Zordra fordult az időjárás Odacsap az ősz

Csütörtökön hidegfront, lehűlés, viharos, borongós idő várható. Kelet felé távolodik a csapadék.

Ez lesz ma!

-A Dunántúlon és a középső országrészben reggel megszűnik mindenütt az eső, már nem valószínű számottevő csapadék. Délután a felhőtakaró is vékonyodni, itt-ott szakadozni kezd, elő-előbújhat a nap is.

-A keleti országrészben délelőtt még sokfelé, délután egyre inkább csak a keleti határviék térségében esik eső.

Délelőtt sokfelé viharos erősségű északnyugati, északi szél fúj (60-80 km/órás széllökések), ami a délután folyamán fokozatosan mérséklődik, estére többnyire legyengül.

Éjjel eleinte még sok lesz a felhő, de északnyugat felől tovább csökken a felhőzet.

Péntek

Hajnalban már csak a Tiszántúl térsége fölé várható összefüggőbb felhőtakaró, de csapadék ott sem hullik. Mérsékelt, majd gyenge légmozgás mellett gyorsan hűl a levegő. Hajnalban kifejezetten hideg idő ígérkezik. Foltokban párásság, köd képződhet.

Van azért jó hír is:  frontmentes, eseménytelenebb, változóan napos-felhős-párás-ködfoltos és hűvös időre van kilátás. A reggel kifejezetten hidegnek ígérkezik pára és ködfoltokkal. Délelőtt ritkulnak, többnyire eloszlanak a ködfoltok. A déli országrészben várható nagyobb eséllyel napsütés, míg északon tartósan megmaradhat a párásságból kialakuló felhőzet, illetve délután, észak felől újabb felhősáv éri el a térséget. Északkeleten, elvétve kisebb eső, szemerkélés is előfordulhat belőle.

Éjjel az északról érkező felhőzet beborítja az országot. Északon kisebb eső, szemerkélés is előfordulhat elszórtan.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

csütörtök reggel nyugaton 9, keleten 11-15,

csütörtök délután délnyugaton 15, északkeleten 12,

Hétvége

Szombaton mérsékelt hidegfront alakíthatja az időjárást. Erősen, délután itt-ott szakadozottabban felhős időre van kilátás. Elszórtan, elsősorban északon fordulhat elő zápor, időszakos esők. Élénkül az északnyugati szél.

Vasárnapra zömében csapadékmentes, változóan napos-felhős, időre van kilátás élénk északi széllel. Az északi országrészben ígérkezik felhősebb idő, elszórtan szemerkélő eső.

Jövő hét eleje

– Hétfőn reggel hideg, napközben is hűvös idő, élénk, keleten erős északkeleti szél most a legvalószínűbb. Délelőtt felhősebb idő ígérkezik, de kelet felől egyre nagyobb térség fölött süt ki a nap.

– Kedden reggel, északon gyenge fagy sem kizárt. Napközben is hűvös lesz, de napsütésre van kilátás.

Közlekedésmeteorológia

Csütörtökön viharos széllökések és esőtől vizes, csúszós útszakaszok nehezítik a közlekedést. A kedvezőtlen időjárási viszonyok és a hidegfront okozta növekvő reflexidő miatt jelentősen nő a balesetek kockázata!

A vélemény bizonytalansága ÁTLAGOS.

Véleményalkotó: Aigner Éva és Pártai Lucia

Eumet

Ilyen a vihar

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük