400 ezer évet vesz el a rák a magyarok életéből

Magyarországon évente 32-33 ezer ember hal meg rák miatt, ami arányaiban a legrosszabb adat az OECD-országok között. A kormány szervezett szűrővizsgálatokat tervez, új rákellenes programmal készül, de a 24.hu által kérdezett orvosok szkeptikusak, nagyon komoly hiányosságokról számoltak be.

Magyarországon például több mint ötezer ember hal meg vastagbélrákban évente, ezzel világelsők vagyunk. Pedig a vastagbélrák lassan alakul ki, tíz-tizenkét év alatt, tehát ha a daganatot időben észreveszik és eltávolítják, a páciens jó eséllyel meggyógyulhat.

A legtöbbünknek sajnos van olyan tapasztalata, hogy rokonáról, közeli ismerőséről túl későn derül ki, hogy rákos, és már nem lehet rajta segíteni. Miközben nemcsak a vastagbélrákot, hanem más daganatos betegségeket is sokkal nagyobb arányban lehetne túlélni, ha nem az utolsó pillanatban kerülnének orvos elé a betegek.

Abban egyetértett minden orvos, akivel beszéltek, hogy az elégtelen egészségügyi szolgáltatások és az egyéni felelőtlenség együttesen okozza, hogy Magyarországon olyanok is sokan meghalnak rákos megbetegedésekben, akik egyébként menthetők lennének.

Mára a daganatos halálozások okozzák a legtöbb elvesztett életévet a férfiak körében, illetve a női mortalitásban is messze a legveszélyesebb idő előtti haláloknak számítanak.

A statisztikai hivatal számítása szerint 2012-ben százezer főre számítva a férfiak 2325, a nők 1468 évet veszítettek el összesen az életükből daganatok miatt.

A nemzetközi sztenderdeknek megfelelően potenciális 70 éves életkorral számol a KSH, azaz úgy fordítható le ez az adat, hogy százezer, a 70. életévét meg nem élő magyar majdnem 4000 évet veszít el az életéből daganatos megbetegedések miatt. Ez a teljes országra számítva körülbelül 400 ezer év: ennyivel rövidíti meg a rák a magyarok életét.

(Forrás: 24.hu)

Kapcsolódó:

Csaknem 10 millióan halnak meg idén rákban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük