Connect with us

Kerítésen innen

Csád-magyar két jóbarát – Hogy ők mit tesznek a kalapba titok, mi milliárdokat

A bérlő már nincs a falu hasznára - Nézsán az élet.....
Megosztás

Vasárnap este az a megtiszteltetés érte a Ferihegyi repülőteret, hogy a Csádi Köztársaság elnöke, Mahamat Idriss Déby Itnó gépe leszállt a kifutópályára. A honvédelmi miniszter kabinetjének tagjaként a csádi katonai misszió előkészítésében részt vevő Orbán Gáspár helyett Nagy Istvánt ugrasztotta „pártéskormány” a fogadására, de az is megeshet, hogy szokásához híven az Orbán-fiú annyira jól elbújt, hogy nyomát sem látni a képeken.

Mit akar itt az elnök?

Magyarország 150-200 millió eurós segélyhitel-programot indít Csádban, állandó nagykövetséget nyit a fővárosban, N’Djamenában, és átfogó stratégiai együttműködést épít a szaharai országgal

jelentette be ezúttal rövidnaci helyett munkaruhájában Szijjártó Péter külügyminiszter. A csádi elnök, Mahamat Déby Kínából visszafelé a hétvégén jött Magyarországra.

Orbán Viktor is „beszállt a buliba:

Mentsük meg Csádot….

A magyar kormány tavaly döntött arról, hogy 200 katonát küld Csádba. A misszió deklarált

célja a Száhel-övezet stabilizálása, a migráció visszaszorítása, de a magyar katonák a terrorizmus elleni harcba is besegítenének.

A misszió előkészítésében részt vett Orbán Gáspár, a miniszterelnök fia is. Róla a nyáron derült ki, hogy a honvédelmi miniszter kabinetjének ad tanácsokat, és a miniszter megbízásából vette fel a kapcsolatot a csádi vezetéssel. (Kis kitérő: Orbán Gáspár, a miniszterelnök fiának szerepvállalása a csádi misszióban ki sem derült volna, ha oknyomozó újságírók nem azonosítják azokat a videókat, amelyeken az ifjabbik Orbán kalapban és maszkban bujkál a kamerák elől, miután csádi és nigeri hivatalos látogatásokon vett részt. Szerepéről a VSquare rántotta le a leplet, így derült ki, hogy

ő felel az új Nemzetbiztonsági Tanács külpolitikai és kényes diplomáciai ügyekkel foglalkozó részlegéért, illetve hogy uránt és nyersolajat keresni ment Csádba.

A Miniszterelnök Kabinetirodája és Szalay-Bobrovniczky Kristóf is annyit árultak el, hogy

Orbán Gáspár nem más, mint a Magyar Honvédség századosa, aki parancsot teljesít.

Azbej Tristan egy fél mondatban elárulta, hogy azon túl, hogy a Magyar Honvédség tisztje, a miniszterelnök fia

„a honvédelmi miniszternek a kabinetjével is kapcsolatban van, illetve tanácsokat ad”.

A csádi katonai misszióra Szalay-Bobrovniczky Kristóf adta ki az ukázt még 2023 októberében, 200 magyar katonát vezényelve az afrikai országba.)

Szijjártó Péter hétfőn a csádi külügyminiszterrel beszélt a „történelmi jelentőségű látogatásról”

„Két olyan országról van szó, amelyek nagyon ügyelnek a szuverenitásuk megtartására, két olyan országról, amelyek egyértelműen kiállnak a béke mellett. Két olyan ország, amely egyértelműen vallja, hogy a háborús konfliktusokat nem fegyverrel, hanem tárgyalásokkal lehet és kell megoldani”

– sorolta Szijjártó Péter a közös vonásokat hozzátéve:

„két olyan ország, amelynek életében az elmúlt években a háborús konfliktusok nagyon komoly kihívásokat okoztak, két olyan ország, amely elutasít minden olyan lépést a nemzetközi politikában, amely a jelenleg zajló háborús konfliktusok eszkalációjának veszélyét hozza magával”

– folytatta a magyar diplomácia vezetője.

Pontosan tudjuk, hogy Csád milyen fontos stabilizáló szerepet játszik Afrika ezen kritikus térségében, így az Európai Unió soros elnökségét adó országként is vállaljuk a részünket az Európai Unió és a Száhel-térség együttműködésének fejlesztésében, és vállaljuk a részünket az illegális migráció megállításában, ezért egy stratégiai együttműködést építünk fel Csáddal”

– jelentette be.

fotó: facebook

Vagyis, mennyibe fáj ez nekünk?

A aláírt stratégiai megállapodás a védelmi együttműködésen kívül az állattenyésztésről is szól. Ennek részleteiről most nem derültek ki új információ, de nyáron azért jött Magyarországra egy csádi delegáció, hogy a tevetej feldolgozását tanulmányozza mifelénk. A most kötött megállapodás értelmében

Magyarország arra is készen áll, hogy 150-200 millió euró értékű kötött segélyhitel-programot indítson Csád számára. Ebből az átszámítva 60-80 milliárd forintból magyar cégek dolgozhatnak majd a csádi mezőgazdaság és élelmiszeripar erősítésén, illetve a vízellátás, oktatás digitalizáció fejlesztésén. Emellett a Hungary Helps is indít egy egymillió dollárnyi értékű egészségügyi segélyprogramot.

csád

Szerző