Connect with us

Kerítésen innen

Egy jelentés, két olvasat: a kormány szerint minden OK, a számok azonban makacs dolgok

tanitas-orban
Megosztás

Milyen érdekes, hogy az értő olvasás is eljutott azok közé a dolgok közé, amit az ember pártpreferenciája szerint végez. Ilyen a magyar oktatás helyzete a PISA-felmérése szerint.

Kormány-értelmezés

„Minden területen javultak Magyarország oktatási eredményei a PISA mérésben. A magyar tanulók a 2015-ös eredményekhez képest jobban teljesítenek – derül ki a PISA felmérésből. A magyar diákok eredményei mindhárom mérési területen – a szövegértésben, matematikában, természettudományban – javultak. Magyarország eredménye megközelíti a világ legfejlettebb országait tömörítő OECD átlagát.”

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár szerint a javuló tendenciák mögött ott vannak a köznevelésben elindított fejlesztések, az állami felelősségvállalás az iskolák fenntartásáért, a pedagógusok, a gyermekes családokat és az iskoláztatást segítő kormányzati intézkedések. (forrás)

Ugyanerről más szemszögből

Megjelent az OECD által készített 2018-as PISA-jelentés. A magyar diákok továbbra is az átlag alatt teljesítenek szövegértésből, matematikából és természettudományakból, igaz: nem romlott tovább a színvonal.

Úgy tűnik, a nagy teljesítményzuhanás megállt, a közoktatás teljesítménye stabilizálódni látszik egy, a 2003-asnál jóval alacsonyabb színvonalon. Ez a rendszer ennyit tud

– írja Radó Péter oktatáskutató a Facebookon. A mostani mérésen 4-6 ponttal jobb lett a magyar diákok teljesítménye, ez azonban hibahatáron belüli érték – számolt be a hvg.hu

Így változott a magyar diákok teljesítménye az évek során:

A makacs számok nyelvén…

A mérés átlaga szövegértésből 487 pont volt, amit a magyar 15 éves diákok tavaly sem értek el a maguk 476 pontjával a vizsgálatban, a 33. helyen végeztek, az orosz, horvát, cseh gyerekek is jobb teljesítményt értek el.

A matematika és természettudomány éllovasai szintén a kínai régiók és Szingapúr. A magyar diákok ezekben sem érték el a 489-es átlagot a maguk 481 pontjával.

A fenti két értelmezés is jelzi, hogy tényleg nagy a gáz. Ki hülyít kit? De ami ennél is fontosabb: mi lesz a srácainkkal?

megoszt

Szerző

1 Comment

1 Comments

  1. tóth lászló

    2019.12.03 12:33 at 12:33

    A dolog drámai és bár már 5 éve nem tanítok, 30 éves felsoktatási tapassztalataim látványos romlásról tanuskodtak: pl. egy 39 közhasznú idegen szó (pl. horizontális, verrtikális) magyar jelentésével egy 400 fős nem reprezetatív mintán 19 jó válasz volt az átlag 2004-ben a Kodolányi János Főiskola különböző szakos hallgatói körében).

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük