Új barátság született – Orbán és Bolsonaro hátlapogatása és ami mögötte van

Letette a hivatali esküt kedden a parlamentben Jair Bolsonaro, Brazília jobboldali elnöke, aki októberben nyerte el tisztségét a baloldal egymás után négyszeri győzelmét követően. Orbán Viktor az elsők között gratulált telefonon, majd odarepült kezet rázni és szerepelni kicsit a nemzetközi médiában.

„Sok szerencsét, Elnök Úr”

A Brazíliavárosban, a Planalto palotában Jair Bolsonaro átvette a jelképes elnöki szalagot elődjétől, Michel Temertől és ezzel formálisan is ő lett Brazília 38. elnöke. Ezt követően tartott beszédében bejelentette, összehívja a parlamenti képviselőket, hogy “strukturális reformokat” hagyjanak jóvá.

Hozzátette, hogy végrehajtja a szavazó urnákban kért változtatásokat és azon fog dolgozni, hogy Brazíliát a megérdemelt kiemelt pozícióba juttassa a világban. Megígérte, hogy harcot folytat majd a politikai alkuk és egyeztetések kormányzati modellje ellen és megszabadítja a nemzetet

“az értékek kifordításától, az óriási államtól és a politikai korrektségtől”.

Szakít azzal az ideológiával, amely szerinte

“védelmezi a banditákat és kriminalizálja a rendőröket”.

A gazdaságról Bolsonaro azt mondta, hogy szembeszáll a világválság hatásaival, javasolni fogja és bevezeti a “szükséges reformokat”. Más gazdag nemzetek mintájára az alapképzést helyezi majd előtérbe.

„Az ünnepélyes aktuson jelen volt a világ számos vezető politikusa, köztük Orbán Viktor miniszterelnök is.” –

A facebook oldalára feltöltöttek egy képet, ami bizonyítja, hogy a találkozás a maga rendje szerint megtörtént.

A brazil állami tévének a beiktatási ceremóniáról sugárzott tévéfelvételén is felbukkant:

Az MTI közleménye hozzátette:

Az eskütételre érkezett tömeg létszáma jóval alacsonyabb volt a vártnál, jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség. Kormányzati illetékesek előzőleg 500 ezer emberre számítottak, de a parlament körül számukra kijelölt területek jó része üresen maradt.

A beiktatást nagyon szigorú biztonsági intézkedések előzték meg és kísérték. A sajtó tudósítói különösen arra panaszkodtak, hogy a ceremónia kezdete előtt már hét órával jelentkezniük kellett a helyszínen.

A parlamentben később elmondott első elnöki beszédében Bolsonaro arra tett ígéretet, hogy „végleg megszabadítja” Brazíliát „a korrupció jármától, a bűnözéstől, a gazdasági felelőtlenségtől és az ideológiák bilincsétől”.

„A felelőtlenség belevitt bennünket az ország történelmének legmélyebb erkölcsi és politikai válságába”

– mondta baloldali elődeire utalva.

„Ma olyan, fáradtságos munkát kezdünk, amely révén Brazília új fejezetet nyit a történelmében”

Az új elnök ünnepélyesen megfogadta,

hogy tiszteletben tartja a demokráciát, és kilátásba helyezte, hogy nehéz reformok árán, de visszavezeti a brazil gazdaságot a rendes kerékvágásba. Korábbi kijelentései alapján Bolsonaro tisztán liberális gazdaságpolitikát fog követni, amelyet Paulo Guedes közgazdász, az úgynevezett chicagói iskola híve fog irányítani.

Néhány idézet Bolsonarotól:

  • civilszervezetek: „Biztosak lehetnek abban, ha megválasztanak elnöknek, a civil szervezetek nem kapnak pénzt. Ha tőlem függ, minden polgárnak lehet fegyvere otthon. S egy négyzetcentimétert sem fognak kapni az őslakosok rezervátumai”
  • indiánok: „Nem beszélik a nyelvünket, nincs pénzük, nincs kultúrájuk (…) „Az őslakosok által lakott valamennyi terület tele van ásványi kincsekkel. Arany, ón és magnézium is van, az Amazonas vidéke a világ leggazdagabb területe. Nem foglalkozom azzal a lehetetlen ötlettel, hogy megvédjem az indiánok földjeit”
  • nők:  „Maguk szerint mit fog gondolni egy vállalkozó, ha választania kell egy férfi és egy nő között? Azt fogja gondolni, ha a nő ujján ott van egy gyűrű, akkor hamarosan terhes lesz, s el fog menni szülési szabadságra. Ki fogja a számlát fizetni? Természetesen a munkaadó. Megtörik a munka ritmusa, ha meg visszatér a munkába, akkor egy hónapos szabadságot fog kivenni. Végül egy év alatt öt hónapig fog dolgozni”
  • egyház-állam szétválasztása: „Az állam keresztény, s akinek nem tetszik, az el is mehet. A kisebbségnek meg kell hajolni a többség előtt”

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük