10.000.- forintja bánja, ha hétfőtől ott parkol, ahol nem mindenkinek lehet

Az nem újdonság, hogy  Budapesten lakossági parkolóhelyeket alakítottak ki a kerületek és az sem novum, hogy este 6 óra után büntetik, akik jogtalanul hagyják ott autóikat. Van ahol bírságot szab ki az erre hivatott, de előfordul, hogy kerékbilinccsel hívják fel a „rosszalkodók” figyelmét, ami kontraproduktívnak tűnik, hiszen ettől biztosan tovább marad foglalt a parkoló.

Ferencváros bekeményít

Hétfőtől 10 ezer forint szabálysértési bírsággal bünteti a ferencvárosi közterület-felügyelet azokat az autósokat, akik lakossági engedély nélkül este 6 és reggel 7 között a kizárólagos lakossági parkolóhelyeken hagyják autóikat a IX. kerületben

– közölte az Ferencvárosi Önkormányzat az MTI-vel. A kizárólagos parkolás csak az esti időszakot érinti, reggel 7 óra és este 6 között ugyanolyan feltételekkel használhatja bárki ezeket a parkolókat, mint korábban.

A zöld rendszámú autókra is ugyanez a szabály vonatkozik, csak lakossági engedéllyel parkolhatnak a kijelölt részeken. A várakozási tilalmi időszak a hét minden napján érvényes. Minden kizárólagos parkolási szakaszt kiegészítéssel ellátott várakozni tilos tábla jelez

– tették hozzá.

4351 fizetős parkolóhelyből 1205 érintett…

Ferencváros február 20-án vezette be a kizárólagos lakossági parkolást

a Haller utcától befelé eső Belső és Középső-Ferencvárosban

a helyi lakosok parkolás-problémáinak enyhítésére. Ezen a területen 4351 fizetős parkolóhely van, amiből 1205 darabot jelölt ki az önkormányzat kizárólagos lakossági parkolónak. A tájékoztatás szerint az első tapasztalatok kifejezetten jók, felméréseik alapján

az autósok csak 10 százaléka állt eddig rossz helyre.

Ferencváros polgármestere a kizárólagos lakossági parkolást azért kezdeményezte, hogy a helyiek parkolási gondjait enyhítsék a kijelölt idősávban.

A rendszer segít abban, hogy este ne kelljen hosszan körözve parkolóhelyet keresni

– fűzték hozzá a közleményben.

Gyakori kérdések és a rá adott válaszok

Akik rokonokhoz, vagy vendégségbe érkeznek, azok hol parkoljanak?

1205 helyen alakítottuk ki a kizárólagos lakossági parkolást, a fennmaradó 70% továbbra is bárki által igénybe vehető marad.

Reggel 7.00 órakor az ott lakóknak el kell hagyniuk a kizárólagos lakossági parkolásra kijelölt helyeket?

A kijelölt helyeken 7:00 és 18:00 között bárki várakozhat, a parkolási díj szabályos megfizetése, vagy érvényes engedély kihelyezése mellett, tehát a lakosoknak nem kell elhagyniuk az este elfoglalt helyet.

Aki a kerületben lakik albérletben, de az állandó lakcíme vidéken van, az használhatja a kijelölt helyeket?

A kizárólagos lakossági helyeken érvényes 1-es zónás lakossági engedéllyel lehet várakozni 18:00 – 7:00 között, tehát a lakcímkártyán lévő tartózkodási hely nem jogosít fel a használatukra.

Zöld rendszámmal lehet a kijelölt helyeken parkolni?

A kizárólagos lakossági helyeken érvényes 1-es zónás lakossági engedéllyel lehet várakozni 18:00 – 7:00 között. Ezen az időszakon kívül (7:00-18:00) a parkolóhelyeket a díjfizető övezet általános szabályai szerint lehet igénybe venni. A hatályos fővárosi közgyűlési rendelet alapján zöld rendszámmal tehát 7:00-18:00 között díjmentesen lehet itt is várakozni, 18:00 után viszont a helyet érvényes lakossági matrica hiányában el kell hagyni.

<<< Kövesse oldalunkat a Google hírekben! >>>

Aki ferencvárosi üzletben szeretne vásárolni, az hol parkoljon?

A kizárólagos lakossági helyek 18:00 előtt a fizető övezet általános szabályai szerint használhatók. A Ferencvárosban meglévő fennmaradó 70% parkolóhely továbbra is bárki által igénybe vehető.

Aki 17.00 órától 20.00 óráig vált parkolójegyet és a kijelölt helyeken parkol, azt 18.00 óra után megbüntetik?

Igen. A kiegészítő KRESZ táblán jelölt időtartamban kizárólag érvényes 1-es zónás lakossági engedéllyel lehet a kijelölt helyeken várakozni.

Mi a helyzet hétvégén? Szombat és vasárnap éjszaka sem lehet a kijelölt helyekre állni matrica nélkül?

A várakozási tilalom a hét minden napjára, így a hétvégékre is vonatkozik.

Rokkantkártyával matrica nélkül is igénybe vehetők a helyek?

A KRESZ általános szabályainak megfelelően a mozgáskorlátozott kártyát jogszerűen használók a kijelölt helyeken is egész nap szabályosan várakozhatnak, az érvényes kártya előlapjának teljes egészében jól látható kihelyezésével.