Parkolás, te baromi drága! – Szeptembertől jön az új parkolási rend Budapesten

Közlöny van róla: az eddigi, 27 féle parkolási zóna helyett átlátható, négy zónából álló egységes parkolási rendszert vezetnek be szeptember 5-től (hétfőtől) Budapesten. A főváros területén négy zónát jelöltek ki és hogy bonyolultabb legyen a dolog, a zónák nem követik a kerülethatárokat.

A – B – C – D – slussz tovább…..

  • Az A-jelű zónában 600 forintba kerül óránként a parkolás, és 8 és 22 óra között kell a díjat fizetni,
  • a B-jelűben 450 forint az óradíj 8 és 20 óra között,
  • a C-zónában 300 forint, 8-18 óra között,
  • a D-zónában pedig 200 forint, 8-18 óra között.

Az új zónatáblák

Az A-B-C zónákban legfeljebb három órát lehet parkolni, a D-zónában ez nincs korlátozva. A jelenlegi díjakhoz képest a drágulás nem egyenlő mértékű területileg – írja az Index.

“A” zóna

A Belváros-Lipótváros és Újlipótváros parkolási díjai 525 forintról 600 forintra nőnek. A szintén A zónás Belső-Erzsébetváros, Belső-Terézváros, Belső-Józsefváros és Belső-Ferencváros körzetei már 440 forintról ugranak 600 forintra, sőt a Nagykörúton kívüli A zónás részek 350 forintról emelkednek 600-ra. És van néhány terület, például a józsefvárosi Népszínház utca, József utca, Práter utca környékének jelentős része, ahol a drágulás még nagyobb: 265 forintról nő 600 forintra az egyórás tarifa.

“B” zóna

is hasonló mértékben eltérő a drágulás egyes területek között. Míg a körzetek zömében 350 forintos óránkénti parkolási díjról nő 450 forintra a tarifa, addig ebbe a zónába került a jelenleg 265 forintos Külső-Józsefváros, sőt 175 forintos körzet is (Külső-Angyalföld egy része), ahol a tarifaemelkedés 100 százalékos.

“C” zóna

Az érintett körzetek zömét a 265 forintos területek teszik ki, ahol 300 forint lesz az új parkolási díj. Ide is bekerült néhány 175 forintos szektor, például Külső-Józsefvárosban, Kőbányán, vagy a III. kerületi lakótelepeken így nagyjából 70 százalékos díjemelkedéssel lehet számolni. Óbudán a jelenlegi 350 forintos parkolási zónákban 450 forintot kell fizetni szeptember 5-től, azokban az övezetekben pedig, ahol most 265, vagy 175 forint egy óra parkolás, 300 forint lesz. A jelenlegi 175 forintos zónákban még korlátlan ideig ott lehet hagyni az autót, de szeptembertől ez is változik: 3 óra lesz a maximális parkolási idő. Az Óbudára látogatók megszokhatták, hogy a jelenlegi 350 forintos zónákban este 6-ig kell fizetni a parkolásért, ez változik este 8 órára.

“D” zóna

Eredetileg a ferencvárosi József Attila-lakótelepet és környékét tartalmazta, de a módosító indítványokkal kibővült további kőbányai, valamint lágymányosi területekkel. Itt a jelenlegi 175 forintos óradíjról 200 forintra változik a tarifa.

Egyre több helyen….

Budán a II. és a XI. kerület, Pesten pedig Kőbánya és Zugló is kiterjeszti a fizetős parkolóövezetét

A II. kerületben november elsejétől bővülhet a fizetős övezet: Pasaréten a Szilágyi Erzsébet fasor – Lotz Károly utca – Pasaréti út – Gábor Áron utca által határolt területen kell majd fizetni a parkolásért, illetve a Rózsadombtól kívülre eső részen a Gábor Áron utca – Pusztaszeri út – Alsó Zöldmáli út lesz az új határvonal. A zónát hasonló szélességben szeretnék kiterjeszteni mint a szomszédos Óbudán, ezért a Szépvölgyi út 52-66. előtti terület is a bővítés része lesz.

Újbuda sem marad ki a szórásból

Júliustól már a Műegyetem környéke és az Infopark, augusztustól pedig a Bartók Béla út és a Karolina út környéke is része a fizetős zónának. Decembertől ismét bővítik a területet, a kelenföldi vasútállomás környékén – beleértve Őrmezőt is – szintén megszűnik az ingyen parkolás lehetősége a P+R parkolókon kívül. Az Etele téren, az Etele úton és környékén a Fehérvári útig, valamint Őrmezőn a Balatoni útig, tehát a 7-es főútig mindenhol fizetni kell majd a parkolásért. A Műegyetem környéke, a Bartók Béla út és a Karolina út környéke, valamint a Gellérthegy környékén fekvő területek a B és C zónába tartoznak majd: figyelni kell tehát, hogy a B zónás területeken már a 18 és 20 óra között is fizetni kell majd a parkolásért. Az Infopark környéke, valamint Kelenföld és Őrmező a D zónába tartozik majd: ezeken a területeken korlátlan ideig ott lehet hagyni az autót, 8 és 18 óra között 200 forintos óradíjért.

Jó hír, hogy a Hegyvidéken nem tervezik bővíteni a zóna területét.

Zugló

Hamarosan Zuglóban is kiterjeszthetik szinte a kerület széléig a fizetős parkolást. Az Örs vezér terénél már most 265 forintba kerül ott hagyni az autót, emiatt pedig a Pillangó parkot és környékét használják P+R parkolóként az átutazók, amiből az ott lakóknak már elegük van. Ezért a zuglói önkormányzat a Fogarasi út – Nagy Lajos király útja – Kerepesi út által bezárt háromszög területét teljesen fizetőssé teszi ősztől. A zuglói zóna belső része a B típusba tartozik majd, tehát reggel 8-tól este 8-ig kell számolni a 450 forintos óradíjjal. A külső rész – beleértve az Örs vezér terét és a Fogarasi út – Nagy Lajos király útja – Kerepesi út környékét – az olcsóbb, C zóna lesz, ott 8 és 18 óra között 300 forintot kell fizetni óránként.

Kőbánya

A X. kerületben eddig csak a Gyakorló utcai lakótelep környékén és a Üllői út melletti lakótelepnél kellett fizetni két kisebb területen. Fizetőssé válik hamarosan: a Kőrösi Csoma Sándor út mentén több terület, a Bajcsy-Zsilinszky kórház tágabb környezete, a teljes Gyárdűlő (az Üllői út, a Népliget mellett futó vasútvonal, a Kőbányai út és a Száva utca által határolt terület) és a Laposdűlő teljes területe (a Hungária körút – Kőbányai út – Pongrácz út háromszögben minden, beleértve a Hős utcát is.) Az Üllői út mentén fekvő parkolási zónában jelenleg 175 forintot kell fizetni óránként, szeptembertől 200 forintra módosul az óradíj– írta a napi.hu.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Friss!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.