Ujhelyi István: “nehéz lehet gerincroppanás nélkül asszisztálni Orbánék ámokfutásához a tisztességes Fideszeseknek”

Őszintén mondom, hogy nincs annál szánalmasabb, amikor a fideszes politikusok próbálják menteni a menthetetlent a jogállamiság kérdésében. Ott kezdődik a történet, hogy a Fidesz máig hatályos – még ellenzékben írt – európai programja („Igen, Magyarország többre képes!” címmel) még a nemzeti szuverenitást is csorbító felhatalmazást követelt az Európai Unió intézményei számára, csak azért, hogy a tagállami kormányokat az európai értékek betartására tudják szorítani.

Most, aki akár csak ehhez hasonló javaslatot is tesz, máris verbálisan lámpavasra akarják húzni és nyakába „hazaáruló” táblát akasztanának

Aztán következett a Sargentini-jelentés, amely az Orbán-kormány bűneit vette sorba és amelynek megállapításait az európai választópolgárok által megválasztott Európai Parlament – korábbi példa nélküli módon – több mint kétharmados többséggel el is fogadott. A NER és kiszolgáló személyzete persze higgadt, érvelő és kulturált vitára nem volt képes, helyette a jelentéstevőt támadta emberi és női mivoltában.

Mert az olyan bátor és férfias. (A gyengébbek kedvéért: ez utóbbi irónia!)

Ezt követően a Fidesz miniszterelnöke az Országgyűlés kormánypárti többségével megszavaztatott egy határozatot, amely feltételekhez kötötte kormányfői jóváhagyását az EU következő hétéves költségvetéséhez. Többek között a Sargentini-jelentéssel elindított 7-es cikkelyes eljárás tavaly évvégéig történő lezárását és az uniós források jogállamisági feltételekhez történő kapcsolásának megakadályozását írták elő az „utcai harcosnak”.

Orbán zsarolt, kiskakaskodott, zsebre dugott kézzel grasszált a piros szőnyegen, érvényt azonban nem tudott szerezni saját kívánságlistájának: mégsem volt „hatlapos ulti” a kezében, csak görcs. A jogállamiság mechanizmus életbe lépett, a 7-es cikkelyes eljárás, ha komótosan is, de zajlik; a közpénz-szivattyúzók körül egyre jobban szorul a hurok.

Számtalanszor éltem már azzal a példával, hogy nem értem miért kiabál ennyire a Fidesz a jogállamisági számonkérés ellen,

hiszen csak a tolvajok szokták szemükbe húzni a sapkát, ha rendőrt látnak az utca másik oldalán. Csak az tapossa a féket és kezd káromkodni a traffipax láttán, aki durván átlépte a határokat és büntetőpontból sem az elsőt kapná. Ugyanez a helyzet a fideszesekkel is, amikor nemzetközi összeesküvésről, meg migrációs-gender lobbiról, esetleg ideológiai nézeteltérésekről beszélnek. Én például nem tudtam, hogy a közpénzlopás egy ideológia. A Fidesz érveléséből ugyanis ez következik.

Hiszen erről van szó: ne lopj a közösből, ne rúgd fel a közös szabályainkat és ne erőszakold meg a közös értékeinket, ha a közös pénzünk kell. Hogy a Fidesz is értse: ha Európába jössz, tiszteletben kell tartanod a kultúránkat. „Ennyi”.

A kormánypártiak persze vergődnek,

mert – bár úgy tűnik, hogy el is hiszik, amit mondanak – a legtöbbjük pontosan tudja, hogy végtelenül gyalázatos, amit csinálnak. Csak benne vannak már a spirálban, aki nem ugrott félre a kispadra még időben, azokat Orbán és rendszere simán maga alá temeti majd a bukáskor.

Képzeljék el, hogy egy egykor liberális, Európa-párti, nyitott, fiatal és progresszív politikai közösség tagjai most kénytelenek a központi politikai kotta miatt olyan európai indítványokat, jelentéseket, határozatokat leszavazni, amelyekre egyébként – biztos vagyok benne, hogy – lelkük mélyén igent mondanának.

Ezen a héten fogadtuk el az Európai Parlamentben például azt a dokumentumot, amely részletezi, megerősíti, hogy a 2021-es jogállamisági jelentésnek mire kell majd mindenképpen fókuszálnia. A Fidesz képviselői nem szavazták meg ezt a parlamenti dokumentumot, ezzel nemet mondtak például arra, hogy az igazságszolgáltatási rendszereknek és a bíráknak függetlennek kell lenniük. A Fidesz képviselő leszavazták annak megállapítását is, hogy a rendszerszintű korrupció aláássa a jogállamiságot, ezért a tagállamoknak hatékony eszközöket kell kidolgoznia a korrupció felszámolására. A Fidesz képviselői ennek a dokumentumnak a leszavazásával nem támogatták azt sem, hogy az Európai Bizottság nagyobb hangsúlyt fektessen az uniós forrásokkal való visszaélésekre és kövesse például a kritikus média elhallgattatására irányuló állami törekvéseket, a közszolgálati média szerepét és függetlenségét.

Ezeket is leszavazta az a Fidesz, amely néhány éve még azért tüntetett a Szabadság téren, hogy az ellenzéki pártoknak (akkor a Fidesz is az volt) legyen saját köztévéje.

Végtelenül nehéz lehet gerincroppanás nélkül végigcsinálni és asszisztálni ehhez az ámokfutáshoz a gondolkodó és tisztességes fideszes politikusoknak

Biztos vagyok benne, hogy sokaknak személyes megváltás lesz, amikor 2022-ben Orbán és elvtelen rezsimje eltűnik a süllyesztőben.

Forrás

Kapcsolódó

 

fidesz

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

2 hozzászólás

 • 2021.06.27 - 13:00
  Közvetlen hivatkozás

  Nemcsak reális megfogalmazású ez a cikk, de a jellemzésben is kitűnő, teljesen érthető összefüggéseiben.Sajnos, hogy a fiatalon tehetséges, politikai affinitással is rendelkező Orbán elbizakodottá vált, mert harcos termpszetével bevezette a központi irányitást, és megérezte az egyszemélyes döntés uralmi hatalmát, hogy nincs akadály előtte, mert ügyesen megszervezte, hogy a rendszere futószaoagon végig fusson az egész országban,Végül is mást csinőlt,amit fitatalon elképzelt, hogy ez a kisiklás mennyire volt oka az ő harcos természetének, azt állapítsák meg pszichológusok, de remélve, hogy még értelmes, utóbb csak belátja, hogy túltolta az egyszemélyi irányitást, hiszen abból is sok hiba származott, ez most a járvány időszakban bukott ki, amikor nem hangolták össze a kórházi adatokat a külügyi szervezéssel és sokkal több lélegeztető gépet szereztek be, ráadásul drágán és nem szakszolgálat által, az egész irányítás egy csőd tömeg.Elég 3 iskola példa arra, hogy a politika összeházasodott az üzlettel, és a nagymértékű korrupciót Polt főügyész segítségével a pad alá kell nyomni, de nincs olyan titok,mely előbb-utóbb ki ne derülne.A legmegdöbbentőbb, hogy a korábbi bátor ifjú Orbán ma egy gyáva ember lett vezetőként, nem vállalja a felelősséget, sőt pimasz, arrogáns stílusával keménykedik és még riogatja népét, hogy még 2030-ig akar uralkodni, nem tudom ezt hogyan lehet elviselni, amikor ország-világ tudja a sok pénzszórást,ellopást, akkor mire ez a fölényeskedés,amikor a háttérben meg a gyávaság rejtőzködik.Egyébként is szükség van generáció váltásra a korszellem igénye miatt, 2 cikluson túl nem szabad kormányon maradni, mert a mi országunkban a kontárság művészete akkorra bekövetkezik,mert nem részvételi demokrácia van, hanem egy diktátumú vezérlés, mely gátja a demokrácia alapjának.

  Válasz
 • 2021.06.27 - 14:25
  Közvetlen hivatkozás

  Minél elöbb tünjön el ez az elmebeteg diktátor, már igy is tönkretette ezt az országot és gyülöletet generált az emberek között

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük