Sorting by

×

Új hatóság a horizonton, aminek fejesei 9 évig leválthatatlanok – Állam az államban, avagy egyik kormány-nemüvegzsebből a másikba?

Egy, a parlament előtt lévő törvényjavaslat értelmében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) helyett a jövőben egy nemrég felállított állami hatóság fog dönteni a dohánygyártmányok kiskereskedelmi eladási áráról. A módosítást követően az árakat a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) teszi majd közzé, de ennél sokkal többre szánják….

A hatóság októberben kezdte meg működését

Az elvileg a kormánytól független, az Országgyűlésnek beszámolási kötelezettséggel tartozó szervezet létrehozása mögött sokan azt a kormányzati szándékot sejtik, hogy

ha 2022-ben választási vereségbe futna bele a Fidesz, akkor is maradjon olyan terület az irányítása alatt, amellyel érdemben tudja befolyásolni az ország ügyeit.

Az SZTFH éppen megfelel ennek a célnak: tevékenysége átfogja a szerencsejáték ipart, a bírósági végrehajtást, valamint a felszámolásokat, továbbá a dohányipart. Valamint friss szerzeményként a bányászati jogok kezelését, ami irdatlan, ezermilliárdos vagyontömeg feletti döntési jogot biztosít a szervezet – írta az mfor.

Mi vagy és mit iszol….?

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága október 1-től látszólag össze nem tartozó tevékenységekkel foglalkozik:

  • a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. jogutódjaként a dohánytermék-kiskereskedelem engedélyezésével, a kis- és nagykereskedelem hatósági ellenőrzésével és szabályozásával,
  • az igazságügyi minisztertől átvéve a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar feletti felügyelettel,
  • a Szerencsejáték Felügyelet jogutódjaként a szerencsejáték-szervezés engedélyezésével, hatósági felügyeletével és szabályozásával, illetve
  • a felszámolói névjegyzék vezetésével, a felszámolók egyes tevékenységeinek hatósági felügyeletével,
  • ellátja az állam nevében lefolytatandó, koncessziós szerződés megkötésére irányuló eljárásokkal kapcsolatos egyes feladatokat.

Az új hatóság önálló szabályozó szerv, amelynek elnöke – a médiahatóság és a közműhivatal vezetőjéhez hasonlóan – rendeleteket adhat ki. Az elnököt a miniszterelnök nevezi ki 9 évre. Fizetése havi 4,5 millió forint, négy helyetteséé fejenként 4 millió. Gyakorlatilag leválthatatlan.

“A hatóságnak, illetve  elnökének jogköreit a sarkalatos törvényeknél alacsonyabb rendű jogszabályokkal legföljebb korlátozni lehet, felszámolni nem, a szervezet pedig megmarad mint a hatalmat koncentráló állam az államban.” – fogalmazott a HVG.

Erre a tisztségre nevezte ki a kormányfő Biró Marcellt,

aki július végén távozott az ő közvetlen irányításával működő Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkári tisztségéből, amelyet annak 2018-as létrehozása óta töltött be. Korábban, 2011-től hasonló beosztásban dolgozott, tehát a hivatali szervezet vezetője volt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban, majd a Külgazdasági és Külügyminisztériumban és a Miniszterelnöki Kabinetirodában is, vagyis Orbán Viktor legközelebbi munkatársai közé tartozik.

Vezetője 9 évre bebetonozva!

A hatóság élére pedig a múlt hónap elején nevezték ki az Orbán-adminisztráció egy kipróbált, megbízható emberét, Bíró Marcellt. A mandátuma 9 évre szól, csakúgy, mint a négy elnökhelyettesé.

Ez az időszak természetesen bőven túlnyúlik a következő kormányzati cikluson, azaz amennyiben ellenzéki győzelem születne a választáson, akkor a hatósághoz tartozó ügyekben egy, a fideszes hátországra stabilan építő vezetőség fog dönteni.

Ez is táplálja a gyanút, hogy a hatalom átmentésének eszköze lehet az SZTFH az ellenzéki időszakra készülve. (forrás)

Ennyit a háttérről, nézzük, mit tartalmaz még a javaslat….

Azt már említettük, hogy a dohánytermékek kiskereskedelmi árát a jogszabály hatályba lépésétől – 2022. január elsejétől – az SZFTH fogja közzétenni. Akinek fontos volt ez az információ, az eddig a NAV honlapján találta meg a részleteket, de mint a törvénymódosítás indoklása felhívja rá a figyelmet, az ár meghatározásához szükséges előkészítő munka – tulajdonképpen a teljes dohánypiac felügyelete – már a hatóság hatásköre. Ebbe a körbe tartozik az árak regisztrációja, feldolgozása, továbbítása.

Október elsejétől pedig a szervezet piaszabályozó, hatósági jogkörrel is rendelkezik, így már csak az árak közzététele hiányzott a feladatlistáról.

Kapcsolódó

 

Új hatóság a horizonton, aminek fejesei 9 évig leválthatatlanok! Egyik kormányzati nemüvegzsebből a másikba?

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.