Tüttő Kata: vasárnapi városházi történetek

A mindennapokban nagyon sok ügy jön velünk szembe, vannak nagyobb horderejű, amiket az újságok is megírnak és kisebb, színes történetek amik különféle beszámolókban elénk kerülnek.

Ez nem tényfeltárás,

meg belső ellenőrzési jelentés, egyszerűen csak megírom azokat az érdekesebb ügyeket amik valahogy a látóterembe kerülnek. Ilyen volt az fkf indonézia tanulmánya, a főkert furcsa közvélemény-kutatásai és nem én lennék, ha nem fogott volna meg egy állatos történet, mégpedig a kubai krokodiloké.

 

“Egy férfi tapsolva sétál az utcán, egy kislány megállítja és megkérdezi:
– Uram, miért tapsol?
– Azért, hogy elijesszem a krokodilokat.
– De hát itt nincsenek krokodilok!
– Hát persze hogy nincsenek, hiszen tapsolok!”

A következő történet, kicsit olyan mint ez a vicc, az ember rázza a fejét, hogy ‘mi van’?

Még tavaly augusztusban büszkén adta hírül az Állatkert, hogy öt kritikusan veszélyeztetett (vörös listás) kubai krokodilocska (sic!) érkezett a krokodilházba. Ám a hozzám eljutott történet alapján úgy tűnik ennek a körülményei és a végkifejlete közel sem olyan vidám, mint ez a bejegyzés augusztusból.

Az elolvasott beszámolóból egész érdekes kép rajzolódik ki arról, hogyan is megy a védett állatok nemzetközi kereskedelme. A lényeg az, hogy az Állatkert szeretett volna vásárolni kubai krokodilokat, ki ne szeretne, kevés állatkertnek van, ezért megkeresett egy hivatalos tenyésztőt, egy dán magánállatkertet. Hosszas levelezés után, de

szerződés nélkül leszállított öt ilyen krokodilt, a gond ott kezdődött, hogy nem volt igazán számlaképes (NAV kompatibilis) az eladó, ha jól értem alapítványi adományként szerette volna a krokodilok ellenértékét megkapni (ez azért kívülről nézve kicsit furcsának tűnik, de biztos adózási szempontból barátságosabb konstrukció ),

Az Állatkert költségvetési intézményként nem adhat adományt,

( meg gondolom én ha tudna sem jutna eszébe kijátszani a törvényeket és adománynak álcázni egy adásvételi szerződést ). Meg egyébként az ÁFÁ-t is szeretné visszaigényelni, 13 000 eurónál nem mindegy ( drága dolog a védett krokodil ), ezért jelezte az Állatkert:

kell számlaképes szerződő, így került, egy dán ügyvédi iroda lett az alapítvány helyett a szerződésben az eladó.

Ez azért több okból is izgalmas egy olyan faj esetében, amelynek a kereskedelme szigorú szabályozás alá esik

és csak nyilvántartott, ellenőrzött tenyészetből lehet vásárolni és jogellenes értékesítés esetén mind az eladó, mind a vevő büntethető. Ezt a problémát az Állatkert észlelte, nem is fizette ki a krokodilokat, amik ha jól értem most jogcím nélkül tartózkodtak/nak itt.

Erre az egészre persze lehet mondani, hogy ez csak hülye jogászkodás,

meg az akadékoskodó pénzügyesek számlamániája ( azért ne felejtsük el, hogy közpénzről meg védett állatokról van szó, nem ), hiszen állatkertből-állatkertbe érkezett. Kit érdekel, ha van öt krokodil ami a természetben már alig található és amiket majd simogathatnak a gyerekek… Na igen, itt is akad egy kisebb probléma, hogy az öt közül három már nem éli meg, hogy kétméteres legyen, mert először kettő aztán a harmadik elég hamar elpusztult ( hogy a rosszul tartás miatt vagy már rossz állapotban érkeztek ezt ilyen messziről senki nem mondja meg).

Ha jól értem erre is igyekeztek valami megoldást találni,

hogy ki lehessen cserélni az akkor még “megmaradt hármat” (ami már csak kettő mert közben a harmadik is elpusztult) másik kettő nagyobb példányra ….. De ez a része már olyan zavaros, hogy még kérdőjelekkel sem írom le, nyilván nem is igaz az egész történet és vidámon lubickol az öt jól táplált és szabályosan beszerzett kroki és csak valaki túl sokat nyalogatott egy coloradoi varangyot és mindenfélét hallucinált.

*a varangy bőre pszichoaktív drogokat termel és a méreg által kiváltott euforikus érzést gyakran látványos hallucinációk kísérik, így válik érthetővé gyermekkorunk békakirályfi története, hogyan lesz egy csókkal varangyból királyfi

Na de a történetre visszatérve

igazából már nem fog meglepni, ha a pénznyomda nélkül soha meg nem épülő biodóm akváriumába érkező cápákról is ügyvédek állítanak ki majd számlát, mert hát ugye… de azon elmerengtem, hogy vajon a zsiráfokat egy darus céggel szerződik majd?

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük