Vége a számlatömbbel való rohangálásnak, minden vállalkozónak be kell kötnie magát a NAV-hoz!

Cégek, egyéni vállalkozók, adószámmal rendelkező magánszemélyek, alapítványok, egyesületek figyelem! Aki még nem tette meg, sokáig már nem halaszthatja: július 1-től szinte mindenkinek közvetlenül kell adatot szolgáltatnia a számláiról a NAV-nak!

Határnap: július 1.!

Aki még nem tette, ez a hónap áll rendelkezésére arra, hogy bejelentkezzen a NAV online rendszerébe! Aki ez nem teszi, némi kivárást követően

magánemberként 200 ezer forint, cégként 500 ezer forint bírsággal szankcionálható.

Fél év laufot kapnak azok, akik csak magánszemélynek, vagy külföldieknek ad ki számlát.

A NAV megköveteli,

hogy mindenki regisztráljon az online rendszerébe, és amennyiben

  • 500 ezer forint áfatartalmú számlát állít ki, azt 1 napon belül,
  • ha annál kisebb áfatartalmú számlát állít ki, azt 4 napon belül küldje be.

Aki ezt elmulasztja, az büntethető. A pontosság kedvéért azért megjegyezhető, hogy a rajtnál lesz egy két hónapos moratórium, de ez a regisztrációra nem vonatkozik (vagyis a NAV-rendszerébe mindenképpen be kell jelentkezni), csak arra vonatkozik a bírságolási haladék, ha valaki regisztrált ugyan, de nem NAV-kompatibilis számlázó-rendszert használ, és ezért a beküldése még akadozik – írta az Index.

A hazai piacon három olyan online számlázási cég működik, amely már ma is NAV-kompatibilis:

  • a Számlázz.hu,
  • a Billingo.hu,
  • a Billzone.eu.

Elvileg egyébként nem kötelező a felsorolt szolgáltatókhoz csatlakozni,

vagyis továbbra is lehet számlatömbbel, manuálisan is számlákat kiállítani, de akkor dupla munkával a NAV rendszerében is mindent ki kell tölteni, így a rendelettel burkoltan, de gyakorlatilag kinyírta a számlatömbök és a pecsétek világát az adóhatóság.

Sárospataki Albert, a Billingo.hu online számlázó ügyvezetője a portálnak elmondta, három lényeges dátumról érdemes tudni:

  • 2018. július 1. – ekkortól már minden olyan belföldi adóalanynak össze kellett kötnie magát a NAV-val, amely 100 ezer forint áfatartamú számlát állított ki egy másik magyar adóalanynak (vagyis, akinek van adószáma),
  • 2020. július 1. –a belföldi adószámmal rendelkezők számára kiállított valamennyi számla adattartalmát be kell küldeni a NAV-nak, az áfatartamtól függetlenül. Vagyis, mindenkinek, aki más belföldi adóalanynak számlát állít ki, jelentenie kell azt a NAV-nak, még akkor is, ha például alanyi adómentes és nem számít fel áfát, vagy ha csak nagyon kicsi összeget számláz más cégeknek.
  • 2021. január 1. – a NAV már minden számlát látni szeretne, ekkortól már a magyar magánszemélyeknek, illetve a külföldieknek kiállított számlát is be kell kötni a rendszerbe.

További részletekért kattintson!

L .Ritók

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük