Kultúra
A világító csirke esete – avagy Tiborcz István arra járt?
A megmagyarázhatatlan eset természetesen Magyarországon – hol máshol – történt 2018-ban. Egy konyhakész csirke földöntúli kék fényt bocsátott ki magából. Tette mindezt az éj leple alatt Ikrény egyik konyhájában.

Ufó-látta szárnyas?
Az elképesztő történettel besétált egy férfi a Kisalföld szerkesztőségébe, ahol részletesen beszámolt a vele történtekről. Az eset 2017-re nyúlik vissza, akkor vásárolta egy boltban az ominózus csirkemellet, aminek a felét elkészítette, a másik felét azonban szilveszter este véletlenül nyersen elöl hagyta a konyhapulton. Amikor hajnalban hazament, halvány fény derengett a helyiségben. Először azt hitte, hogy talán a gáztűzhelyet hagyta égve, majd rájött, hogy korántsem ez történt. A hús világított!
Ahogy felocsúdott a döbbenettől, kapta a telefont és tárcsázta – bocs, benyomkodta – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih), ahol azonban nem kecsegtették vizsgálattal, mondván, hogy a vásárlás óta sok idő eltelt, s a termék akár otthon is szennyeződhetett valamivel.
Ezért a mintával felfegyverkezve besétált a lap szerkesztőségébe. A hús ránézésre egyáltalán nem volt szokatlan, – bár kissé kellemetlen szagot árasztott – azonban sötétben valóban sejtelmes kék fényt bocsátott ki, amelyet akár megnyugtatónak is nevezhetnénk, ha nem fogyasztásra szánt élelmiszerről lenne szó. A róla készült képek itt láthatóak.
A Kisalföld megkereste a győri Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karát, ahol azonban laborvizsgálatok nélkül nem kívántak találgatásokba bocsátkozni, mitől viselkedhet kis teljesítményű izzóként a hús.
Ezután a Nébih budapesti központjánál érdeklődte, ahol még nem találkoznak ilyen jelenséggel, de miután az ügyben nem történt sem laboratóriumi, sem – az élőállat-állományig, annak takarmányáig visszanyúló – nyomon követéses vizsgálat, a valós ok szerintük is csak feltételezhető.
A hatóság két lehetséges magyarázatot adott a furcsaságra.
- Az egyik, hogy valamely Pseudomonas baktériumfajjal szennyeződött a hús, amely az előkészítés, feldolgozás során bárhol megtörténhetett. Ezek a baktériumok olyan pigmentet termelnek, amelyek sötétben fluoreszkálnak.
- Emellett felmerül annak a lehetősége, hogy foszforvegyületek foszforeszkálása okozza a jelenséget. Ennek pontos okát a szakemberek nem ismerik, de feltételezik, hogy a gyors csontnövekedés folytán a csontokba épülő foszforvegyületek hozhatók összefüggésbe vele és a háttérben valamilyen kémiai folyamat állhat. Mivel ez nem általános, előfordulásában más tényezők – például a takarmányozás – is szerepet játszhatnak.
(forrás: Kisalföld)
Szerző
Friss
- Gondja van valamivel? Bejelentheti a Tisza probléma-térképén – Kétszázjónéhány nap múlva….?
- Hiszi, nem hiszi? Napi horoszkóp, 2025. július 13., vasárnap
- Takács Pétert már lebuktatni is ciki….
- Mennyi is az annyi? – Juszt László a teljesség igénye nélkül, de utánuk számolt
- Közéleti hírlevél, avagy a fideszes pofátlanság csúcsa – még a Gondosórán is túl…
- Nyilvánosan elérhetők az európai parlamenti képviselők vagyonnyilatkozatai
- A Tisza Párt második kongresszusa: „Működő ország” – kövesse élőben, ha van kedve…
- Így utaznak az EU-s miniszterelnökök: kormánygép vagy menetrendszerű járat? – Orbánék a fapadoson
- Tedd le, ami a kezed ügyében van: beesett a hétvégi horoszkóp!
- Peppa malac felnyomva az NMHH-nál – „Vizuális típus lévén, látom, ahogy a nagy fekete autóba betuszkolják Peppát…”