Vekerdy Tamás: kizárólag a szülő joga megszabni, hogy milyen nevelést kíván adni, vagy adatni gyermekének!

Egyedül a szülő joga megszabni, hogy milyen nevelést óhajt adni vagy adatni gyermekének – mondja Vekerdy Tamás pszichológus a Társaság a Szabadságjogokért legújabb videójában, amelyet a köznevelési törvény módosítása miatt forgattak.

A Parlement előtt lévő törvényjavaslat szerint

  • eltörlik a magántanulói státuszt, minden ilyen engedélyt felülvizsgálnak, egy állami hivatal dönt a minősítésről, homályos szempontok szerint,
  • az alternatív iskolák csak 30 százalékban térhetnek el az állami kerettantervtől.

Ezt minden bizonnyal pénteken elfogadja az Országgyűlés. Vekerdy Tamás szerint

a szülők menekítik a gyerekeiket a borzalmas és egyre borzalmasabbá és kibírhatatlanabbá váló iskolarendszerből,

szerinte a szülő olyan iskolát választ a gyerekének, amilyet akar, az iskolalapítás szabad, a tanítás szabad, csak gyűlöletre nem lehet nevelni.

Egy jól működő iskolarendszerben

nincs szükség magántanulóságra, mert az differenciál, ott nem is pusztulnak bele a gyerekek abba, hogy 6 éves korban iskolába kell menni, itthon viszont igen. Vekerdy azt mondja,

a köznevelési törvénymódosítás olyan dolgokról beszél, amik elvileg még jók is lehetnének, de a mai magyar szituációban ez nem jó.

Arról is beszélt,

egy egész élet nem elég ahhoz, hogy kiizzadjuk magunkból azt a rabszolgát, akivé az iskola tett bennünket.

A rabszolgává tétel nem a “rabszolgatörvénnyel”, hanem az iskolával és most már az óvodával kezdődik

A TASZ videójában szülők és magántanulók is megszólalnak, az egyik anyuka azt mondja, ha a gyereke nem lehet magántanuló, országot váltanak. Egy édesapa azt kifogásolta, az állam dönt a kérdésben a szülők helyett.

Dr. Vekerdy Tamás: kizárólag a szülő joga megszabni, hogy milyen nevelést kíván adni, vagy adatni gyermekének. Többek között ezt a lehetőséget venné el a családoktól az a törvényjavaslat, amiről pénteken szavaz az országgyűlés. De mi lesz azokkal a gyerekekkel akiknek ez egyetlen lehetőségük? És azokkal a szülőkkel, akik úgy döntenek, hogy nem szeretnék a romokban lévő oktatási rendszerre bízni gyermekük jövőjét?

A TASZ korábban bejelentette, amennyiben a parlament elfogadja a tervezetet, eljárást indít annak megsemmisítéséért.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük