Connect with us

Kerítésen túl

Párhuzam a bukóban lévő Netanjahu és a (ki tudja) Orbán között

Megosztás

A nagy keleti körúton lévő magyar külügyminiszter szerencsés esetben (pl. kedden) talán még hivatalában találja az izraeli miniszterelnököt, ugyanis a hétvégén igencsak megnőtt annak az esélye, hogy az Izraelt 12 éve kormányzó, Orbán-szerűen jobboldali Benjamin Netanjahu kipenderül a kormányrúd mögül, akár egyenesen a bírósági fogdába.

Netanjahu
Megosztás

A nagy keleti körúton lévő magyar külügyminiszter szerencsés esetben (pl. kedden) talán még hivatalában találja az izraeli miniszterelnököt, ugyanis a hétvégén igencsak megnőtt annak az esélye, hogy az Izraelt 12 éve kormányzó, Orbán-szerűen jobboldali Benjamin Netanjahu kipenderül a kormányrúd mögül, akár egyenesen a bírósági fogdába.

Bibi a lejtőn

A sorozatos és látványos kormányzati bukkanókat megelégelve, a közkeletű nevén leginkább Bibi-ként emlegetett politikus, az elmúlt időszakban eléggé harcos formáját mutatta, s egy szinte a semmiből előugrott vallási konfliktust alapul véve elég borzalmas tűzharcot vívott némely palesztin erőkkel.

Mivel a magyar kormány megvétózta a feleket békére intő EU-nyilatkozatot, így hát inkább Biden amerikai elnök szava érvényesült, s a harcok elültek. Bibi mégis okkal gondolhatta, hogy győztes honvédőként most kicsit megerősödve, szorosabban húzhatja magához a párologni látszó hatalmat.

Yair Lapid nagy húzása

Ám mit ád Isten (szó szerint, ugyanis a következő szereplők pont rá hivatkoznak) a belpolitikai huzavonák folytán, de leginkább a sorozatos előrehozott választások aktuális epizódja zenitjén most éppen a reménytelennek szánt feladatként kormányalakítással bíbelődő (magát centristának mondó) ellenzéki vezér, Yair Lapid váratlanul megállapodott a szélsőjobboldaliként ismert Naftali Benett vallásos nacionalistával, hogy két éves rotációban legyenek miniszterelnökök, némi külső támogatással, amolyan kisebbségi kormány élén.

Vékony ez jég, de Bibi ellenfeleinek lába alatt talán ez az eddigi legvastagabb. Igazából nem is az a tét, hogy ez a fura, és elvtelennek mutatkozó koalíció mennyire lesz működőképes, hanem az, hogy sok-sok év után sikerül-e Bibit a börtönkapun belülre tuszkolni az ellene hosszú ideje, búvópatakként folydogáló korrupciós eljárásokkal.

 Néhány párhuzam Bibi magyar kollégájával, Orbánnal

  1. Mindketten kb. egytucat éve vannak kormányon,
  2.  mindkettejüknek ugyanaz a megátalkodott (időközben meghalt) amerikai Arthur Finkelstein a szellemi mentora, aki zsidóként és homoszexuálisként azzal házalt a nagyvilágban, hogy a zsidókat és a melegeket utálni kell.
  3. Mindketten híresek arról, hogy innen-onnan komoly ajándékokat fogadnak el kormányzati szívességek fejében, jóllehet Orbán még nincs perbe fogva, Bibi annál inkább.
  4. Ugyancsak mindketten sokat áldoznak a sajtófrontokon róluk szépen szóló hírek érdekében, e téren viszont Orbán van ‘előrébb’.

Az már csak lehetséges párhuzam, hogy Bibi ellenfelei a miniszterelnöki székben való ücsörgés rotációjának ötletével találtak egymásra, jóllehet az első Orbán-kormány bukásában is mintha lett volna egy hasonló, állítólagos megállapodásnak szerepe.

Hogyhogy nem Orbán rohan Izraelbe?

Szerdán lejárnak a határidők Izraelben, s kiderül, van-e Bibi? Szijjártó Péter  alighanem azért helyettesíti most  Netanjahunál a főnökét, mert Orbánnal már többször megesett, hogy akit meglátogatott, az rögvest meg is bukott.

(Olvassa el a teljes cikket a Szócikk portálon!)

Kapcsolódó

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük