A világító csirke esete – avagy Tiborcz István arra járt?

A megmagyarázhatatlan eset természetesen Magyarországon – hol máshol – történt 2018-ban. Egy konyhakész csirke földöntúli kék fényt bocsátott ki magából. Tette mindezt az éj leple alatt Ikrény egyik konyhájában.Ufó-látta szárnyas?

Az elképesztő történettel besétált egy férfi a Kisalföld szerkesztőségébe, ahol részletesen beszámolt a vele történtekről. Az eset 2017-re nyúlik vissza, akkor vásárolta egy boltban az ominózus csirkemellet, aminek a felét elkészítette, a másik felét azonban szilveszter este véletlenül nyersen elöl hagyta a konyhapulton. Amikor hajnalban hazament, halvány fény derengett a helyiségben. Először azt hitte, hogy talán a gáztűzhelyet hagyta égve, majd rájött, hogy korántsem ez történt. A hús világított!

Ahogy felocsúdott a döbbenettől, kapta a telefont és tárcsázta – bocs, benyomkodta – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih), ahol azonban nem kecsegtették vizsgálattal, mondván, hogy a vásárlás óta sok idő eltelt, s a termék akár otthon is szennyeződhetett valamivel.

Ezért a mintával felfegyverkezve besétált a lap szerkesztőségébe. A hús ránézésre egyáltalán nem volt szokatlan, – bár kissé kellemetlen szagot árasztott –  azonban sötétben valóban sejtelmes kék fényt bocsátott ki, amelyet akár megnyugtatónak is nevezhetnénk, ha nem fogyasztásra szánt élelmiszerről lenne szó. A róla készült képek itt láthatóak.

A Kisalföld megkereste a győri Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karát, ahol azonban laborvizsgálatok nélkül nem kívántak találgatásokba bocsátkozni, mitől viselkedhet kis teljesítményű izzóként a hús.
Ezután a Nébih budapesti központjánál érdeklődte, ahol  még nem találkoznak ilyen jelenséggel, de miután az ügyben nem történt sem laboratóriumi, sem – az élőállat-állományig, annak takarmányáig visszanyúló – nyomon követéses vizsgálat, a valós ok szerintük is csak feltételezhető.

A hatóság két lehetséges magyarázatot adott a furcsaságra.

  1. Az egyik, hogy valamely Pseudomonas baktériumfajjal szennyeződött a hús, amely az előkészítés, feldolgozás során bárhol megtörténhetett. Ezek a baktériumok olyan pigmentet termelnek, amelyek sötétben fluoreszkálnak.
  2. Emellett felmerül annak a lehetősége, hogy foszforvegyületek foszforeszkálása okozza a jelenséget. Ennek pontos okát a szakemberek nem ismerik, de feltételezik, hogy a gyors csontnövekedés folytán a csontokba épülő foszforvegyületek hozhatók összefüggésbe vele és a háttérben valamilyen kémiai folyamat állhat. Mivel ez nem általános, előfordulásában más tényezők – például a takarmányozás – is szerepet játszhatnak.

(forrás: Kisalföld)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük