Újabb reménybeli magyar „minden idők legjobb” cucca: az atlétikai világbajnokság

„Kulcsfontosságúak az önkéntesek, akik nélkül elképzelhetetlen lenne egy ekkora világversenyt megrendezni. Ők lesznek a vb nagykövetei, akik már a repülőtéren, vagy a pályaudvaron fogadják a sportolókat és a nézőket. Ott lesznek a szállodákban, a buszokon, a melegítő- és a versenypályán is. Óriási a felelősségük és a dicsőség is jelentős részben az övék lesz, hiszen nekik is köszönhetjük majd, ha az álmaink valóra válnak és ez lesz minden idők legjobb atlétikai világbajnoksága” – mondta Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója.

Óra indul…..

Eddig már 3500-an regisztráltak az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokság önkéntes programjába

– közölte a szervezőbizottság a vb-rajt előtt 200 nappal, kedden az MTI-vel. Az önkéntesek február 20-ig még jelentkezhetnek, eddig 30 országból regisztráltak, és a határidő lejárta után választják majd ki azokat, akik ott lehetnek az eseményen.

„Nagy siker és egyben jól jelzi az atlétikai világbajnoksággal kapcsolatos felfokozott várakozásokat, hogy alig több mint egy hónap alatt a vártnál jóval többen regisztráltak önkéntesnek. Hálásak vagyunk mindenkinek, aki jelentkezett és köszönettel tartozunk a szervezőbizottság önkéntes programot szervező partnerének, a Testnevelési és Sporttudományi Egyetemnek”

– mondta a közleményben Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, a világbajnokságért felelős kormánybiztos.

8.000 résztvevő

A vb-re több mint 200 ország 2000 sportolója, összesen csaknem 8000 akkreditált résztvevő érkezik majd Budapestre, a világ idei legnagyobb sporteseményére. Eddig 68 országból vásároltak már jegyeket, az értékesítés első hónapjában 100 ezer belépő kelt el, ez pedig a szervezők és a nemzetközi szövetség várakozásit is felülmúlta. A jegyvásárlók többsége magyar, de nagyon sokan érkeznek majd Angliából, az Egyesült Államokból és Németországból is, valamint kiemelkedő az érdeklődés a közép-európai térségben.

„Kulcsfontosságúak az önkéntesek, akik nélkül elképzelhetetlen lenne egy ekkora világversenyt megrendezni. Ők lesznek a vb nagykövetei, akik már a repülőtéren, vagy a pályaudvaron fogadják a sportolókat és a nézőket. Ott lesznek a szállodákban, a buszokon, a melegítő- és a versenypályán is. Óriási a felelősségük és a dicsőség is jelentős részben az övék lesz, hiszen nekik is köszönhetjük majd, ha az álmaink valóra válnak és ez lesz minden idők legjobb atlétikai világbajnoksága”

– mondta Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója. A közleményből az is kiderült, hogy

Magyarország minden tájáról és minden korosztályból regisztráltak önkéntesek, akik minimum hét, de akár mind a kilenc napra jelentkezhetnek.

Augusztus 19-27

A budapesti atlétikai vb-t augusztus 19. és 27. között rendezik, a központi helyszín a vadonatúj Nemzeti Atlétikai Központ lesz a pesti Duna-parton. Fontos helyszín még a maraton- és gyalogló versenyek rajt- és célterülete, a Hősök tere, valamint a teljes útvonal, amely Budapest legszebb, történelmi városrészein halad át. Jegyek és bérletek továbbra is vásárolhatók a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon, ahol a vb teljes programja is megtekinthető.

A jegyárakról….

Az eseményre jegyek és bérletek is kaphatók. Érdekesség, hogy a délelőtti programokra egységesen 3.000.– forintos áron kaphatók a belépők. Az esti versenyek megtekintésének ára kategóriától függően 6.900 – 18.900 forint, mindez hétvégén 8.900- 22.900 forintot kóstál. A „Szuperhős” elnevezésű bérlet ára, ami a 9 nap 14 versenyén való részvételt nyújtja 69.700 – 164.100 forintba kerül.

Kapcsolódó

Kiegészítés, amit nem árt tudni…

Németh Balázs, az állami média korábbi munkatársa, a 2023-as atlétikai világbajnokságot szervező cég vezérigazgatója korábban annyit árult el az RTL-nek a világverseny rendezésének költségeiről, hogy

nettó 2,1 milliárd forintos keretszerződést kötöttek Balásy Gyula cégeivel. A vb rendezvényszervezési és kommunikációs feladatainak első üteméről állapodtak meg a Fideszt nyíltan támogató üzletemberrel.

A lap kiderítette: ekkor már hónapok óta hatályos volt egy másik hatalmas összegű megbízás a sportágat népszerűsítő programokra, mellyel szintén Balásy cégeit bízták meg.

A keretszerződés nettó összege 1 milliárd 140 millió forint, ebből a szervező cég nettó 798 millió forintra vállalt lehívást, a fennmaradó 30 százalék, nettó 342 millió forint opció.

A minimumra tekert kommunikáció ellenére tehát kirajzolódni látszik, hogy nem csak az egyre dráguló, most éppen valahol 246 milliárd forintos költségnél járó atlétikai stadion lesz költséges. A Szabad Európa idézte a Sports Examiner 2018-as cikkét, amely szerint a kormány 111 millió dollár (akkori áron: 277,7 milliárd forint) garanciát vállalt az atlétikai vébére. Az összehasonlítás kedvéért: a tavalyi, oregoni világbajnokság 85,6 milliót vitt el (ebből csak tízmillió dollár volt az állami pénz, 16,5 millió jött a Nemzetközi Atlétikai Szövetségtől /IAAF/), a 2017-es londoni eseményre pedig 80 millió dollárt költöttek. A lap megkereste az IAAF-et, így tudták meg, hogy

az amerikaitól eltérően nem támogatják a magyar rendezésű vb-t, ezt ugyanis nem kérte a magyar kormány

-írta a portál.