Connect with us

Kerítésen innen

Unja? Ne tegye, ebben él! – Újabb falusi EU-s pályázat horror története Hadházy Ákos „megzenésítésében”

Hivatalos kormány-döntés nincs, csak hivatalos tagadás, de ettől csak jobban aggódnak a helyhatóságok
Megosztás

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő regnálása óta fáradhatatlanul járja az országot és „olvasói fülesei” nyomán tárja a köz elé a kisebb, -ez csak pár tízmillióst jelent- nagyobb -itt határ a csillagos ég- pofátlanul lenyúlt, főleg Európai Uniós kisemberek pénzének rögös útját a nemes cél helyett bizonyos magánzsebekbe.

A cirka 1.000 fős Mohora polgijának esete

„Muszáj bemutatnom egy újabb falusi EU-s pályázat horror történetét, még ha talán untatom is vele Önöket. A nógrádi Mohorán a polgármester úgy pályázott egy 15 millió forintos projektre, hogy a képviselő testület semmit nem tudott az egészről, semmilyen jóváhagyást nem adott és ma sincsen fogalmuk sem arról, hogy hová ment a pénz. Ez még a kormányhivatalnak is sok volt, a testületi jóváhagyás elmaradása miatt kénytelen volt „törvényességi észrevételt” tenni – persze ettől az elkövető nem fog megijedni. Különösen fájdalmas, hogy ezt a pénzt is a hátrányos helyzetű gyerekek oktatása ürügyén lopták el (mert természetesen ellopták). A projekt fantázianeve

„A Mohorai Könyvtár a köznevelés szolgálatában”.

A projekt leírása a már szokásos, soha meg nem valósuló „programokkal” , „szakkörökkel”, „szemléletformálással” van tele, de azért tudtak még meglepetést okozni az elkövetők:

a projekt összköltségvetése 16 millió, de az adatlap szerint kifizettek 18 millió előleget és 4 milliót utólag…

Hogy segítsek a mohorai képviselőtestületnek abban, hogy hova ment el a pénz legnagyobb része, kikértem a jegyzőtől a szerződéseket

A legnagyobb tételként a soha meg nem valósult „programok” szervezésével egy budapesti , „TISZTA ÚT Kft. nevű pályázatíró céget bíztak meg bruttó 12.5 millióért. Papíron ez a cég tartotta a „rendezvényeket”, amelyek célja -a leírás szerint-

„informális és nem formális tanulási alkalmak szervezésével, a könyvtár olvasótáborának növelése, koncentráltan a 3-14 éves gyermekekre, az olvasás megszerettetése, a bevont gyermekek kompetencia-fejlesztése, a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű tanulók iskola sikerességének elősegítése, hátránykompenzáció”.

Hogy a pesti pályázatíró cég hová tette a pénzt, azt az Önök fantáziájára bízom. Ezen kívül elvileg vett a falu

  • 700 ezer forintért egy hangfalat és mikrofon állványt,
  • és 500 ezret kifizettek egy szintén pesti cégnek megvalósíthatósági tanulmányért.

Lehet, hogy unják már ezeket a „kis” horror sztorikat, de muszáj bemutatnom őket,

hiszen még mindig vannak az ellenzékben is, akik szerint az országnak akkor is jár az EU-s pénz, ha továbbra is simán el lophatják őket a fideszes haverok.

Látszólag valóban aprópénzek ezek a 15-20 milliók a százmilliárdos nyílt lopásokhoz képest. De egyrészt sok-sok ezer ilyen projekt van, másrészt

ezek a „kis pénzek” legalább annyira fontosak a rendszer fenntartása szempontjából, mint a Lőrincnek és Tiborcznak osztott százmilliárdok.

A több ezer település nyíltan fideszes, vagy papíron független kiskirály polgármestere a Fidesz kőkemény és hatékony aktivista hálózataként hajtja el a falvak legkiszolgáltatottabb lakosait is szavazni az állampártra. Ezeket az aktivistákat ezekkel a kamu pályázatokkal fizetik ki .

Ráadásul a hátrányos helyzetű gyerekek ürügyén ellopott pénzeknél kevés nagyobb bűn van, hiszen ha valahol, itt biztosan a jövőt lopják el.

Szerző