“A 13 milliárdos csalás kitervelői, elkövetői röhögve békemeneteltek” – Hét év nyomozgatás után vádemelés az Öveges-program ügyében

Hét évnyi nyomozás után vádat emeltek az Öveges-program ügyében – közölte Facebook-oldalán Hadházy Ákos függelten parlamenti képviselő. Örömre semmi ok, az történt, amire a legelejétől fogva számítani lehetett: néhány szerencsétlen kishalat kitesznek a vádlottak padjára, a 13 milliárdos csalás kitervelői, elkövetői pedig röhögve békemenetelnek. Egyikőjük közben református püspök is lett – írta a politikus, aki szerint csupán mellékszereplőket kaptak el.

Az ügy lényege:

 • összesen 43 városban gimnáziumonként 300 millióból újítottak fel egy-egy fizika/kémia tantermet.
 • Városonként több száz milliót loptak el úgy, hogy minden városban megíratták ugyanazokat a tankönyveket (sokszor szó szerint),
 • mindegyiknél kifizettek 25 milliót a tankönyvek szövegszerkesztésére(!) és
 • mindenhol vettek 25 millióért “tanterem foglaltságot ellenőrző szoftvert”.
 • A közbeszerzéseket kimutathatóan manipulált módon egy jól körülhatárolható cégcsoport nyerte és ez csak úgy volt lehetséges, hogy az érintett városok polgármestereit valaki utasította erre.

Ehhez képest pár hónapja meglepődve olvastam, hogy most összesen 3 (három!) gyanúsított van, azok is csak egészen kicsi mellékszereplők:

Pedig a NAV már 2016-ban tényként beszélt arról, hogy „bűnszövetségben elkövetett bűncselekmények” ügyében nyomoz,

az eljárást pedig az egymilliárd forintos értéket meghaladó üzletszerűen elkövetett cselekménysorozat

„társadalomra való veszélyességének kiemelkedő foka”

miatt tették át a központi főigazgatóságra. Már azt is akkor leírták, hogy bonyolult céghálót összefogó ügyletek lebonyolítása

„központi szervezettségre”

utal, azaz a résztvevők nem spontán jelentkeztek a különböző iskolák pályázataira, hanem valaki megszervezte a pályázatok leosztását.

Időközben az OLAF is lezárta a vizsgálatot, pénzt is követel vissza Brüsszel, de a kormány mélyen titkolja, hogy mennyit

Most még sincs a vádlottak között Balog Zoltán vagy az akkor nyilván ezért az államtitkári posztról menesztett Köpeczi-Bócz Tamás, vagy a képtelen szerződéseket aláíró 43 polgármester.

A vádlottak padjára csak névtelen kishalak kerültek, például a több tucat résztvevő cég egyikének vezetője, aki nagy valószínűséggel szó szerint ugyanazt a tankönyvet adta el Kiskunfélegyházán, mint más városban. Legalábbis erre utal, hogy az egyik vádlott neve egy tankönyvírásról szóló 25 milliós szerződésen szerepel.

Ez az egész mindent elmond a magyar “bűnüldözésről”:

undorító, gyalázat és szégyellje magát az, aki erre aláírását adta.

Természetesen az ügyet továbbra is figyelemmel kísérem, ott leszek a gyulai alibi tárgyaláson, de megígérem azt is, hogy ahogy tehetem, a teljes nyomozati anyagot át fogom nézni és mindent megteszek azért, hogy a nyomozást elszabotáló személyeket is megbüntessék. Mert aki ezt tette, hivatali visszaélést követett el.

Egy hozzászólás itt: ““A 13 milliárdos csalás kitervelői, elkövetői röhögve békemeneteltek” – Hét év nyomozgatás után vádemelés az Öveges-program ügyében

 • 2021.10.25 - 11:22
  Közvetlen hivatkozás

  A baj az, hogy a fideszesek erről nem tudnak. Sokan az előválasztásról sem tudtak. Pedig talán akadna köztük néhány gondolkodó elme. Néhány. Most optimista vagyok?
  Ami jellemző: amikor fideszes ismerősömet kérdeztem, hogy mikor látott a köz/?/tévében ellenzéki politikust a Mihasznákon kívül, csak hümmögött, és témát váltott. Na, ez a baj. És az az érzésem, hogy ha az ellenzék beszélhetne a köztévében, ezek a mimózalelkek átkapcsolnának máshová, nehogy meginogjon a hitük, ahogy én teszem a reklámszünetekben, vagy amikor bizonyos fideszesek megnyilvánulnak. Mert már nem bírom hallgatni a sok hazugságot.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük