Vár ránk a nyár! De hol és hogyan????

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége a Telex idén nyári túrizmust  firtató  kérdésére, hangsúlyozta, hogy a beutazási szabályok és az egészségügyi helyzet nagyban meghatározza, hogy az adott időszakban népszerű országok közül melyek keresettebbek, és mindezt jelentősen fogja befolyásolni az adott ország lakosságának és a turisztikai helyszíneken dolgozók átoltottsága is.

Néhány különösen kedvel magyarok körében népszerű nyári célország

Mit lehet tudni, hogy készülnek ott turizmusra! Ehhez természetesen azt is figyelembe kell venni, hogy valószínűleg nyárra fog az is kikristályosodni, hogyan befolyásolhatja az utazást a tervezett európai védettségi igazolvány is,  az is elképzelhető, hogy valamilyen fix, közös szabályrendszert alakítanak ki majd az Unió tagállamaiban a turisták fogadására.

Horvátország – májusban már oltják a turizmusban dolgozókat

Horvátországban márciusban döntöttek arról, hogy a turisztikai dolgozók is bekerülnek az elsőbbséggel oltandók közé, és bejelentette a turisztikai miniszter, hogy májusban kezdődhet meg a turizmusban dolgozók koronavírus elleni oltása. Nikolina Brnjac elmondta, a tervek szerint először a pincéreket, szakácsokat és recepciósokat oltják be, összesen 70 ezer embert egy hónap alatt.  Az oltópontokat azokban a szállodákban alakítják ki, amelyeket már az influenza elleni oltások beadásánál is bevontak.

Horvátországban a turizmusból származó bevételek a GDP 20-25 százalékát teszik ki, a helyi turisztikai szakemberek pedig bizakodók: úgy hiszik, az idén május 23-ra eső pünkösd után beindulhat az előszezon, amelyet egy erős július és augusztus követhet, és talán a tavalyinál valamivel jobb utószezon.

A horvát idegenforgalmi minisztérium részben fedezné a koronavírustesztek árát azon turisták esetében, akiknek hazatéréskor negatív tesztet kell felmutatniuk a határon.  Nikolina Brnjac tárcavezető friss interjúja alapján.  A tesztek finanszírozása mellett arra is nagy figyelmet fordítanak, hogy a turisták biztonságban érezzék magukat az országban, ezért az idei év jelmondata a Safe stay in Croatia (Biztonságos tartózkodás Horvátországban). Az országban az optimista tervek szerint június végéig beoltanák a felnőtt lakosság felét.

Görögország – várják a már beoltott uniós turistákat

A görög hatóságok máris engedélyezik az európai uniós és izraeli állampolgároknak, hogy Görögországba utazzanak, ha már megkapták a koronavírus elleni oltást. A görög kormány új határozata szerint az oltási igazolvány birtokában nincs szükség karanténra, és negatív koronavírustesztet sem szükséges felmutatni a beutazás előtt. Görögország már előre bejelentette, hogy elfogadja a „keleti” vakcinákat is az országba való beutazáskor.  Az országnak különösen életbevágó, hogy a haldokló turizmussal kezdjenek valamit, a görög GDP 20-21%-a származik ebből a szektorból békeidőben. Görögországban, ahol a járvány szintén ezekben a napokban van csúcson, idén hivatalosan május 14-től kezdődik az idegenforgalmi szezon. Korábban Harisz Theoharisz idegenforgalmi miniszter azt mondta, Görögország várhatóan már április közepétől megnyitja határait az Európai Unióból érkező turisták előtt.

nyár

Olaszország – közös szabályrendszert sürgetnek

Az olasz miniszterelnök arról beszélt, hogy április végéig nem nagyon tervezik a szigorú korlátozások feloldását az országban. De ami a turizmust illeti, Mario Draghi már februárban rögzítette, hogy a turizmus nyitni fog, a turizmusba befektetni egészen biztosan megtérülő dolog lesz. Nem véletlen, hogy erről beszélt: Olaszországban a bevételek körülbelül 13-14%-a származik a turizmusból, és a szektor – miközben a járvány előtti években rekordokat döntött – a koronavírus miatt szinte teljesen összeomlott. Az új kormány külön idegenforgalmi minisztériumot hozott létre. Az ország turisztikai minisztere jelezte, az ország kifejezetten nyitott a nyári turistaszezon beindítására, amint a járvány számai ezt lehetővé teszik, pláne a tavalyi tapasztalatok miatt, amikor is a szezon gyakorlatilag két hónapra szűkült. Massimo Garavaglia idegenforgalomért felelős olasz miniszter április elején arról beszélt, a nyár közeledtével a tagállamokban közös szabályrendszerre van szükség a turisták fogadására. Az Európai Unió tagállamainak, ahelyett hogy versenyeznének egymással, közös szabályokat kell kidolgozniuk a biztonságos turizmus és az egyenlő fogadási feltételek biztosítására, idézi az MTI a minisztert.

A miniszter szerint egyébként az úgynevezett oltási útlevél helyett egy szabad közlekedést biztosító igazolásra lenne szükség, ami nem lenne kizárólagosan az oltáshoz kötve. Hozzátette, hogy többek között Szardínia, Szicília, Capri és Ischia szigete is teszteléshez köti a látogatók belépését. Azt is hangsúlyozta a miniszter, minél hamarabb konkrét nyitási dátumra van szükség, különben a turisták elbizonytalanodnak, és elkezdenek máshová foglalni, tervezni. Massimo Garavaglia június 2-t jelölte meg az idegenforgalmi szezon újranyitásának időpontjaként, írta az MTI. Mario Draghi azt mondta, ha lehetséges, már június előtt is várják a turistákat:

„Minél előbb be kell jelentenünk, hogy készen állunk az oltási igazolással bíró turisták fogadására”

– hangoztatta az olasz miniszterelnök.

A G20-as csoport soros elnökeként Olaszország vezeti a kulturális és idegenforgalmi miniszterek május 4-én esedékes online megbeszélését, melynek egyik kiemelt témája a nemzetközi turizmus újraindítása lesz, valamint az utazáshoz szükséges igazolások egyeztetése.

Spanyolország – az ötezer fős koncerten már túl vagyunk

Március végén  ötezer fős, maszkviselős koncertet tartottak Barcelonában egy kísérlet részeként. A szervezők azt akarták ezzel bizonyítani a járványügyi hatóságoknak, hogy kellő odafigyeléssel biztonságos körülmények között lehet tömegrendezvényeket tartani. Minden résztvevőnek antigéntesztet kellett végeznie, ami ingyenes volt. Az ötezer vizsgálatból egyébként mindössze 6 lett pozitív. Spanyolországban tavaly gyakorlatilag összeomlott a turizmus: 2019-hez képest több mint hetven százalékkal esett vissza a turisták száma, miközben korábban a világ második leglátogatottabb országa volt, több mint 80 millió külföldi látogatóval. 2021 elejére pedig több mint 90%-kal esett vissza az ország turizmusból származó bevétele. A turizmusért felelős miniszter így aztán arról beszélt a Reutersnek, hogy nagyon bíznak a vakcinaútlevél rendszerében, amellyel újraindulhat a turizmus. A rendszer indulását májusra teszik. Tavaly nyár közepén nyitott az ország a turisták előtt. A spanyol miniszterelnök április hatodikán arról beszélt, egy hónapon belül eléri az ötmilliót azok száma Spanyolországban, akik teljes körű oltással lesznek védettek a koronavírus ellen. Az oltási terveik szerint a június 14-én kezdődő héten 15 millió, a július 19-i héten már 25 millió lehet az átoltottság. Augusztus végére a spanyol lakosság 70 százalékát szeretnék beoltani. Az országban május 9-ig szükségállapot van érvényben, és nagyon nem szeretnék, ha meg kellene hosszabbítani.

Bulgária – a teraszok már nyitva

Bulgária április elsején lazított az országon belüli járványügyi korlátozásokon, miközben egyébként ezzel párhuzamosan továbbra is durván növekszik a koronavírus-fertőzések száma. Egy héttel korábban éppen ezért bezáratták az éttermeket, színházakat, mozikat, múzeumokat, edzőtermeket és a sportlétesítményeket is, írta az MTI. Az április elsejei lazítás értelmében jelenleg az éttermek ismét fogadhatnak vendégeket, igaz, csak a teraszokon. Ezenkívül a kulturális intézmények és a sportlétesítmények a nézőtér legfeljebb 30 százalékos telítettségével működhetnek, engedélyezték a képtárak, könyvtárak és cirkuszi előadások látogatását is szigorú szabályok mellett.

Az ország egészségügyi minisztere arról beszélt, hogy azzal számolnak, az oltási kampányt fel tudják pörgetni. Hivatalosan az országban április végéig rendkívüli járványügyi helyzet van érvényben.

Albánia – tömeges oltókampány a turistaszezon miatt

Albánia március végén indított tömeges oltókampányt, hogy felkészüljön a turistaszezonra. A 2,8 millió lakosú balkáni országba korábban 192 ezer adag érkezett a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó CoronaVac nevű koronavírus elleni vakcinájából. További félmillió dózis a következő két hónapban várható, írta március végén az MTI.

A kormány arról beszélt, folyamatosan újabb adag vakcinák beszerzésén dolgoznak, mert a cél, hogy 2022 elejéig a teljes lakosságot immunizálják. Az ország vezetése azonban már a nyáron megnyitná az országot a turisták előtt.

A turizmus ugyanis a balkáni állam gazdaságának jelentős iparágává nőtte ki magát.

„Úgy vélem, hogy ez a turisztikai szezon jóval lazább lesz, köszönhetően a fertőzési láncolatok elleni fellépésnek”

– mondta Edi Rama miniszterelnök.

Az Albániába érkező turistáknak nem kell majd felmutatniuk oltásukat igazoló iratokat. Albániában a járvány kitörése óta több mint 123 ezer fertőzöttet regisztráltak, akik közül 2204-en haltak meg a vírus okozta Covid–19 betegségben.

Törökország – tömeges oltás a turizmusban dolgozóknál

A 83,6 millió lakosú Törökországban meghaladta a tízmilliót az egyszer beoltottak száma, de a második oltást is megkapták már 7 millióan. Az országban jelenleg emelkedőben a fertőzést elkapók száma, ahogy a napi halálesetek száma is.

Törökországban a turizmusban dolgozók tömeges oltásával kezdenek el felkészülni a turisták fogadására, és a terveik szerint az egész szektort beoltják nyárig. Egy járványbiztonsági minősítést is kidolgoztak a szálláshelyeknél, és egy bizonyos méret fölött kötelező is megszerezni azt. Az ilyen módon minősített szálláshelyeken koronavírus-tesztelés lehetőségét is biztosítaniuk kell a hazainduló turistáknak.

Törökország kulturális és turisztikai minisztere március közepén arról beszélt, nem fognak vakcinaútlevelet kérni az érkező brit turistáktól, sőt, az is elképzelhető, náluk a kötelező negatív tesztet is eltörölnék április 15-e után, ha olyanok a számok; békeidőben két és fél millió brit turista érkezik az országba. A miniszter arról is beszélt, hogy vélhetően április 15-e után minden országnál azt nézik, hogyan állnak a járvánnyal kapcsolatos számok, és attól teszik függővé, hogy mik az adott országból érkezők beutazási kötelezettségei. Mindenesetre egyelőre nem túl jók a napi adatok Törökországban, ami a szezon beindulásának sem tesz jót, ami egyébként áprilisban kezdődik általában.

Ha részletesebben kíváncsi a téma kifejtésére, olvassa el a teljes cikket a telex.hu-n!

nyár

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük