Frissítve! Visszaszerezzük az önkormányzati szabadságot

Az október 13-i választás arról is szól, hogy lesz-e még egyáltalán önkormányzatiság, önkormányzati politika – jelentette ki Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt hétfőn Budapesten.

Szeretnénk a településeket zöldebbé és egymással szolidárisabbá tenni

Karácsony Gergely több város ellenzéki polgármesterjelöltjével közösen, a helyi önkormányzatok napja alkalmából sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: „hiszünk abban, hogy a változást akaró emberek akaratát képviselve visszaszerezzük azt az önkormányzati szabadságot, amelyet az elmúlt évek politikája elvett a településektől”. Ezzel a szabadsággal élve szeretnénk a településeket zöldebbé és egymással szolidárisabbá tenni – mondta.

Karácsony Gergely közölte, magyar európai parlamenti képviselőkkel közösen szeretnék elérni azt is, hogy az Európai Unió növelje azokat a forrásokat, amelyeket az önkormányzatok közvetlenül is megszerezhetnek a saját településük fejlesztésére.

Veszélyben egy fontos érték, az önkormányzatiság

Példaként említette, hogy az általa vezetett Zugló az elmúlt öt évben több mint kétmilliárd forintnyi ilyen támogatást nyert az uniótól.

Karácsony Gergely elmondta: az a változás, amit október 13-án szeretnének elindítani Budapesten és minden más településen, éppen arról szól, hogy a rendszerváltás nagyon fontos értékét, az önkormányzatiságot megőrizzük. „Veszélyben van ez az érték, hiszen az elmúlt kilenc évben a Fidesz igen nagy mértékben csorbította az önkormányzatok jogait” – fogalmazott Karácsony Gergely, hozzátéve: elvették a helyben lakók jogát attól, hogy maguk határozzanak településük sorsáról.

MTI/Mónus Márton

Nincs szükség látványberuházásokra

Hegyesi Beáta, Budakeszi ellenzéki polgármesterjelöltje arról beszélt, a fideszes városvezetés felülről irányított pénzeket fordít projektekre, ugyanakkor a településeknek nem erre, hanem organikus fejlődésre van szükségük.

Glázer Tímea, győri polgármesterjelölt azt mondta, ők nyitott városházát szeretnének, hogy a városban élők beleszólhassanak a helyi döntésekbe.

Márton Roland, székesfehérvári polgármesterjelölt kijelentette: elszántan dolgoznak a szabad, szolidáris Székesfehérvárért, és a látványberuházások helyett az adófizetők pénzét egészségügyre, közlekedésre, valamint oktatásra kell költeni.

Radócz Zoltán, szolnoki polgármesterjelölt a korrupció visszaszorítását jelölte meg fő céljaként, és azt mondta: az elmúlt öt évben szinte minden közbeszerzésről a Fidesz pártközpontjában döntöttek.

A pécsi polgármesterjelölt, Péterffy Attila arról beszélt, hogy a város morális és gazdasági válságba került, mert a városvezetés az elmúlt években felelőtlen, vagy tudatos, az állami „korrupciót kiszolgáló döntéseket hozott” – mondta, hozzátéve, hogy Pécs adóssága mára ismét 10 milliárd forint feletti.

A Fidesz orwelli világa

A sajtótájékoztatón Karácsony Gergelyt arról is kérdezték, nem érzi-e kínosnak, hogy már a harmadik verzióval áll elő a csütörtökön kiszivárgott hangfelvételével kapcsolatban.

Elmondta, óriási skandalum, hogy egy ellenzéki párt elnökségi ülését valakik lehallgatják egy olyan helyiségben, amely nemzetbiztonságilag szigorúan védett. Az ügyben a szükséges jogi lépéseket megtették – közölte.

„Ez az egész ügy nem rólunk szól, hiszen ebben a beszélgetésben én semmit nem mondtam, amit nyilvánosan ne képviseltem volna korábban. Ez szerintem a Fideszről szól” – fogalmazott, hozzátéve, hogy mindez egy orwelli világ része.

(Forrás: MTI)

megosztás

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük