Connect with us

Budapesti hétköznapok

Karácsonyi öngyilkosok, szilveszteri alkoholmérgezettek – Év végi terhelés a kórházakon + a járvány és az oltás

Megosztás

Minden évben hangsúlyos kérdés, hogy az év végi ünnepek, miként telnek az egészségügyben. Különösen igaz ez most a világjárvány idején, hiszen egy végletekig leharcolt intézményrendszernek kell szembenézni a karácsony és a szilveszter speciális kihívásaival.

novák
Megosztás

Minden évben hangsúlyos kérdés, hogy az év végi ünnepek miként telnek az egészségügyben. Különösen igaz ez most, a világjárvány idején, hiszen egy végletekig leharcolt intézményrendszernek kell szembenézni a karácsony és a szilveszter speciális kihívásaival.

Karácsonyi depresszió

„Nehéz a karácsony alatt azoknak akik hajlamosak a depresszióra amira , az ünnepek azért is erősíthetnek rá, mert ilyenkor minden a fényről a csillogásról szól, jobban ki vagyunk hegyezve az ingerekre. Hajlamosabbak vagyunk kivenni, felnagyítani azt a dolgot, amivel nem vagyunk elégedettek. A nagyon idealizált dolgok kerülnek előtérbe, ezeket az ingerek kapjuk minden felületről, és hajlamosak vagyunk ezeket a plakát, reklám pillanatfelvételeket valósnak gondolni és ennek fényében a saját életünket sokkal rosszabbnak látjuk.”

-mondta egy korábbi interjúban: Dr. Petróné Hajdú Orsolya pszichológus.

Ezek után nem csoda, ha a kórházakban  karácsony táján fellendül a pszichés kezelésre szorulók száma. Ezzel együtt az tévhit, hogy karácsonykor jelentősen megnövekszik az öngyilkossági kísérletek száma.

Újév hajnalán a detoxon

Kevesen vannak olyanok, akik következmények nélkül tudnak bulizni szilveszterkor. A bulizók többsége fejfájással, rossz közérzettel és kimerülten ébrednek újév napján, a pechesebbek azonban kellemetlen éjszakát tudhatnak maguk mögött. A féktelen ivászat könnyen a detoxikálóban végezhet, avagy a sürgősségin. 2013. január 1-jével ugyanis bezárt a főváros két detoxikálója, helyettük a sürgősségi osztályokon látják el a súlyos alkoholmérgezéssel bekerülő betegeket. Súlyos alkoholmérgezés gyanújával továbbra is a Péterfy Sándor Utcai Kórház toxikológiájára szállítják a betegeket.

Karácsony a honvéd Kórházban

Elég nyugodt, szinte békebeli karácsonya volt a magyar egészségügynek ahhoz képest, hogy más országokban a koronavírus milyen nagy terhelést okozott

– mondta a budapesti Honvédkórház főigazgatója az M1 műsorában. Wikonkál Norbert Miklós azt mondta: egyre több ország híradásában lehet látni, belátták, hogy a harmadik oltás beadásának késői megkezdése hiba volt – írta a Pénzcentrum. A főigazgató elmondta, messze a harmadik körös oltások vezetnek, de sokan vannak, akik meggondolják magukat, és most kérik az első vagy a második oltást. Hozzátette:

orvosként, apaként és felelős polgárként csak azt tudja mondani, hogy a gyermekeknek is meg kell kapniuk az oltást, mert a fertőzési láncot így lehet megtörni.

A Honvédkórház főigazgatója arról is beszélt, hogy az Európában egyre több helyen dominánssá való omikron variáns által relatíve kedvezőbb irányt vett a koronavírus-járvány, hiszen az ugyan sok embert ér majd el, de kevesebbé okoz megbetegedést. Hozzátette:

szinte biztos, hogy hamarosan elindul az ötödik hullám, és a cél továbbra is a lapos járványgörbe.

Kapcsolódó

 

év végi

Szerző

1 Comment

1 Comments

  1. Pingback: Így közlekedj szilveszterkor - Városi Kurír

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük