Végrehajtás az Origo kiadójánál! - Városi Kurír

Sorting by

×

Végrehajtás az Origo kiadójánál!

A Fővárosi Törvényszék május 26-i döntésével végrehajtást rendelt az Origo.hu-t kiadó New Wave Media Groupnál, amiért a kormánypárti kötődésű KESMA (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) érdekeltségébe tartozó híroldal több mint 7 hónapon át nem hajtott végre egy jogerős ítéletet – jelezte  Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet vezetője közösségi oldalán. Az ügyben Ő az egyik győztes felperes.

Hirdetés

Majtényi László és családja pert nyert az Origo ellen, de…

Az ügy előzményéül szolgáló, Origo elleni ítélet még tavaly októberben emelkedett jogerőre. Az ítélet akkor arra kötelezte a lapot egy

személyiségi jogi per zárásaként, hogy távolítsa el a jogsértő, a „Soros György köztársasági elnökjelöltjének állampárti múltja” című írásban közölt, Majtényi Lászlót és családját lejáratni próbáló valótlanságokat.

A bíróság arra is kötelezte az alperest,

hogy adjon megfelelő elégtételt és ennek biztosítson saját költségén megfelelő nyilvánosságot olyan módon, hogy

15 napon belül a www.origo.hu kezdőoldalán a reggel 8:00 és 10:00 óra közötti hírfolyamban, a címoldali cikkek betűtípusával és betűméretével egyező betűvel tegye közzé a bírósági meghagyás rávonatkozó részét az alábbi címmel és felvezető szöveggel olyan módon, hogy a cikk legalább a megjelenés napján négy órán keresztül a főoldalon görgetés nélkül olvasható legyen:

„Lapunk valótlan tényeket közölt Dr. Majtényi Lászlóval, Dr. Kárpáti Magdolnával (Majtényi László feleségével) és Derzsi Magdolnával (Majtényi László elhunyt édesanyjával) kapcsolatban. Lapunk ellen indított személyiségi jogi perben a bíróság megállapította, hogy Dr. Majtényi Lászlóval, Dr. Kárpáti Magdolnával és Derzsi Magdolnával kapcsolatban valótlan tényeket állítottunk és ezért a bíróság az ítélet rendelkező részének közzétételére kötelezte lapunkat. Az ítélet ránk vonatkozó rendelkező részét nyilvános elégtételként alább változtatás nélkül közöljük: 2018. június 3. napján a www.origo.hu oldalon „Soros György köztársasági elnökjelöltjének állampárti múltja” címmel közzétett írásában azt a valós tényt, hogy az államszocialista rendszerben készült titkosszolgálati jelentés az I. rendű felperes (Majtényi László) ismerősi köréből egyes személyeket maoistaként, ill. szélsőbaloldaliként ír le, abban a hamis színben tüntette föl, hogy az I. rendű felperes joghallgatóként maoista, szélsőbaloldali csoport tagja volt, valamint, hogy a rendszerváltást megelőzően védettsége, állampárti, állambiztonsági védőhálója volt, a kommunista diktatúra bizalmi köréhez tartozott, azaz a kommunista rendszer kollaboránsa volt, valamint valótlanul híresztelte, hogy az I. rendű felperes édesanyja, Derzsi Magdolna az Államvédelmi Hivatal (ÁVH) hadnagya volt, valamint azt a valós tényt, hogy Derzsi Magdolnát a Rajk László elleni koncepciós per kapcsán indult eljárásban 1950-ben elítélt Major Frigyes rehabilitálásához vezető eljárásban 1955-ben tanúként kihallgatták, abban a hamis színben tüntette föl, hogy Derzsi Magdolna az ÁVH tagjaként részt vett egy, a Rajk-perhez köthető koncepciós eljárásban, továbbá Derzsi Magdolna képmását a jogosult hozzájárulása nélkül használta föl (közölte nyilvánosan).”

varosikurir 193593995 3965789246790237 6962552622681367678 n

Mivel a lap nem tett eleget az ítéletben foglaltaknak, a felperes végrehajtást kért.

Ezt rendelte el a bíróság május 26-i végzésével. Ez azt jelenti, hogy a kirendelt végrehajtó gondoskodik az ítéletben foglaltak végrehajtásáról.

Forrás: Média1

 

 

origo

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.