Van ahol a 300 forintos benzinár is kiveri a biztosítékot

Összeomlás és pánik uralja Brazíliát. A kamionosok úttorlaszokat állítottak fel, és a 200 milliós ország valóban megbénult. Az ok: 300 forint lett az üzemanyag literje – miközben mi ennek annyira örülnénk, hogy pezsgőt bontanánk. A brazil kormány végül engedett, megállapodott a kamionosokkal.

Negyedik napja sztrájkolnak a brazil kamionsofőrök a dráguló üzemanyagárak miatt. Ráadásul a teherautók az ország nagy részét úttorlaszokkal is megbénítják, így immár teljes a káosz. Nincs élelmiszer a boltokban, kiürültek a benzinkutak, a posta már nem garantálja a küldemények célba juttatását.

Magyarországról szemlélve a brazil kamionosok olyan üzemanyagárak miatt tiltakoznak, ami itthon idilli lenne: 4 reálba, vagyis 300 forintba kerül immár a dízel literenként. Csakhogy, ami itthon mesés akciós ár lenne, az Brazíliában folyamatos drágítást jelentett az elmúlt hónapokban. A sofőrök a kormányt okolják, és az adótartamra mutogatnak, de a kormány jó ideig elzárkózott mindenféle tárgyalástól. A riói olimpia után megroggyant egyensúlyú brazil gazdaságban csaknem 8 százalékos a hiány, nincs tere az adócsökkentésnek – mondták a kormányzati tisztviselők.

A népharag részben a kamionosok ellen fordult, részben az amúgy is gigantikus korrupciós botránya után rendkívül népszerűtlen Petrobras olajcég ellen.

Látva a pánikot, a kormány végül engedett

Az O Globo című lap szerint a brazil kormány megállapodott a kamionosok képviselővel egy 15 napos “tűzszünetben”. A kormány megígérte, hogy 30 napra 10 százalékkal csökkenti az üzemanyagárakat, a kamionosok meg 15 napra felfüggesztik a sztrájkot. 15 nap után újra tárgyalnak. A megállapodást azonban nem írta alá az összes szakszervezet, az egyik legnagyobb közölte, hogy elégedetlen a tárgylások eredményével. A Petrobras viszont elégedett a megállapodással.

A brazil gazdaság nem hasított fényesen, a GDP tavaly csak 2 százalékkal nőtt és a munkanélküliség 13 százalékos volt, ráadásul a tragikus helyzetű  Venezuelából is érkezett már 50 ezer menekült. A befektetők mégis alapvetően kedvelték ezt a feltörekvő, sőt egyre inkább fejlett piacot. Az olimpia után megborult egyensúly, ám a 75 százalékos GDP-arányos államadósság és a 8 százalékos hiány ellenére sok pozitívum is látszott. A dinamikus gazdaság szinte mindenben teljesen önellátóvá vált, még a honvédelmi eszközei is saját gyártásúak.

(Forrás: Index, O Globo)

Kapcsolódó:

Hűha! Már 408 forint a gázolaj ára!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük