Uniós Fidesz-meghallgatás „zárt ajtók mögött, gyáván”

A magyar kormány gyáva elzárkózása miatt nem hívták meg az Európai Parlament képviselőjét az EU Tanácsa előtt zajló jogállamisággal kapcsolatos meghallgatásra – véli Donáth Anna EP képviselő.

Az Európai Parlament 2018 szeptemberében állásfoglalást fogadott el, amelyben azt javasolta, hogy a tanács az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkének 1. pontja alapján állapítsa meg, hogy Magyarországon fennáll az egyértelmű veszélye annak, hogy sérülnek az EU alapértékei. A Sargentini-jelentést és annak elfogadását a magyar kormány politikailag motivált bosszúnak nevezte, amivel az Európai Parlament bevándorláspárti többsége Magyarországot büntette a migrációval és a kötelező kvótával kapcsolatos elutasító álláspontja miatt.

A Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő által összeállított jelentés kritikát fogalmazott meg a jogállamiság magyarországi helyzetével összefüggésben, így többek között az alkotmányos és választási rendszer működésével, az igazságszolgáltatás függetlenségével, a korrupcióval, a véleménynyilvánítás és a tudományos élet szabadságával kapcsolatban.

„Zárt ajtók mögött, gyáván…”

Nem fogom hagyni, hogy a Fidesz eltitkolhassa, hogy miként próbál kibújni a felelősség alól, milyen hazugságokkal érkezik Brüsszelbe!

– írta Donáth közösségi oldalán.

A finn elnökség kezdeményezésére ma hallgatják meg a magyar kormányt a 7-es cikkely alapján indult jogállami eljárás kapcsán az Általános Ügyek Tanácsában. De a meghallgatás már rosszul kezdődik: noha az Európai Parlament kezdeményezte az eljárást az úgynevezett Sargentini-jelentés elfogadásával, az Európai Parlament képviselőjét a finn elnökség eredeti szándékától eltérően végül mégsem hívták meg a meghallgatásra, állítólag a magyar kormány tiltakozására.

Az Európai Parlament elnöke, David Sassoli elfogadhatatlannak nevezte a Parlament kihagyását a procedúrából. Véleményével az összes európai parlamenti frakció egyetért.

„Vége van annak az időszaknak, amikor a Fidesz mást mondhatott odakint, és mást itthon….”

Orbán Viktor politikája arra épül, hogy hazudik Magyarországról Brüsszelben, Strasbourgban, az európai képviselők és tisztségviselők előtt, és hazudik az Európai Unióról Magyarországon, az óriásplakátokon. Most is hazudni akarnak a tanácsi meghallgatáson. Zárt ajtók mögött, gyáván.

Ezt akadályozzuk meg a nyilvánosság erejével, folytatva azt a munkát, amellyel elejét vettük, hogy a fideszes bizottsági jelölteket szó nélkül, valami rossz „szokásjog” miatt megválasszák. Jogunk van tudni, hogy valójában mi történik a Tanácsban, ugyanis ez minden európai polgárt – különösen a magyarokat – érintő közügy. Vége van annak az időszaknak, amikor a Fidesz mást mondhatott odakint, és mást itthon. Megjöttünk!

Mindez Hadházy Ákos olvasatában:

„Ma a magyar „igazságügyi” miniszternek kell válaszolnia az európai kollégák kérdéseire a magyar „demokráciáról” és „jogállamról”. Ha a lényeget és a tényeket akarják tudni, én hármat kérdeznék:

  • 1) Miért félnek csatlakozni az Európai Ügyészséghez és van-e bármilyen szakmai oka az eddigi tagadásnak?
  • 2) Hányszor szerepelt ellenzéki párt vezetője ÉLŐ műsorban a közmédiában és hányszor szerepelt Orbán (mi persze tudjuk, hogy a válasz 0, illetve kéthetente minimum 1 óra)?
  • 3) Mennyit költöttek a kormánypropagandára idén, és ez hányszorosa az ellenzéki pártok összes évi támogatásának (min. 65 milliárd, szemben a kb. 1,5 milliárddal)?”

Mindeközben hazafelé….

Azért jöttünk, hogy megvédjük Magyarországot

– jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter Brüsszelben az uniós miniszterek tanácskozására érkezve, amelyen a szakminiszterek a Magyarországgal szemben indított 7. cikk szerinti eljárásról folytatnak meghallgatást hétfőn.

Varga Judit újságírói kérdésre válaszolva reményét fejezte ki, hogy a tagállamok a törvényi alapokon maradnak Magyarország bírálatakor, távol maradnak a kettős mérce alkalmazásától, valamint, hogy az eljárás nem politikai jellegű.

„Remélem, hogy tisztességes és bizonyítékokon alapuló megbeszélés lesz”

– tette hozzá az igazságügyi miniszter.

A holland liberális EP-képviselő, Sophie in ‘t Veld sem hagyta szó nélkül, így válaszolt Vargának:

„Nem a tömeges bevándorlás ellenzése miatt állítják önöket „pellengérre”, hanem az emberi jogok megsértése, a jogállamiság leépítése és az uniós jog megsértése miatt. Ne játssza a mártírt!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük