Újabb vesztett csatába indul az LMP

Budapestről kell elinduljunk, hogy megértsük, miért is iparkodik Pécsett eleve vesztett csatába az LMP. Ami persze lehetne a zöld párt saját ügye, saját tragédiája, de Pécsett ez nem az.

Miért nem az LMP “magánügye” mit tesz?

Nem csak azért nem a párt magánügye, mert kihátráltak a közös ellenzéki – az önkormányzati választásokra létrehozott – koalícióból, saját jelölteket, sőt saját polgármester-jelöltet állítva, hanem azért is, mert a zöld ügyek, köztük a legégetőbb, a bodai atomtemető ügyének képviselete válhat erőtlenné!

Budapest – az előzmények

A fővárosi meghatározó értelmiség egy része mind a mai napig a magyar politikusi garnitúra egyik legtehetségesebb szereplőjeként tartja számon Szél Bernadettet. Ha visszagondolunk az országgyűlési választások előtti évek időszakára, akkor valóban a magyar parlament egyik legaktívabb, hatékony ellenzéki politikusát láthattuk a személyében.

Hadházy Ákossal kiemelkedően komoly „vádlói” voltak a regnáló hatalomnak.
A választások előtti hetekben, különösen a meglepetésként szolgáló hódmezővásárhelyi ellenzéki győzelem után – amely az ellenzék összefogásából született – egy béklyókban vergődő LMP-társelnököt láthattunk!

Az LMP-ben olyan szervezeti felállás létezett, amely nem engedte meg a vezetők számára a változó helyzethez történő igazodást, s azokon a pontokon is megakadályozták a visszalépések megtörténtét, ahol reális esély mutatkozott a Fidesz-KDNP mandátum szerzésének megakadályozására.

Az LMP-ben két pártstratégia működött

  • Az egyik pártstratégia meg akarta akadályozni a Fidesz győzelmét, de legalább a kétharmados mandátumszerzését.
  • A másik viszont mind a Fidesz, mind a (régi) baloldal megerősödését meg akarta akadályozni.

A két, egymást kizáró stratégia kötötte gúzsba a vezetőket. Tehát le kell szögeznünk, hogy Szél Bernadett politikusi tehetségét a belső pártviszonyok alakítása terén nem igazolhatjuk!
Sajnos a későbbi történések is árnyat vetnek erre a tehetségre, ha eredménycentrikus megközelítést alkalmazunk!

Szél Bernadett ma már nemhogy nem elnöke az LMP-nek, hanem nem is tagja. Egyéni képviselőként érdekérvényesítési képessége elenyésző. Az LMP a uniós választásokon katasztrofális eredményt produkált, „választói büntetés” alatt áll. Vagyis mind személyes politikusi szerepe, mind egykori pártja margóra szorult.

Pécs – Keresztes László Lóránt

Keresztes, aki Szélt követte az LMP társelnöki posztján, – majd az uniós katasztrófa után lemiondott – a pécsi szervezet tagja. A parlamenti választások idején az LMP azon csoportjához tartozott, amely nem bízott az ellenzék technikai együttműködésében. Érdemes emlékeznünk arra, hogy ő képviselői helyért indult abban a pécsi körzetben, ahol végül Mellár Tamás független, a többi ellenzéki párt közös jelöltje győzött.

Keresztes nem lépett vissza, pedig a pécsi, a közügyekben aktív polgárok, véleményvezérek nyomást gyakoroltak az összefogás érdekében a pártokra. (A Facebook őrzi ennek a „nyomásgyakorlásnak” a bizonyítékait.)

Keresztes óriásit bukott:

  • Mellár Tamás (független) 39,26%;
  • Csizi Péter (Fidesz) 36,97%;
  • Fogarasi Gábor (Jobbik) 14,08%;
  • Keresztes (LMP) 5,46% .

És sajnos úgy fest, az LMP pécsi szervezete nem tanulta meg a leckét, az önkormányzati választáson önálló képviselőjelöltekkel és polgármester-jelölttel indul.

Mi a baj azzal, ha Pécsett tönkre verik ősszel az LMP-t?

A rövid válasz: Boda!

Ha valamilyen erős pozitívumot szeretnénk az LMP pécsi szervezete és Keresztes László Lóránt neve mellé tenni, akkor a mecseki uránérc bánya, a bodai atomtemető, a paksi második ütem elleni következetes, fáradhatatlan harcot kell említenünk.

Jelen sorok írója számos olyan rendezvényről számolt be ezeken a blog bájtokon, amelyek azt bizonyítják, hogy az LMP (és a Zöld Fiatalok csoportja) jelen volt, tiltakozott, véleményt formált, miközben a többi párt nem is képviseltette magát!

Az embernek óhatatlanul az volt a benyomása, hogy az ellenzék koalícióján belül a zöld ügyekért az LMP lesz a felelős, a többi párt rájuk hagyja ezt a „területet”, legfeljebb csak néhány lózungot lengetnek meg a programjaikban, de a cselekvést a zöldekre hagyják.
De ez most már biztosan nem így lesz!

Hanem akkor hogyan?

Vendégszerző: Bognár László

Forrás: Gerillamarketing

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük