Vásárhelyi Mária: egy éve írtam, Tusványos idején

Azt talán mondanom sem kell, hogy a Bálványosi Nyári Szabadegyetem – a mai Tusványosi Szabadegyetem elődje – ugyancsak a Soros Alapítvány nagyvonalú támogatásával indult 1990-ben és még éveken keresztül az Alapítvány támogatta megrendezését.

A rendezvény ötlete egy angol újságíró fejében született meg,

és ezt néhány fiatal fideszes és erdélyi magyar politikus karolta fel. A Szabadegyetem eredeti célja a határon átnyúló együttműködés, a román–magyar párbeszéd és a kulturált magyar–magyar politikai eszmecsere elősegítése volt. A támogatásért a Fidesz kisebbségi kérdésekkel foglalkozó szakértői csoportja fordult az Alapítványhoz, amely ezt rendre meg is ítélte a rendezőknek, mivel fontosnak találta, hogy létrejöjjön és hagyománnyá váljon a párbeszédnek ez a fóruma.

Az első rendezvényen többek között

Litván György, Radnóti Sándor és Lengyel László előadásait hallgathatta meg a közönség. A Szabadegyetem életre hívását a román politikai elit és a sajtó nagy része a kezdetektől rossz szemmel nézte, a korabeli – nem csekély számú – szélsőjobboldali orgánum pedig az első perctől élesen támadta. A résztvevőket – elsősorban a Fidesz politikusait – kizárólag Soros-ügynökökként, Soros-bérencekként, magát a rendezvényt a nemzetellenes liberális összeesküvők találkozójaként emlegették, amely fenyegeti Románia biztonságát és szuverenitását. Az első évben az előadások az “Átmenet a diktatúrából a demokráciába” témakörét elemezték, most 29 évvel később az “Átmenet a demokráciából a diktatúrába” tematikát javasolnám. Erről a kérdésről igazán sokoldalú és kiterjedt tapasztalatokkal rendelkeznek a fideszes fejtágítóvá züllesztett “szabadegyetem” mai előadói.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük