Van ott pénz, csak kérni kell! – A Xll. kerület eddig ismeretlen évi cirka 50 millás bukszája

Nem reklámozta és ma sem teszi a Xll. kerületi önkormányzat a a 2014/5-ös rendeletet, azt az évi 50 milliós lehetőséget, aminek igényléséhez és elnyeréséhez elég annyit írni, hogy például “szokásos programjainkra (működési költség)” kell a pénz.

Azok tudnak róla, akik évek óta kapják?

A Kétfarkú Kutya Párt jóvoltából kicsit szélesedhet az igénylők tábora! Mint írják, megkérdezték az Önkormányzatot, hogy honnan értesülhettek a kerületi civil szervezetek a lehetőségről. A válasz:

“A rendelet nyilvános, megtalálható az Önkormányzat honlapján. (…) Mindenki kapott, aki kért.”

– mondta Fonti Krisztina alpolgármester, amikor kérték a pályázaton részt vevők listáját.

A pályázati lehetőségről nem számolt be a Hegyvidék újság, a Hegyvidék TV, az önkormányzat facebook oldala, se cikkben az önkormányzat weboldala.

Az említett rendelet valóban megtalálható az Önkormányzat weboldalán

“Lássuk mi a teendőnk tehát, ha érdekel valakit, hogy a XII. kerületi civil szervezetek hogyan pályázhatnak az Önkormányzatnál.

 • Menjünk el a kerületi Önkormányzat weboldalára.
 • Válasszuk az önkormányzat menüpontot.
 • Itt ne tévesszen meg minket a “pályázatok, felhívások” almenü, azzal nincs dolgunk, a “működés”-re kell klikkelnünk.
 • A megjelenő új oldalon válasszuk a “rendeletek tára” menüpontot.
 • Eztán pedig klikkeljünk magabiztosan a “2014-es évre”.
 • És már a célegyenesben is vagyunk, itt a többi 2014-es rendelet közt már mosolyog felénk a 5/2014. (III. 4.) Bp. Főv. XII. ker. Hegyvidéki Ök. Kt. rendelet az államháztartáson kívüli források (támogatások) átadásának, átvételének rendjéről (Egységes szerkezetben a 41/2015. (XII. 22.), a 29/2017. (VII. 6.), a 19/2018. (IV. 27.) és a 24/2019. (VI. 21.) rendelettel.)” Ami egyébként másról is szól és ez egy rendelet a maga – földi halandó számára – értelmezhetetlen szövegével. Ebből derül ki, hogy hogyan lehet pályázni, illetve hogy egyáltalán lehet.

(A pályázatok részleteit nem tudom linkelni nektek, mert nem fotózhattam le azokat, hanem csak jegyzetelni volt szabad a Kulturális Irodán.)” – olvasható a KFKP oldalán.

Aki pályázott már valaha bármilyen pénzre, az tudja,

hogy részletes költségvetésre van mindenhol szükség és pontosan le kell írni, hogy az ember mire szeretné költeni a pénzt. A pályázatok eredményéről nem kell semmiféle beszámolót írniuk a támogatottaknak, számlákat kell csak hozniuk – írja a portál, amire több példát is hoz.

Az igen megengedő pályázati kiírás három dolgot kér a pályázóktól:

 • a szervezet neve,
 • a kért összeg és
 • egy mondat, hogy mire kell a pénz.

“A Sztehlo Lili Kulturális Egyesületnek ezt sem sikerült teljesíteni:

ők elfelejtették megírni, hogy mennyi pénzt szeretnének, úgyhogy ők hasraütésre 150 000 forintot kaptak, amiről egy magánszemély állított ki nekik számlát.

A szervezet elnöke dr. Bernyák Adrienn, a zugligeti suli igazgatója, kerületi fideszes képviselő, akinek ez a csillebérci ház szerepel a vagyonnyilatkozatában.A Keresztény Konzervatív Egyesület is tudott a lehetőségről, ennek elnöke Gaál Katalin, a XII. kerületi KDNP volt elnöke, az egyesület székhelye is az ő otthoni címe. Az Egyesület a Mindszenty és a Márton Áron szobrot koszorúzgatja és előbbit grefitimentesíti.

A Keresztény Konzervatív Egyesület számlái közt van egy 685 forintos postaköltség, ami működésüket elnézve, nem igen lehet más mint annak a levélnek a postaköltsége, amiben elküldték ezeket a számlákat.”

Majd a polgármester eldönti

“Az átláthatóságot szem előtt tartva a pályázatokról egy személyben dönt a polgármester közelebbről meg nem határozott szempontok alapján. Majd ezek bekerülnek a költségvetésbe.

Tehát nem szavaz róluk külön sem a Kulturális Bizottság, sem a Képviselőtestület, hanem a 20 milliárdos költségvetés részeként nyomnak erre is egy igent a fideszesek.”

Pályázatra fel!

 • Pályázni egy, a polgármester címére november 20-ig elküldött emaillel lehet, amiben meg kell neveznetek a társadalmi szervezetet, egy összeget és kell egy két mondatos leírás, hogy mire költitek. Részletes költségvetést vagy részletes tervet semmiképp se írjatok, itt ez nem szokás.
 • A kérelemhez nem természetes személyek esetében csatolni kell a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvényben meghatározott, a Támogatott érintettségéről, összeférhetetlenségéről, vagy ezek hiányáról szóló nyilatkozatot is.

Aki pályázna, feltétlenül olvassa el magát a rendeletet.

Még több “fantasztikus pályázóról és a pályázataikról ide kattintva olvashat!

NER

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük