A nyár egyik nagy botránya volt, hogy utolérhetetlenné vált az egyik legismertebb nálunk is működő őssejtbank, a CryoSave.

Hol volt, hol nincs?

“Röviden az előzményekről: a CryoSave magyarországi leányvállalata felszívódott, az ügyfelek a svájci anyacégtől vártak felvilágosítást, hiába. Sok magyar ügyfelet a svájci központhoz irányítottak, ám hiába, sem az ügyfeleknek, sem az Indexnek nem adott a kinti cég illetékese érdemi magyarázatot a történtekre. Később kiderítettük, hogy a CryoSave magyar leányvállalatából a pénzt egy az egyben kiszippantották egy svájci cégbe. Ez utóbbi cég került most a svájci rendőrség nyomozásának fókuszába.” Írja az INDEX

A cég a náluk letétbe helyezett mintákat állítólag elszállította Lengyelországba. Az azonban a mai napig nem világos, hogy a minták elszállítása megelőzte, vagy követte azt, hogy a svájci hatóságok visszavonták a cég működési engedélyét.

Addig, ameddig a küldő cég körül minden homályos, a befogadó lengyel cég tökéletesen átlátható és minden Lengyelországban szükséges engedéllyel rendelkezik.

Az is tény azonban, hogy még ha legálisan szállították is el a mintákat, valami gubancnak lennie kell a cég körül, hiszen a svájci hatóságok augusztus óta nyomoznak, a héten pedig több helyszínén is házkutatást tartottak – adta hírül az Index.

Mindeközben a nyomozás Magyarországon is tart, ám annak állásáról nem tudott a portál információt szerezni.

Mire jók a lefagyasztott őssejtek?

“A születés pillanatában kinyert őssejteket korábban csak a csontvelő eredetű őssejtek alternatívájának tekintették, ám kutatások bebizonyították, hogy felülmúlhatják az utóbbiakat. Leginkább azért, mert a köldökzsinórvér többféle őssejtet tartalmaz, így számos betegségben nyújthat segítséget. Jelen pillanatban világszerte használják például daganatos eredetű betegségeknél abban a stádiumban, amikor a szervezet saját őssejt-tartalékai kimerülnek, például a kemoterápia hatásaként” – írta a hvg egy korábbi cikkében.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét