Vége az eRecept könnyített kiváltásának!

Van olyan elektronikus újítás, ami a járvány után is megmarad, de az, hogy TAJ számmal és személyi igazolvánnyal megkaphassuk az online rendelt gyógyszert, nem ilyen. 

Újra lehet lebattyogni a patikába!

Valószínűleg a veszélyhelyzet hivatalos lezárása után 90 nappal megszűnik a lehetőség, hogy online rendeljünk az orvostól gyógyszert, és az is, hogy csupán egy TAJ-számmal valamint a személyi igazolványunkkal kiválthassuk az orvosságot a patikában. Erről Mázi Miklós, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) modulfelelős csoportvezetője beszélt az IME infokommunikációs online konferenciáján – számolt be a Weborvos.

Van azért ami (egyelőre) marad!

A tervek szerint a veszélyhelyzetben bevezetett lehetőség, miszerint a gyógyászati segédeszközök egy részét is lehet interneten rendelni, egyelőre megmarad. Valamint a szintén a járvány miatt bevezetett alternatívát, az online orvos-beteg találkozást is tovább finanszírozza az állam.

Szokogatjuk az eReceptet!

A szakember elmondta, az adatokból kiderült, a lakosság nagy része hozzászokott az eRecepthez, márciusban megduplázódott az elektronikusan felírt receptek kiváltása. Mázi Miklós szerint ennek oka, hogy abban az időszakban az emberek gyógyszerhiánytól tartottak, illetve attól, hogy a patikáknak is be kell zárniuk.

Amikor tapasztalták, hogy félelmeik alaptalanok voltak, az eReceptek forgalma nagyjából visszaállt a korábbi szintre.

A szakember megjegyezte, korábban úgy kalkulálták, az összes recepten belül optimális esetben 80 százalék lesz az elektronikus vények aránya, de a mostani számok ennél is jobbak, azt mutatják, ez az arány a 90 százalékot is eléri.

Mázi Miklós jelezte, az egészségügyi adatokat összesítő tér, az EESZT is bevált, hiszen a gyógyszertárak és a kórházak száz százaléka, a háziorvosok 87 százaléka, a járóbeteg-ellátók 82 százaléka ezen keresztül szolgáltatott adatot. A járvány olyan előremutató megoldásokat, fejlesztéseket is generált, amelyek a veszélyhelyzet után is hasznosak lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük