A magyar televíziózás egyik legnagyobb alakja, élő legendája Vitray Tamás. A Kossuth-díjas újságíró, riporter, kiváló művész. November elején töltötte be 87. életévét. Generációk nőttek fel a sportközvetítésein, de egy ország rajongott a beszélgetős műsoraiért, az általa vezetett vetélkedőkért. A televíziózás ikonikus alakjával a Magyar Narancs ünnepi számában készült nagy interjú, ezt szemlézzük.

“Te geci zsidó!”

Az interjú elején Vitray a kéretlenül megkapott zsidó sorsról, családja második világháborús életéről beszélt. Édesanyja az auschwitzi haláltábor felszabadítása után 90 nappal halt meg, már menthetetlen volt. Őszintén beszélt arról is, hogy újságírói pályafutása alatt érték -e atrocitások a származása miatt:

“Nagyon a vége felé, a Népstadionban egy Honvéd-Fradi-meccs szünetében, amikor a szurkolók a közvetítőállomásunk alatt vonultak át a másik kapu mögé, az egyik, zászlóba burkolt, tizenéves kölyök megállt, elég közel hozzám, és azt mondta: ” te geci zsidó”. Élő mikrofonnal voltam, Faragó Richard bármikor visszaadhatta a szót, így nem reagálhattam. De a kollégáim sem reagáltak, amiért később a gyártásvezető bocsánatot kért. Nem haragudtam, ahogy a kölyökre sem, hiszen nyilván otthonról hozta, csak borzasztó elegem volt.”

Napjaink közéletéről véleménye és magatartásformája van. Az előbbi többé-kevésbé megegyezik -ahogy fogalmazott-egy elég jelentős többség véleményével:

“Az utóbbi nem feltétlen progresszív példa, de sajnos többre nem vagyok képes. Nemcsak az életkorom miatt, hanem mert egész életemben örökösen ugyanazok a dolgok jönnek elő, más nehézségi fokon. És ha átadnám magam ezeknek, agyfrászt vagy ideg-összeroppanást kapnék a stressztől, ezért az én magatartásom egyfajta hárítás. Nem tetetem magam hülyének, de nem vagyok képes a napi őrületek miatt megbotránkozni, szétrobbanni, idegbajt kapni.”

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét