Connect with us

Kerítésen innen

„Teljesen mindegy, hogyan gondolják önök, mert most már így lesz” – Vagy mégsem? – Egy fideszes eszement einstand margójára

Gulyáságyú Média: a háború által veszélyeztetett gyógyfürdő félmilliárd -500 millió!- forintot kapott kormány bátyótól
Megosztás

Adott egy 26 éves múltra visszatekintő, mindenki megelégedettségére szolgáló, magas színvonalú együttműködés két iskola között, amit egyeztetés és a szándékáról való értesítés -sem a gyerekek, sem a szülők véleményét nem kérték ki- nélkül felmondott az egyik intézmény -az önkormányzati választáson fideszes jelöltként induló- igazgatója. A döntés országos vihart és ellenlépést váltott ki.

Igazgatónő: „így a teljes képzés a városban marad”

A szentesi Horváth Mihály Gimnázium igazgatója felmondta azt az együttműködést, amely a szentesiek drámatagozata és a budapesti Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Szakgimnázium között a huszonöt éve működött. Az iskola korábbi diákjai, köztük Alföldi Róbert, Gáspár Sándor, Náray Erika és Nyáry Krisztián nyílt levelükben arra kérik az érintetteket, vizsgálják felül a döntést.

A szentesi drámatagozatos diákok szülei május 14-én kapták kézhez azt a levelet, amelyben a Keleti István művészeti iskola igazgatója, Jakubeczné Illich Alíz azt közölte, hogy a Horváth Mihály Gimnázium igazgatója, Sipos Kitti Lídia szeptembertől, különösebb magyarázat nélkül megszakítja velük a több mint húszéves együttműködést. Így a továbbiakban

a Keleti már nem tudja támogatni a szentesiek drámatagozatát „közös programokkal, tréningek tartásával, tanári továbbképzésekkel, ingyenes szállás biztosításával”.

Sipos szerint

…. fenntartóként a hódmezővásárhelyi tankerületnek nyilván a rendes gimnáziumi képzésen túl a művészeti képzésre is kell, hogy legyen „rálátása”, ehhez pedig jobb, ha a művészeti iskola, ami az együttműködésben szerepel, ugyancsak Szentesen van.

Jelezte továbbá, hogy

a döntéselőkészítés véget ért, a döntő dokumentum pedig már Pintér Sándor asztalán hever.

(Részletesen itt olvashat a történtekről.)

Nyílt levél

A gimnázium korábbi diákjai által szombaton közzétett nyílt levélben pedig azt írták: a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozata országos jelentőségű pedagógiai műhely, ahonnan színészek, filmes és televíziós szakemberek, írók és alkotóművészek tucatjainak indult a pályája. A szentesi iskola elismert képzési modellje évtizedek alatt alakult ki,

„egy át nem gondolt, radikális változtatással pedig ezt az örökséget nagyon gyorsan le lehet rombolni”.

Az aláírók szerint a szentesi gimnázium irodalmi-drámai tagozata és a Keleti István művészeti iskola együttműködése a képzés sikerének biztosítéka volt eddig, ezért a Keleti lecserélése egy gyakorlati tapasztalattal nem rendelkező zeneiskolára a szentesi pedagógiai műhely végét jelentené. A gimnázium ugyanis a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskolával folytatná tovább az együttműködést.

„Ezzel a lépéssel, ha jogilag nem is, de lényegét tekintve megszűnne a „szentesi drámai”.

Ezért arra kérik a döntéshozókat, hogy segítsenek felülvizsgálni a döntést, a levelüket Sipos Kitti Lídia igazgatón kívül dr. Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkárnak, a Klebelsberg Központot vezető Hajnal Gabriellának, Miklós Anikó tankerületi igazgatónak és Szentes országgyűlési képviselőinek címezték. Az aláírók között ott van:

  • Alföldi Róbert Jászai Mari-díjas színész, rendező
  • Bognár Gyöngyvér Jászai Mari-díjas színész
  • Dombóvári Vanda televíziós műsorvezető
  • Gáspár Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész
  • Gáspár Tibor Jászai Mari-díjas színész, rendező
  • Grecsó Zoltán táncművész, koreográfus
  • Hajduk Károly Jászai Mari-díjas színész
  • Náray Erika színész, énekes
  • Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész
  • Sarkadi Kiss János színész
  • Simon Kornél színész
  • Szávai Viktória Jászai Mari-díjas színész
  • Szekeres Adrien énekes
  • Szőke András Balázs Béla-díjas filmrendező
  • Zajácz D. Zoltán író
  • Zsédenyi Adrienn énekes

és a hozzájuk csatlakozott volt diákok, tanárok sora.

Szerző