Connect with us

Kerítésen innen

Újabb kormány-plakátok fialhatnak „tudjukiknek”: tacepaoval a zsugorinfláció ellen

plakát
Megosztás

Újabb arcvonal a plkát fronton. A kormány elképesztő érzékenysége okán újabb közmilliólat feccöl abba, hogy amennyiben nem tudna olvasni a kedves vásárló és nem szembesült volna hónapokkal ezelőtt a ténnyel, hogy sok termék már nem akkora, mint eddig volt, az péntektől lássa mindezt egy egyen-cetlin.

A nemzetgazdasági miniszter csütörtöki döntésével módosította az élelmiszer-infláció csökkentése érdekében szükséges intézkedésekről szóló 1/2024. (I. 9.) Korm. rendelet végrehajtásáról szóló rendeletet.

A pénteken hatályba lépő új szabály szerint

  • a hipermarket,
  • nagyméretű szupermarket,
  • szupermarket,
  • diszkont és a diszkont területi minimumánál kisebb, de bruttó 200 m2-nél nagyobb alapterületű üzletet üzemeltető kereskedő vagy a bruttó 200 m2-t nem meghaladó alapterületű üzletet üzemeltető kereskedő

az 1. melléklet szerinti formai követelményeket, arculati elemeket és szöveget tartalmazó tájékoztatót

és a 2. melléklet szerinti formai követelményeket, arculati elemeket és szöveget tartalmazó jelzést használja a vásárlók tájékoztatása érdekében.

Ezek a mellékletek tartalmazzák azt, hogy hogyan kell kinézniük azoknak az új plakátoknak, amelyek arra hívják fel a figyelmet, hogy

a boltok a kiszerelés-csökkentés technikáját alkalmazzák.

Az indok: zsugorinfláció elleni harc

A Portfolio cikke szerint a zsugorinfláció elleni harcát a kormány pár hete hirdette meg, most ennek a lenyomata jelenhet meg a boltokban a csütörtöki miniszteri rendelet nyomán.

„A kormány által elfogadott új intézkedés a fogyasztók körültekintőbb és tudatosabb vásárlási döntését segíti elő azzal, hogy 2024. március 1-től jogszabályban kötelezi az 1 milliárd forint feletti árbevételű élelmiszer-kereskedőket arra, hogy a termék mellett elhelyezett, figyelemfelhívó tájékoztatással hívják fel a vásárlók figyelmét, hogy az általuk árusított, előrecsomagolt termékek kiszerelése a korábban megszokottakhoz képest kisebb lett”

– írta januári tájékoztatójában az illetékes tárca.

Kapcsolódó

Csak úgy….

2023 májusi hír volt, hogy Rogán Antal nemzeti plakátfelelős nem bízta a véletlenre, pontos itinert adatott közzé ahhoz, hogy hol, mikor, mekkora méretben legyen kötelező kiragasztani a boltokban a kormány jó hírét, gondoskodását reklámozó kék papirost. Ezúttal a kötelező árleszállítási akciót fontos promótálniuk. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet a kereskedelmi egységek számára azt is meghatározza, hogy a plakátot mekkora méretben kell kitenniük.

A háborús élelmiszerár-infláció csökkentése érdekében szükséges intézkedésekről szóló rendelet végrehajtásaként értelmezhető előírás szerint

a hipermarket-, nagy méretű szupermarket-, szupermarket-, diszkont- és a diszkont területi minimumánál kisebb, de bruttó 200 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletet üzemeltető kereskedő vagy a bruttó 200 négyzetmétert nem meghaladó alapterületű üzletet üzemeltető kereskedő köteles az alábbi tájékoztató plakátot kitenni a vásárlók által használt összes bejáratnál:

Szerző