Kultúra
A világító csirke esete – avagy Tiborcz István arra járt?
A megmagyarázhatatlan eset természetesen Magyarországon – hol máshol – történt 2018-ban. Egy konyhakész csirke földöntúli kék fényt bocsátott ki magából. Tette mindezt az éj leple alatt Ikrény egyik konyhájában.
Ufó-látta szárnyas?
Az elképesztő történettel besétált egy férfi a Kisalföld szerkesztőségébe, ahol részletesen beszámolt a vele történtekről. Az eset 2017-re nyúlik vissza, akkor vásárolta egy boltban az ominózus csirkemellet, aminek a felét elkészítette, a másik felét azonban szilveszter este véletlenül nyersen elöl hagyta a konyhapulton. Amikor hajnalban hazament, halvány fény derengett a helyiségben. Először azt hitte, hogy talán a gáztűzhelyet hagyta égve, majd rájött, hogy korántsem ez történt. A hús világított!
Ahogy felocsúdott a döbbenettől, kapta a telefont és tárcsázta – bocs, benyomkodta – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih), ahol azonban nem kecsegtették vizsgálattal, mondván, hogy a vásárlás óta sok idő eltelt, s a termék akár otthon is szennyeződhetett valamivel.
Ezért a mintával felfegyverkezve besétált a lap szerkesztőségébe. A hús ránézésre egyáltalán nem volt szokatlan, – bár kissé kellemetlen szagot árasztott – azonban sötétben valóban sejtelmes kék fényt bocsátott ki, amelyet akár megnyugtatónak is nevezhetnénk, ha nem fogyasztásra szánt élelmiszerről lenne szó. A róla készült képek itt láthatóak.
A Kisalföld megkereste a győri Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karát, ahol azonban laborvizsgálatok nélkül nem kívántak találgatásokba bocsátkozni, mitől viselkedhet kis teljesítményű izzóként a hús.
Ezután a Nébih budapesti központjánál érdeklődte, ahol még nem találkoznak ilyen jelenséggel, de miután az ügyben nem történt sem laboratóriumi, sem – az élőállat-állományig, annak takarmányáig visszanyúló – nyomon követéses vizsgálat, a valós ok szerintük is csak feltételezhető.
A hatóság két lehetséges magyarázatot adott a furcsaságra.
- Az egyik, hogy valamely Pseudomonas baktériumfajjal szennyeződött a hús, amely az előkészítés, feldolgozás során bárhol megtörténhetett. Ezek a baktériumok olyan pigmentet termelnek, amelyek sötétben fluoreszkálnak.
- Emellett felmerül annak a lehetősége, hogy foszforvegyületek foszforeszkálása okozza a jelenséget. Ennek pontos okát a szakemberek nem ismerik, de feltételezik, hogy a gyors csontnövekedés folytán a csontokba épülő foszforvegyületek hozhatók összefüggésbe vele és a háttérben valamilyen kémiai folyamat állhat. Mivel ez nem általános, előfordulásában más tényezők – például a takarmányozás – is szerepet játszhatnak.
(forrás: Kisalföld)
Szerző
Friss
- Hankó miniszter-közszolga: a Bokros-csomag és a ‘Ratkó-dédunokák’ meg nem születése okán nincs elég kisded Magyarországon
- Lázár János pikírten Rákosrendező-ügyben: a kormánynak az a fontos, hogy a budapestieknek jó legyen
- Bajnai Gordon: akiket érdekelnek a tények és persze a saját lelki higiéniám érdekében 3 állítás
- Én már elvesztettem a fonalat, tudja valaki, hogy mennyinél tartunk? – Heti Jusztság…
- A hülyeség nem kifizetődő – Szijjártó ez esetben ‘nem a pénzre megy…’
- Felfoghatatlan: 11-12 éves gyerekek hónapok óta brutálisan bántalmazhatták társaikat – Aki hallgat, bűnrészes…
- Már csak 4 hónapnyit kell aludni és újra ‘támad’ a CPAC Hungary, az alkalom, ahol Orbán újra ‘főszónokolhat’
- Egy a Robert De Niroról terjedő combos, hamis hír nyomában
- Pintérék nem tanulnak semmiből – Hiába volt a bombariadó rossz tapasztalata, marad a mobilszigor az iskolákban
- Magyar György: mini-Dubai ügyben minden út a bírósághoz vezet