Végrehajtás az Origo kiadójánál!

A Fővárosi Törvényszék május 26-i döntésével végrehajtást rendelt az Origo.hu-t kiadó New Wave Media Groupnál, amiért a kormánypárti kötődésű KESMA (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) érdekeltségébe tartozó híroldal több mint 7 hónapon át nem hajtott végre egy jogerős ítéletet – jelezte  Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet vezetője közösségi oldalán. Az ügyben Ő az egyik győztes felperes.

Majtényi László és családja pert nyert az Origo ellen, de…

Az ügy előzményéül szolgáló, Origo elleni ítélet még tavaly októberben emelkedett jogerőre. Az ítélet akkor arra kötelezte a lapot egy

személyiségi jogi per zárásaként, hogy távolítsa el a jogsértő, a „Soros György köztársasági elnökjelöltjének állampárti múltja” című írásban közölt, Majtényi Lászlót és családját lejáratni próbáló valótlanságokat.

A bíróság arra is kötelezte az alperest,

hogy adjon megfelelő elégtételt és ennek biztosítson saját költségén megfelelő nyilvánosságot olyan módon, hogy

15 napon belül a www.origo.hu kezdőoldalán a reggel 8:00 és 10:00 óra közötti hírfolyamban, a címoldali cikkek betűtípusával és betűméretével egyező betűvel tegye közzé a bírósági meghagyás rávonatkozó részét az alábbi címmel és felvezető szöveggel olyan módon, hogy a cikk legalább a megjelenés napján négy órán keresztül a főoldalon görgetés nélkül olvasható legyen:

„Lapunk valótlan tényeket közölt Dr. Majtényi Lászlóval, Dr. Kárpáti Magdolnával (Majtényi László feleségével) és Derzsi Magdolnával (Majtényi László elhunyt édesanyjával) kapcsolatban. Lapunk ellen indított személyiségi jogi perben a bíróság megállapította, hogy Dr. Majtényi Lászlóval, Dr. Kárpáti Magdolnával és Derzsi Magdolnával kapcsolatban valótlan tényeket állítottunk és ezért a bíróság az ítélet rendelkező részének közzétételére kötelezte lapunkat. Az ítélet ránk vonatkozó rendelkező részét nyilvános elégtételként alább változtatás nélkül közöljük: 2018. június 3. napján a www.origo.hu oldalon „Soros György köztársasági elnökjelöltjének állampárti múltja” címmel közzétett írásában azt a valós tényt, hogy az államszocialista rendszerben készült titkosszolgálati jelentés az I. rendű felperes (Majtényi László) ismerősi köréből egyes személyeket maoistaként, ill. szélsőbaloldaliként ír le, abban a hamis színben tüntette föl, hogy az I. rendű felperes joghallgatóként maoista, szélsőbaloldali csoport tagja volt, valamint, hogy a rendszerváltást megelőzően védettsége, állampárti, állambiztonsági védőhálója volt, a kommunista diktatúra bizalmi köréhez tartozott, azaz a kommunista rendszer kollaboránsa volt, valamint valótlanul híresztelte, hogy az I. rendű felperes édesanyja, Derzsi Magdolna az Államvédelmi Hivatal (ÁVH) hadnagya volt, valamint azt a valós tényt, hogy Derzsi Magdolnát a Rajk László elleni koncepciós per kapcsán indult eljárásban 1950-ben elítélt Major Frigyes rehabilitálásához vezető eljárásban 1955-ben tanúként kihallgatták, abban a hamis színben tüntette föl, hogy Derzsi Magdolna az ÁVH tagjaként részt vett egy, a Rajk-perhez köthető koncepciós eljárásban, továbbá Derzsi Magdolna képmását a jogosult hozzájárulása nélkül használta föl (közölte nyilvánosan).”

Mivel a lap nem tett eleget az ítéletben foglaltaknak, a felperes végrehajtást kért.

Ezt rendelte el a bíróság május 26-i végzésével. Ez azt jelenti, hogy a kirendelt végrehajtó gondoskodik az ítéletben foglaltak végrehajtásáról.

Forrás: Média1

 

 

origo

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük