Vessenek véget az Eleven Emlékmű elleni támadásoknak! A történelemhamisítás elleni tiltakozás folytatódik. Sőt!…

A pesti, Szabadság-téri Eleven Emlékművet, az Élő Emlékhelyet ért támadássorozat örvén tartottak sajtótájékoztatót péntek délben, a helyszínen. Ott voltak a már több mint öt esztendeje, a kormányzat által emelt, és neve szerint német megszállás áldozatainak emléket állító – a holokausztban való magyar szerepvállalást relativizáló, tagadó, történelemhamisító – emlékmű ellen tiltakozók is, mintegy ötvenen.

Az Eleven Emlékmű kollektív műalkotás,

több száz adakozó emléktárgyaiból, fényképeiből és kordokumentumokból, valamint a demonstráló civilek által elhelyezett emlékkövekből hozták létre közösen. Rendszeresen mécseseket is gyújtanak mindazok emlékére, akiknek nem lehetett még a nevükkel jelzett sírjuk sem.

A Szabadságszínpad, az Eleven Emlékmű csoport, a Tiszta emlékezettel a demokráciáért és a TÉR-KÖZ Társaság nevében Sebő Gábor, a Szabadságszínpad szervezője jelentette be: követelik a rendőrségtől, hogy a sorozatos bűncselekedeteknek haladéktalanul vessen véget és kezelje a bűnügyet hatékonyan, szakszerűen! Ne egyszerű rongálás, hanem gyűlölet-bűncselekmény, valamint a gyülekezési jog és a kegyeleti jog durva megsértése vádjával kutassa fel a tetteseket és eszerint kezdeményezze a felelősségre vonásukat!

A tiltakozás folytatódik

Mint hangsúlyozta, ez az élő emlékhely a fel nem avatott, ám itt felejtett „Gábrieles-sasos kormányzati giccsel”, a német megszállási emlékművel „vitatkozó” ellen emlékműként született – a vélemény-nyilvánítási alapjog tárgyi megtestesüléseként. Az ellene irányuló támadás így egyben a véleményszabadság, a demonstráció korlátozását is jelenti.

Közölte: a tiltakozás folytatódik, mindaddig, amíg a hazug szobrot el nem távolítják. S elvárják, kezelje az adóforintjainkból fenntartott rendőrség a gyűlölet-bűncselekményt a súlyának megfelelően.

Magyar Fruzsina (Tiszta emlékezettel a demokráciáért csoport) felelevenítette: a kezdetekkor azért küzdöttek, hogy ne épüljön fel a hazugság szörnyű emlékműve. Akkor rendőrökkel hadakoztak, bíróságra jártak. – Amikor elkezdődött a Szabadság téren az ellenállás, hirtelen tele lettek az oszlopok kamerákkal. Úgy néztek ki, mint a karácsonyfák, s a kordonbontáskor 80-100 rendőrt vonultattak fel – mondta. Úgy vélte: az Élő Emlékhely elleni támadássorozat nem csak anyagi károkozással jár, de lényegében nagy nyilvánosság előtti, közösség elleni uszítás. A rendőrség, a hatóság tétlensége pedig felveti a bűnpártolás gyanúját.

Majd tolmácsolta Fischer Ádám Kossuth-díjas karmester üzenetét:

Kedves barátaim!

Veletek együtt engem is borzasztóan lesújtott az Élő Emlékhely ismételt meggyalázása. Ami engem illet, továbbra is változatlanul folytatni akarom a tiltakozást az emlékmű és az emlékmű által képviselt történelemhamisítás ellen, ami megmérgezi a társadalmat. Erre meggyilkolt nagyszüleim és a többi megkínzott milliók emléke kötelez. Jövő júniusban ugyanitt, ugyanúgy mint minden évben, szeretném, ha találkoznánk a szokásos közös éneklésre. A tiltakozás jegyében, az emlékezés nevében. Remélem, minél többen tudnak majd hozzánk csatlakozni!

Mindenkinek minden jót kívánok:

Fischer Ádám”.

– Indítsunk gyűjtést az Eleven Emlékmű fenntartása érdekében! – javasolta Rényi András (Eleven Emlékmű csoport). Hozzátette: minden korábbinál nagyobb szükség van arra, hogy beszéljünk a múltról, az elhallgatott történelemről. S érdemes lenne – vélte – újabb, nagy flashmobot szervezni a téren, idehívni azt a több, mint 300 embert, akik tárgyaikat ide hozták, s a több mint ezer Facebook-támogatót.

Elmélyítik az együttműködést az agresszió ellen

Földes István a TÉR-KÖZ Társaság csatlakozását bejelentve, úgy vélte: a gyűjtést nemcsak az Eleven Emlékmű – az Élő Emlékhely – fenntartása teszi indokolttá, de az is, ha ügyvédekhez kell majd fordulniuk az igazságért demonstrálóknak…

Az esemény záróakkordja: Várkonyi Péter (TÉR-KÖZ Társaság) javaslata nyomán a Szabadság téren demonstráló négy csoport megegyezett abban: elmélyítik együttműködésüket az ismétlődő agresszió elleni mozgósítás érdekében.

megosztás

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük