Mint azt a 24.hu korábban megírta, 2,4 milliárd forint uniós forrást kap a volt felcsúti polgármester tulajdonában lévő Mészáros és Mészáros Kft. a Váli-völgy vízrendezési feladataira.

[mnky_ads id=”10551″]

- Hirdetés -

Felcsúttal bőkezű az állam

A Népszava arra hívja fel a figyelmet, hogy az első Orbán-kormány 2001 decemberében már elkülönített 2,7 milliárd forintot a „Váli-víz völgye (Alcsútdoboz, Felcsút, Kajászó, Óbarok, Tabajd, Vál) felszíni vízelvezetése” feladatra. Az viszont Magyarországon egyáltalán nem jellemző, hogy az állam ilyen sűrűn adna pénzt egy térség vízrendezésére.

[mnky_ads id=”10552″]

Tízmilliós nagyságrendű haszon az Orbán-családnak

A 2001-es üggyel sokat foglalkozott a sajtó, parlamenti vizsgálóbizottság is alakult. Ugyanis a Váli-völgy vízrendezését semmilyen sürgető körülmény nem indokolta. Még Fejér megyében sem tartozott a legkritikusabb vízügyi helyzetben lévő kistérségek közé, mégis a hasonló célra az adott évben megszavazott teljes összeg mintegy 90 százalékát kapta meg.

A Népszava azt is felidézi ugyanakkor, hogy a beruházást követően, jelentősen megemelkedtek a termőföldárak a térségben, ami tízmilliós nagyságrendű hasznot jelentett az Orbán Viktor felesége nevén lévő földek esetében. A parlamenti vizsgálóbizottság jelentése szerint ezekhez a területekhez 6 millió forintért jutottak hozzá, de 2005-ben már 34,3 millió forint volt a forgalmi értékük. Felcsúton terméskővel kirakott esővízcsatornákra és térkövezett kocsibeállókra is jutott a támogatásból.

Jávor Benedek az OLAF-hoz fordul

Az újabb beruházás még inkább helyzetbe hozhatja a miniszterelnök köreihez tartozókat. A 2010-es kormányváltás óta ugyanis jelentős földterületeket szereztek a térségben – Mészáros Lőrinc 1000 hektárt,Tiborcz István 500-at, a miniszterelnök 13 hektárt vásárolt.

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője az Európai Unió csalás elleni hivatalához (OLAF) fordul az ügyben. Készülő beadványa szerint már önmagában is nehezen indokolható, hogy az EU-val újra kifizettessenek egy költségvetési pénzből egyszer már megvalósult beruházást. Összeférhetetlenség is felmerülhet, ha kimutatható, hogy a támogatás a miniszterelnöki család, illetve Mészáros Lőrinc gyarapodását szolgálja.

(Forrás: 24.hu)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét