzorosára nőtt meg. Az előrejelzésekből az szűrhető le, hogy 2030-ra több mint 60%-al fog nőni a világ szükséglete élelmiszerből, rostanyagból és takarmányból. Addigra már a Föld népessége el fogja érni a 9 milliárdot is. Az emberiség megnövekedett étvágya növekvő fogyasztással, növekvő szennyezéssel, hulladékkal és környezetkárosítással jár együtt. A fő gond pedig az, hogy a fogyasztói társadalom növekedési igénye valójában végtelen, míg a Föld véges. Kutatások mutatják be, hogy a fejlettebb országokban élők a mai napig sokkal többet fogyasztanak, mint ami arányos lenne a Föld erőforrásaival.

A megnövekedett élelmi igény hatásai

A Föld népessége folyamatosan nő, ezzel pedig a lakók táplálása könnyedén a globális élelemhiányhoz vezethet. Jó hír, hogy a termőföld is bővül, ám folyamatosan romlik a minőség és a termelés nehezen tud lépést tartani a megnövekedett élelmiszer igénnyel. Főleg az egyre jelentősebb húsfogyasztás okoz gondot. A folyamatosan növekvő élelmiszer ellátásnak körülbelül 100 millió hektár mezőgazdasági területre lenne szüksége, ez pedig újra a természetes élőhelyek felszámolásával, erdőirtással lehetséges. Ez viszont nem csak a szén-dioxid mérlegre hat, de veszélyezteti a biológiai sokféleséget is. A termelés fokozását pedig jobban veszélyeztetik a klímaváltozás okozta időjárási viszonyok is. A megnövekedett termőföldeket pedig öntözni is többet kéne, ám a víz sok régióban már igencsak kevés és a világ vízfelhasználásának 70%-a így is a mezőgazdaságé.

Szomorú, de az élelmiszer negyede a szemetesben köt ki

Ön is dob ki élelmiszert? Ami számára már felesleges, az másnak az életbemaradásért lenne fontos. Úgy látszik nem csak, hogy elhasználjuk a Föld adottságait, de még el is pazaroljuk azokat. Felmérések szerint a világ mezőgazdasági területeinek egy negyedéről a megtermelt élelmiszer egyenesen a kukában végzi, annak ellenére, hogy Földünkön több mint egymilliárd ember éhezik. A világon megtermelt 4 milliárd tonna élelmiszer 30%-a, 1,4 tonna landol egyenesen a szemétben. A kukába kidobott étel megtermelése során 3,3 milliárd tonnányi szén-dioxid kerül a légkörbe és körülbelül 250 köbméternyi édes vizet pocsékolunk el.

Hazánkban a gyakorlatilag is éhezők száma körülbelül 100-200 ezer körül jár. Ezzel szemben a minőségi éhezők a magyarok mintegy negyede, körülbelül 2,6 millió ember – írja a ketkes.com. Hiába sikerül csökkenteni a termelés ökológiai lábnyomát, a termékeket a felvevőpiacon egyáltalán nem hatékonyan osztják el, ennek köszönhetően pedig az élelmezési válság pontosan ugyanott tart, mint korábban.

Világszerte azért dolgoznak a élelmiszerbankok, hogy a kidobott étel mennyiségét csökkenteni tudják, emellett biztosított legyen az élelem a rászorulók számára. Ezek a szervezetek a már néhány helyen hulladéknak számító, de még felhasználható élelmiszert begyűjtik, tárolják, majd eljuttatják az éhezőknek és a rászorulóknak. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület több mint 12 éve működik, ez idő alatt pedig több mint tízezer tonna élelmiszert osztott szét 500 karitatív és civil szervezeten, illetve önkormányzaton keresztül.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük